Τρίτη 7 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιμένει στους εκβιασμούς το Ισραήλ

Νέα δολοφονία ακριβείας μελών της «Τζιχάντ», ενώ γίνονται διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΚΑΪΡΟ.--

Συνομιλίες στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα έχουν από χτες το πρωί τα ηγετικά στελέχη της «Χαμάς», που μετέβησαν εκεί από τη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Οχθη αλλά και από άλλες αραβικές χώρες, προκειμένου να καταλήξουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα που θα προτείνουν στον Πρόεδρο Αμπάς, αλλά και στο κυβερνητικό τους πρόγραμμα. Ανώτερα στελέχη της οργάνωσης, για πρώτη φορά, συναντήθηκαν με τον Μαχμούντ Αμπάς, το Σάββατο, και αρκέστηκαν να συμφωνήσουν στο ότι θα συγκληθεί στις 16 Φεβρουαρίου το νέο κοινοβούλιο.

Την ίδια στιγμή, ο ασκών χρέη πρωθυπουργού του Ισραήλ, ο Εχούντ Ολμέρτ, επανήλθε, χθες, στους εκβιασμούς τονίζοντας ότι το Ισραήλ «θα συνεργαστεί με τον Μαχμούντ Αμπάς όσο αυτός δε συνεργάζεται με τη Χαμάς». Τη μη ανάληψη της διακυβέρνησης από την ισλαμιστική οργάνωση έθεσε, επίσης, ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της καταβολής στην Παλαιστινιακή Αρχή των χρημάτων που συγκεντρώνουν οι ισραηλινές αρχές από τα τελωνεία κατά την πώληση των παλαιστινιακών προϊόντων. Παρά το γεγονός ότι ο Ολμέρτ, λίγο νωρίτερα, είχε πει ότι θα αποδεσμευτούν τα μηνιαία τελωνειακά τέλη που ανήκουν στην παλαιστινιακή πλευρά, κάποια τέτοια κίνηση δεν είχε γίνει μέχρι χθες βράδυ.

Αντίθετα, αναστάτωση έχει προκαλέσει στα παλαιστινιακά εδάφη η έκθεση της παλαιστινιακής γενικής εισαγγελίας για τα οικονομικά της Παλαιστινιακής Αρχής, όπου αναφέρεται ότι από τα ταμεία της Αρχής, συνολικά, έχουν υπεξαιρεθεί, τον τελευταίο καιρό, 700 εκατομμύρια δολάρια. Στην έκθεση αναφέρεται ότι έχουν, ήδη, συλληφθεί 25 άτομα αλλά αποκαλύπτεται ότι πάρα πολλοί άλλοι ύποπτοι έχουν διαφύγει στο εξωτερικό.

Τέλος, εξαιρετικά τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα στη Λωρίδα της Γάζας, όπου εκτός από τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ, χθες, σε αντι-κατοχικές διαδηλώσεις μετατράπηκαν και οι κηδείες δύο μελών της «Τζιχάντ», που δολοφονήθηκαν από πυρά ισραηλινού ελικοπτέρου ενώ βρίσκονταν στο αυτοκίνητό τους, στη συνοικία Ζαϊτούν της πόλης της Γάζας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ