Τρίτη 7 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Απεργία στο δημόσιο μετά από 14 χρόνια!

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Πρώτη απεργία στο δημόσιο τομέα εδώ και δεκατέσσερα χρόνια. Την απεργιακή σκυτάλη πήραν πρώτα οι δημόσιοι υπάλληλοι στο νοτιοδυτικό κρατίδιο της Βάδης-Βιρτεμβέργης, διαμαρτυρόμενοι για την επέκταση του ωραρίου. Η απεργία αναμένεται να επεκταθεί περαιτέρω.

Στο επίκεντρο της διαμάχης, που θεωρείται η σημαντικότερη των τελευταίων χρόνων, βρίσκεται η προσπάθεια αύξησης των εργάσιμων ωρών από τις 38,5 ώρες εβδομαδιαίως στις 40, χωρίς απολύτως καμία αύξηση των αποδοχών των υπαλλήλων. Σύμφωνα με τα συνδικάτα, αυτή η κίνηση ισοδυναμεί με περικοπή των αποδοχών των δημόσιων υπαλλήλων που φθάνει το 4%!

Η απεργία οδήγησε στην υπολειτουργία των νοσοκομείων, των νηπιαγωγείων και διαφόρων δημόσιων υπηρεσιών, ενώ δεν έγινε η αποκομιδή των απορριμμάτων, σύμφωνα με το συνδικάτο Ver.di. Σύμφωνα με συνδικαλιστές, στις διαδηλώσεις που συνόδευσαν την απεργιακή κινητοποίηση αναμενόταν να λάβουν μέρος 10.000 εργαζόμενοι, ενώ κατά τους ίδιους, οι δημόσιοι λειτουργοί είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους για τέσσερις, έως ακόμη και έξι βδομάδες.

Το θέμα της συμμετοχής τους - ή μη - στην απεργία αναμένεται να εξετάσουν οι εργαζόμενοι και σε Βαυαρία, Κάτω Σαξονία, Σαξονία, Σλέσβιγκ-Χολστάιν και Σάαρλαντ. Η απεργιακή κινητοποίηση αναμένεται να επεκταθεί, έτσι, σε μεγάλα τμήματα της Γερμανίας.

Ο Βαυαρός πρωθυπουργός, Εντμουντ Στόιμπερ, σε μια προσπάθεια ...προληπτικής απόρριψης των αιτημάτων των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, δήλωσε στην εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» ότι η δημόσια διοίκηση «δεν αντέχει πλέον» τη διατήρηση της εργασιακής βδομάδας των 38,5 ωρών. «Τα ταμεία είναι άδεια... Δεν υπάρχει χώρος για ελιγμούς».

Ο δημόσιος τομέας στη Γερμανία απασχολεί 4,7 εκατ. ανθρώπους, εκ των οποίων 1,7 εκατ. θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι πλήρους απασχόλησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ