ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
Απειλές εκτοξεύουν ΗΠΑ - Βρετανία

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Οξύνεται η ένταση με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς Ουάσιγκτον και Λονδίνο έχουν αρχίσει να ανεβάζουν, ιδιαιτέρως, τους απειλητικούς τόνους κατά της Τεχεράνης. «Το Ιράν χρησιμοποίησε τις συνομιλίες με την ΕΕ για να κερδίσει χρόνο και να αποκτήσει την τεχνολογία για την κατασκευή πυρηνικών όπλων», υποστήριξε, χτες, ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Τζόζεφ. Ο Τόνι Μπλερ, από την άλλη, προειδοποίησε την Τεχεράνη ότι «κάνει πολύ μεγάλο λάθος αν πιστεύει ότι θα γίνει ανεκτή η απόκτηση πυρηνικών όπλων», σπεύδοντας, όμως, να συμπληρώσει ότι «το Ιράν δεν είναι Ιράκ και υπάρχει μόνο η διπλωματική οδός».

Τη δυσφορία τους για την κλιμάκωση της αμερικανο-βρετανικής ρητορικής εξέφρασαν ο Κινέζος και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, με τον τελευταίο να υπενθυμίζει ότι η Ρωσία συναίνεσε μόνο σε αναφορά του ιρανικού πυρηνικού φακέλου στο Συμβούλιο Ασφαλείας και ότι δε διανοείται παρά μόνο διαπραγματεύσεις με το Ιράν. Για διπλωματική λύση έκανε λόγο και ο Κόφι Ανάν.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας επιβεβαίωνε ότι, με επίσημο έγγραφό της, η Τεχεράνη ζητά να απομακρυνθούν οι κάμερες της Επιτροπής και οι σφραγίδες από τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις μέχρι τα τέλη της επόμενης βδομάδας και ότι έχουν, ήδη, περιοριστεί οι επιθεωρήσεις. Παρεμβαίνοντας στο ζήτημα ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κατηγόρησε «τη Δύση ότι, όπως αποκαλύφθηκε, δε θέλει το Ιράν να είναι ανεξάρτητο ενεργειακά γι' αυτό δεν του επιτρέπει την παραγωγή φτηνής πυρηνικής ενέργειας».

ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΙΤΣΑ ΤΟΥ ΜΩΑΜΕΘ
Διογκώνονται οι μουσουλμανικές αντιδράσεις

Από τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες των μουσουλμάνων

Associated Press

Από τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες των μουσουλμάνων
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Κλιμακώνονται και επεκτείνονται γεωγραφικά οι αντιδράσεις των μουσουλμάνων για τις γελοιογραφίες του Προφήτη Μωάμεθ. Παρά τις ...συμφιλιωτικές δηλώσεις ορισμένων Ευρωπαίων αξιωματούχων, αρκετά ΜΜΕ αναπαράγουν τα επίμαχα σκίτσα και πολλοί «αναλυτές» σπεύδουν να στηλιτεύσουν το «χάσμα ανάμεσα στη δημοκρατία και στη θεοκρατία» ρίχνοντας νέο λάδι στη φωτιά που, προφανώς, διόλου τυχαία «άναψε» σε μια περίοδο που σε ολόκληρη την περιοχή της ευρείας Μέσης Ανατολής μοιάζει να αναζωπυρώνεται επικίνδυνα η ένταση.

Σε έκτακτη σύνοδο, οι πρέσβεις των χωρών - μελών της ΕΕ ζήτησαν εγγυήσεις για την ασφάλεια των διπλωματικών τους αποστολών στις μουσουλμανικές χώρες και τάχθηκαν υπέρ της εξεύρεσης διαύλων διαλόγου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φάνηκε να ανησυχεί κυρίως για το διευρυνόμενο μποϊκοτάζ δανικών προϊόντων ...που ήδη στοιχίζει δισεκατομμύρια, και γενικά, των ευρωπαϊκών.

Χτες, νέες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν σε Ινδονησία, Ιράν, Πακιστάν, Νίγηρα, Σομαλία, στο, υπό πακιστανική διοίκηση, Κασμίρ και αλλού. Οι πλέον αιματηρές διαδηλώσεις έγιναν στο Αφγανιστάν, όπου στην επαρχία Φαριάμπ εκατοντάδες διαδηλωτές επιτέθηκαν στη ΝΑΤΟική βάση Μαϊμανέχ, όπου εδρεύουν Νορβηγοί και Φινλανδοί στρατιώτες.

Σκοτώθηκαν 4 διαδηλωτές και τραυματίστηκαν δεκάδες, όπως και 5 Νορβηγοί και 2 Φινλανδοί στρατιώτες. Οι ΝΑΤΟικοί ισχυρίζονται ότι πυρ κατά των διαδηλωτών άνοιξε η αφγανική αστυνομία, κάτι που διαψεύδεται από τις τοπικές αρχές. Επί τόπου έσπευσαν βρετανικές δυνάμεις από την Καμπούλ καθώς και 2 αμερικανικά αεροσκάφη Α-10 και ένα γερμανικό C 130 για την περίπτωση που κριθεί αναγκαία η εκκένωση της βάσης.

Στο Ιράν, διαδηλωτές εκ νέου εισέβαλαν στον περίβολο της δανικής πρεσβείας προκαλώντας υλικές ζημιές, ενώ η Κοπεγχάγη επέρριψε την ευθύνη στην ιρανική ηγεσία και ο Δανός πρωθυπουργός ζητούσε να τερματιστούν οι βίαιες αντιδράσεις ενώ ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών μίλησε για «ενορχηστρωμένες αντιδράσεις που αξιοποιούνται από φανατικούς».

Χτες, στην Τεχεράνη η μεγάλη εφημερίδα «Χαμσχάχρι» προκήρυξε διαγωνισμό γελοιογραφίας με θέμα το Ολοκαύτωμα, τονίζοντας ότι «έτσι θέλει να δοκιμάσει το πώς αντιλαμβάνεται η Δύση την ελευθερία του Τύπου που ευαγγελίζεται».

Τέλος, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη ενός 16χρονου ως βασικού υπόπτου για το φόνο του ρωμαιοκαθολικού ιερέα στην Τραπεζούντα, την Κυριακή. Τουρκικά ΜΜΕ υποστήριζαν ότι ο νεαρός απέδωσε το φόνο στην οργή του για τα επίμαχα σκίτσα, χωρίς, όμως, αυτό να επιβεβαιώνεται επισήμως.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προκαλεί το Ισραήλ

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Κλιμακώνει διπλωματικά και στρατιωτικά τις προκλήσεις η ισραηλινή πλευρά, θέτοντας, παράλληλα, όρους στους Παλαιστινίους σχετικά με τη νέα τους κυβέρνηση. Χτες το απόγευμα, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, ισραηλινό ελικόπτερο έπληξε με πυραύλους αυτοκίνητο στην πόλη της Γάζας, σκοτώνοντας 2 μέλη των «Ταξιαρχιών του Αλ Ακσα» και τραυματίζοντας δύο περαστικούς.

Ενα 24ωρο νωρίτερα, πάλι στην Πόλη της Γάζας, σε ανάλογη επιχείρηση δολοφονίας ακριβείας, σκοτώθηκαν 2 μέλη της «Τζιχάντ». Το πρωί, χτες, Ισραηλινοί στρατιώτες επέδραμαν σε συνοικία της Νάμπλους, όπου κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών σκοτώθηκε ένα ακόμη μέλος της «Τζιχάντ» που καταζητούνταν από το Ισραήλ. Τραυματίστηκαν, επίσης, 2 Ισραηλινοί στρατιώτες. Η οργάνωση ορκίστηκε εκδίκηση.

Ταυτόχρονα, ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού, Εχούντ Ολμέρτ, δήλωνε ότι αν επικρατήσει το κόμμα του, «Καντίμα», θα διατηρηθούν όλοι οι μεγάλοι εβραϊκοί εποικισμοί στη Δυτική Οχθη, αναφέροντας συγκεκριμένα τα συγκροτήματα Αριέλ, Γκους Ετζιόν και Μάαλε Αντουμίμ, που ουσιαστικά αποκόπτουν την Ιερουσαλήμ από τα παλαιστινιακά εδάφη. Συμπλήρωσε, δε, ότι θα επιταχυνθεί η ανέγερση του τείχους. Από την άλλη, ο υπουργός Αμυνας, επίσης στέλεχος του «Καντίμα», ξεκαθάρισε ότι το Ισραήλ «θα χαράξει τα τελικά σύνορά του με ή χωρίς διαπραγματεύσεις μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, ακόμη και με μονομερείς αποχωρήσεις αν χρειαστεί», δίνοντας σαφή εικόνα του τι σχεδιάζει η ισραηλινή ηγεσία.

Αξιωματούχοι της «Χαμάς», πάντως, απέφυγαν να σχολιάσουν τις ισραηλινές δηλώσεις και αρκέστηκαν να επαναλάβουν την πρόθεσή τους για κυβερνητική συνεργασία με τη «Φατάχ».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Βομβιστικές επιθέσεις και μέτρα ενόψει της Ασούρα

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Με διαφορά λίγων λεπτών εξερράγησαν, χτες, δύο βόμβες που είχαν τοποθετηθεί στην πλατεία Ταχρίρ, μία από τις κεντρικότερες της Βαγδάτης, προκαλώντας το θάνατο 7 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων των 20. Ο στόχος της πρώτης επίθεσης δεν είναι ιδιαίτερα σαφής αν και επειδή στο σημείο ήταν συγκεντρωμένοι αρκετοί σιίτες, πολλοί από αυτούς θεώρησαν ότι πρόκειται για αντισιιτικό πλήγμα. Η δεύτερη επίθεση στόχευε ιρακινές αστυνομικές δυνάμεις.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν ενώ οι κατοχικές δυνάμεις και οι συνεργάτες τους βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού ενόψει του εορτασμού της «Ασούρα», την Πέμπτη, ιερής σιιτικής γιορτής. Για «προληπτικούς» λόγους, όπως ανακοινώθηκε, κατοχικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομές στην πόλη Σάλμαν Πακ, νοτίως της πρωτεύουσας, όπου συνέλαβαν 26 σουνίτες «ως υπόπτους σχεδιασμού επιθέσεων». Επίσης, χτες, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο σε διαφορετικές «επιθέσεις» στη δυτική επαρχία Ανμπάρ έχουν σκοτωθεί άλλοι 4 πεζοναύτες. Τέλος, νεκρός έπεσε από πυρά αγνώστων, στη Φαλούτζα, σουνίτης ιεροδιδάσκαλος που είχε εκλεγεί Πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου. Αν και στη σουνιτική Φαλούτζα μια τέτοια δολοφονία ακούγεται περίεργη, γεγονός είναι ότι ο Πρόεδρος είχε δυσαρεστήσει έντονα τους συμπατριώτες του, πριν από λίγες ημέρες, υποδεχόμενος θερμά τόσο τον «πρωθυπουργό» Τζαφάρι αλλά κυρίως τον Αμερικανό υπερπρέσβη Ζαλμάι Κχαλιζάντ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ