ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο ιρανικός φάκελος

Με απόσυρση από κάθε υποχρέωσή της που προκύπτει από το Συμπληρωματικό Πρωτόκολλο για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών και επανέναρξη της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου απαντά η Τεχεράνη

ΒΙΕΝΝΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Εντολή να επαναληφθούν άμεσα οι δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου και να «παγώσει» οποιαδήποτε υποχρέωση του Ιράν προκύπτει από το Συμπληρωματικό Πρωτόκολλο για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων (δηλαδή οι αιφνίδιοι έλεγχοι των επιθεωρητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας οπουδήποτε) διέταξε ο Ιρανός Πρόεδρος. Αυτά γνωστοποιήθηκαν λίγες ώρες μετά την απόφαση, κατά πλειοψηφία, με αρνητικές ψήφους από Κούβα, Βενεζουέλα, Συρία, και αρκετές αποχές, των κυβερνητών της ΔΕΑΕ να αναφερθεί ο πυρηνικός φάκελος του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος εξήρε την απόφαση ως «σαφές μήνυμα στην Τεχεράνη» ενώ η Κοντολίζα Ράις υποστήριξε ότι «ο κόσμος δε θα μείνει άπρακτος βλέποντας την Τεχεράνη να κατασκευάζει πυρηνικά όπλα». Σκληραίνοντας περαιτέρω την αμερικανική θέση, ο Ντόναλντ Ράμσφελντ προειδοποίησε ότι παραμένουν «ανοιχτά» όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και η στρατιωτική επιλογή, λύση που προέκρινε με δηλώσεις του ο γνωστός Ρίτσαρντ Περλ, δημιουργώντας όλους τους συνειρμούς για επανάληψη της ιστορίας που όλοι είδαμε να «στήνεται» γύρω από το Ιράκ.

Ταυτόχρονα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών επέμεινε ότι η απόφαση αναφοράς είναι «άσκηση πίεσης για διάλογο». Αναλόγως τοποθετήθηκε και ο Γερμανό υφυπουργός Εξωτερικών καλώντας την Τεχεράνη να υιοθετήσει τη ρωσική διαμεσολαβητική πρόταση για εμπλουτισμό ιρανικού ουρανίου σε ρωσικό έδαφος, προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στην κλιμάκωση.

Ο Ιρανός Πρόεδρος, από την άλλη, χαρακτήρισε την απόφαση «γελοία» αφού προσπαθεί να σταματήσει τον ιρανικό λαό από το να αξιοποιήσει την πρόοδο της τεχνολογίας και της επιστήμης προκειμένου να έχει φτηνή ενέργεια. Υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι διαβεβαίωναν, πάντως, ότι η Τεχεράνη είναι «πάντα πρόθυμη για συνομιλίες» και ότι «θα επαναληφθούν σύντομα οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τη ρωσική πρόταση».

ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΙΤΣΑ ΤΟΥ ΜΩΑΜΕΘ
Οργή, πυρπολήσεις, νεκροί και μποϊκοτάζ

Από τις διαδηλώσεις οργής των μουσουλμάνων

Associated Press

Από τις διαδηλώσεις οργής των μουσουλμάνων
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Κλιμακώνονται ώρα με την ώρα οι αντιδράσεις στον μουσουλμανικό κόσμο με αφορμή τις καρικατούρες του προφήτη Μωάμεθ, που αρχικώς δημοσιεύτηκαν τον Σεπτέμβρη σε δανική εφημερίδα, και άγνωστο πώς, αίφνης, επανεμφανίστηκαν δριμύτερα, σταδιακά, σε διάφορες ευρωπαϊκές εφημερίδες ρίχνοντας περαιτέρω «λάδι στη φωτιά». Πλέον, πολλά ΜΜΕ κάνουν λόγο για «πορεία προς μια σύγκρουση πολιτισμών», επαναφέροντας στο προσκήνιο επιχειρηματολογίες και προσχήματα άκρως επικίνδυνα ενώ ενδεικτικό, ίσως, των προθέσεων όσων εμφανίζονται έτοιμοι να υιοθετήσουν αυτές τις εκδοχές, είναι η δήλωση του Ντόναλντ Ράμσφελντ, που δε δίστασε να παρουσιάσει τις βίαιες μουσουλμανικές αντιδράσεις ως έναν παράγοντα που δικαιολογεί τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας!

Αξιωματούχοι της ΕΕ αντέδρασαν, μετά από αρκετές ημέρες σχετικής σιωπής (πιέστηκαν προφανώς και από το μουσουλμανικό μποϊκοτάζ ευρωπαϊκών προϊόντων) καλώντας σε αποκλιμάκωση διά μέσου διαλόγου και δηλώνοντας ότι κατανοούν τη μουσουλμανική οργή αλλά δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις πράξεις βίας. Ανάλογου περιεχομένου είναι και το κοινό άρθρο «έκκληση» που δημοσιεύεται στην Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν με την υπογραφή του Ισπανού και του Τούρκου πρωθυπουργού. Σε καταδίκη των βίαιων εκδηλώσεων προχώρησαν και οι περισσότερες μουσουλμανικές ηγεσίες επαναλαμβάνοντας ότι «ελευθερία του Τύπου δε σημαίνει προσβολή θρησκευτικών πεποιθήσεων».

Στο μεταξύ, και χτες σημειώθηκαν ογκώδεις διαδηλώσεις σε πολλές μουσουλμανικές χώρες, όπως Ινδονησία, Ταϊλάνδη, Πακιστάν, Τουρκία, Ιράν, Ιράκ, Σομαλία, Αίγυπτος, Ιορδανία και άλλες. Σε δύο αφγανικές πόλεις οι διαδηλώσεις σημαδεύτηκαν από το θάνατο 3 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 5 από τα πυρά των αρχών ασφαλείας ενώ άλλος ένας διαδηλωτής φέρεται να σκοτώθηκε στη Σομαλία.

Από νεκρό σημαδεύτηκε, τελικά, και η μεγάλη διαδήλωση οργισμένων Λιβανέζων, την Κυριακή, στη Βηρυτό, οπόταν πυρπολήθηκε το δανικό προξενείο. Εντός του κτιρίου βρέθηκε απανθρακωμένο το σώμα ενός υπαλλήλου ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 50 άνθρωποι και έγιναν 170 συλλήψεις. Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας. Στη Δαμασκό, το Σάββατο, πυρπολήθηκαν οι διπλωματικές αποστολές της Δανίας και της Νορβηγίας, ενώ, χτες, στην Τεχεράνη καταστροφές προκλήθηκαν στην αυστριακή πρεσβεία.

Η ιρανική ηγεσία ανακοίνωσε τη διακοπή των εμπορικών σχέσεων με τη Δανία, στο Ιράκ οργισμένοι σιίτες ζητούσαν έκδοση θανατικής φάτουα για τους σκιτσογράφους ενώ στο σύνολο, σχεδόν, του μουσουλμανικού κόσμου μποϊκοτάρονται κυρίως τα δανικά και νορβηγικά προϊόντα. Στο Πακιστάν, οι γιατροί ανακοίνωσαν ότι θα πάψουν να χρησιμοποιούν φάρμακα από τις Δανία, Νορβηγία, Ελβετία, Γερμανία και Γαλλία. Από την άλλη, η δανική ηγεσία εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για 14 μουσουλμανικές χώρες.

Οι μουσουλμάνοι όλου του κόσμου δηλώνουν βαθιά προσβεβλημένοι γιατί, εκτός του ότι σατιρίζεται προκλητικά ο Προφήτης καθώς εμφανίζεται παραδείγματος χάριν να βγάζει μια βόμβα από το τουρμπάνι του (μια σάτιρα που παραπέμπει βέβαια ευθέως σε έναν χονδροειδή συλλήβδην χαρακτηρισμό των πιστών μιας θρησκείας), επιπλέον το Ισλάμ απαγορεύει ρητώς τις απεικονίσεις των προφητών.

ΤΟΥΡΚΙΑ
«Περίεργη» δολοφονία καθολικού ιερέα

ΑΓΚΥΡΑ.-«Περίεργη» χαρακτηρίζει ο τουρκικός Τύπος τη δολοφονία ενός Ιταλού καθολικού κληρικού, του 60χρονου Αντρέα Σαντάρο, από άγνωστο νεαρό στην Τραπεζούντα, που φέρεται να εισέβαλε σε ναό, να φώναξε «Αλλάχου Ακμπαρ» («ο θεός είναι μεγάλος») και να πυροβόλησε τον ιερέα στο στήθος πριν εξαφανιστεί. Η κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚ) καταδίκασε την ενέργεια, υποσχέθηκε σύλληψη και παραδειγματική τιμωρία του δράστη - τα κίνητρα του οποίου είναι άγνωστα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεμίλ Τσιτσέκ χαρακτήρισε «ακατανόητη» τη δολοφονία, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ εκτίμησε ότι δε σχετίζεται με την τρέχουσα κρίση στις σχέσεις της Δύσης με τους μουσουλμάνους, μετά τη δημοσίευση σκίτσων που προσβάλλουν τον Προφήτη Μωάμεθ. Ωστόσο, η εφημερίδα Μιλλιέτ, επικαλούμενη αστυνομικές εκθέσεις, κάνει λόγο για «προβοκάτσια» - πιθανώς των μυστικών υπηρεσιών.

Τουλάχιστον 2.592 «τρομοκρατικά επεισόδια» καταγράφηκαν το 2005 στην Τουρκία, σύμφωνα με στέλεχος της Αρχής Ασφαλείας, ενώ 5.151 άνθρωποι φυλακίστηκαν την ίδια περίοδο. Στην πλειοψηφία τους, οι φυλακισμένοι ανήκουν σε αριστερές και κουρδικές οργανώσεις.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Σχεδόν 50 νεκροί σε τρεις μέρες

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Ενας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από πυρά μαχητών Ταλιμπάν εναντίον «συμμαχικής» (κατοχικής) περιπόλου στην επαρχία Λαγκμάν του Αφγανιστάν, ενώ ένας μαχητής σκοτώθηκε σε χωριστό επεισόδιο στη Χοστ, ανακοίνωσαν οι αρχές του Αφγανιστάν και ο στρατός των ΗΠΑ. Στο μεταξύ, χτες έγινε γνωστό ότι επτά αστυνομικοί και συνολικά πάνω από 41 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις και μάχες το Σαββατοκύριακο στο νότιο Αφγανιστάν, όπου μαίνονται άγριες συγκρούσεις. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένα στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέα πολύνεκρη επίθεση

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Η έκρηξη βόμβας σε λεωφορείο με πενήντα επιβάτες στο Μπαλουχιστάν, που κόστισε 12 ζωές και 13 τραυματισμούς, για την οποία δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης - αν και η αστυνομία ανακοίνωσε 11 συλλήψεις - και η επιβεβαίωση ότι την 14η Δεκεμβρίου, κατά την επίσκεψη του πραξικοπηματία στρατηγού (προέδρου για τους φίλους) Περβέζ Μουσάραφ στην Κέτα, υπήρξε απόπειρα κατά της ζωής του με ρουκέτα, αποτέλεσαν τις νέες ενδείξεις της κρίσης στα τμήματα του Πακιστάν όπου σοβεί ένας ακήρυκτος εμφύλιος.

Στο μεταξύ, ο κυβερνήτης του Μπαλουχιστάν Οβάις Αχμαντ Γκάνι επέμενε χτες ότι «δεν είναι αναγκαία καμία στρατιωτική επιχείρηση» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην επαρχία. Ο ίδιος είπε ότι στην επαρχία γίνονται «μεγάλες επενδύσεις» από τον δημόσιο τομέα αλλά και από ξένες χώρες (1,5 δισ. δολάρια από την Αυστραλία, περίπου ισόποση επένδυση από τους Κινέζους), με ιδιαίτερο αντικείμενο την εξόρυξη χαλκού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ