Τρίτη 7 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Περίεργη» δολοφονία καθολικού ιερέα

ΑΓΚΥΡΑ.-«Περίεργη» χαρακτηρίζει ο τουρκικός Τύπος τη δολοφονία ενός Ιταλού καθολικού κληρικού, του 60χρονου Αντρέα Σαντάρο, από άγνωστο νεαρό στην Τραπεζούντα, που φέρεται να εισέβαλε σε ναό, να φώναξε «Αλλάχου Ακμπαρ» («ο θεός είναι μεγάλος») και να πυροβόλησε τον ιερέα στο στήθος πριν εξαφανιστεί. Η κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚ) καταδίκασε την ενέργεια, υποσχέθηκε σύλληψη και παραδειγματική τιμωρία του δράστη - τα κίνητρα του οποίου είναι άγνωστα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεμίλ Τσιτσέκ χαρακτήρισε «ακατανόητη» τη δολοφονία, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ εκτίμησε ότι δε σχετίζεται με την τρέχουσα κρίση στις σχέσεις της Δύσης με τους μουσουλμάνους, μετά τη δημοσίευση σκίτσων που προσβάλλουν τον Προφήτη Μωάμεθ. Ωστόσο, η εφημερίδα Μιλλιέτ, επικαλούμενη αστυνομικές εκθέσεις, κάνει λόγο για «προβοκάτσια» - πιθανώς των μυστικών υπηρεσιών.

Τουλάχιστον 2.592 «τρομοκρατικά επεισόδια» καταγράφηκαν το 2005 στην Τουρκία, σύμφωνα με στέλεχος της Αρχής Ασφαλείας, ενώ 5.151 άνθρωποι φυλακίστηκαν την ίδια περίοδο. Στην πλειοψηφία τους, οι φυλακισμένοι ανήκουν σε αριστερές και κουρδικές οργανώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ