ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΧΕΙΡΟΣ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Απειλή για την υγεία 450 προσφύγων!

Το πρόβλημα ομολογεί και η Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας, που όμως παραπέμπει το θέμα στην κεντρική εξουσία...

Σε αυτά τα παραπήγματα ζουν 450, Αφγανοί κυρίως, πρόσφυγες
Σε αυτά τα παραπήγματα ζουν 450, Αφγανοί κυρίως, πρόσφυγες
Κάτω από απαράδεκτες συνθήκες ζουν 450 πρόσφυγες, κυρίως Αφγανοί, στον πρόχειρο καταυλισμό στην περιοχή Αγιά της Πάτρας. Στοιβαγμένοι σε πρόχειρα φτιαγμένες καλύβες, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα υγιεινής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Χωρίς τουαλέτες και καμιά πρόνοια για τον καθαρισμό του χώρου, οι πρόσφυγες επίμονα ζητούν γιατρό και φάρμακα. Οπως οι ίδιοι τονίζουν στον «Ρ», όσοι αρρώστησαν δεν έγιναν δεκτοί στο νοσοκομείο...

Τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης επιβεβαιώνει έκθεση της Διεύθυνσης Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας, μετά από υγειονομική επιθεώρηση που πραγματοποιήθηκε στις 17/1/2006. Η έκθεση αυτή, που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ο «Ρ», επισημαίνει, μεταξύ άλλων: «Επειδή γίνεται αντιληπτό ότι τα παραπάνω καθιστούν τον καταυλισμό ανθυγιεινή εστία, από την οποία διακινδυνεύεται η Δημόσια Υγεία (τόσο για τους διαμένοντες οικονομικούς μετανάστες όσο και για τους περιοίκους), παρακαλούνται οι αρμόδιοι φορείς όπου αποστέλλεται το παρόν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προς επίλυση του προβλήματος για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας». Σημειώνεται ότι η νομαρχία υπολογίζει τους πρόσφυγες του καταυλισμού σε 250-300.

Για να έρθουν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες έκαναν ταξίδι διάρκειας από μια βδομάδα μέχρι και έναν ολόκληρο χρόνο, σε πολλές περιπτώσεις πεζή, πληρώνοντας ο καθένας από 2.000 μέχρι 5.000 ευρώ. Η διαδρομή είναι Αφγανιστάν - Πακιστάν - Ιράν - Τουρκία - Ελλάδα.

Τις μέρες της σφοδρής κακοκαιρίας τόσο η Νομαρχία όσο και ο κοινωνικός τομέας του Δήμου Πατρέων αναγκάστηκαν να τους παραχωρήσουν καυσόξυλα και κουβέρτες χωρίς, όμως, να υπάρχει γενικότερη πρόβλεψη για την προστασία των προσφύγων. Στο ερώτημα γιατί δε δημιουργείται κέντρο υποδοχής προσφύγων στην Πάτρα ώστε να προστατεύονται σε στοιχειώδεις ανθρώπινες συνθήκες, η απάντηση είναι ότι αυτό το θέμα μπορεί να το λύσει μόνο η κεντρική εξουσία και η Περιφέρεια, αφού χρειάζεται να εξευρεθεί χώρος και να διατεθούν τεράστια ποσά.

Την ίδια στιγμή, όμως, από 1/1/2006 - όταν και άρχισαν οι εκδηλώσεις της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας» στην Πάτρα - σπαταλιούνται σε φιέστες από 150.000 έως 200.000 ευρώ. Η «κεντρική εξουσία» έχει διαθέσει 157,7 εκατ. ευρώ για «έργα υποδομής» που θα εκμεταλλευτούν κερδοφόρα διάφοροι μεγαλοεπιχειρηματίες. Για τη «βιτρίνα», όπως φαίνεται, βρίσκεται και χώρος και χρήμα, για τους πρόσφυγες, όμως, όχι...

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ «ΣΑΜΙΝΑ»
Υπολογίζουν τους νεκρούς ως στατιστικό στοιχείο!

«Εχουμε μόνο 331 νεκρούς, μέσα σε 50 χρόνια ακτοπλοΐας!».

Αυτή τη φράση είπε ο Τ. Καζής, δικηγόρος του πλοιάρχου Β. Γιαννακή, υπονοώντας ότι πρέπει να είμαστε και ευχαριστημένοι που έχουμε μόνο τόσους νεκρούς στη χώρα μας από τα σαπιοκάραβα που ταξιδεύουν! Τα λόγια αυτά ακούστηκαν χτες στην αίθουσα του δικαστηρίου, στη συνέχεια της δίκης, μπροστά στους συγγενείς των 80 πνιγμένων του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ».

Δεύτερος από τους δικηγόρους της υπεράσπισης, ο Τ. Καζής, καταφέρθηκε εναντίον της Πολιτικής Αγωγής, επειδή χαρακτήρισε το ναυάγιο ως τραγωδία, ενώ κατά τον ίδιο προφανώς είναι ένα ατύχημα και την κατηγόρησε ότι δε συνέβαλε στη διεξαγωγή της δίκαιης δίκης... Ολα αυτά, όταν τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί από την Πολιτική Αγωγή αποτελούν ατράνταχτη απόδειξη ότι το «ατύχημα» είναι καθαρό έγκλημα και αποτέλεσμα των πολιτικών του εκπροσώπων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.

Αναφερόμενος στην πραγματογνωμοσύνη που έχει γίνει από το Πολυτεχνείο και αφορά τα αίτια, τα ρήγματα, αλλά και τον τρόπο βύθισης του πλοίου, ο Τ. Καζής για ακόμα μία φορά πρόβαλε τις ενστάσεις της υπεράσπισης και κατ' επέκταση της πλοιοκτήτριας εταιρίας HSW (τότε MFD).

Συγκεκριμένα, η πραγματογνωμοσύνη δεν παρουσιάζει την πρόκληση πολλαπλών ρηγμάτων από την πρόσκρουση, στα οποία η υπεράσπιση και η εταιρία αποδίδουν το χρόνο ρεκόρ της βύθισης του πλοίου.

Αναφορικά με τις υδατοστεγείς πόρτες οι οποίες και ήταν ανοιχτές στο «ΣΑΜΙΝΑ», ενώ θα έπρεπε να ήταν κλειστές, όπως σε όλα τα πλοία, ο Τ. Καζής υποστήριξε ότι το να είναι οι υδατοστεγείς πόρτες ανοιχτές αποτελεί μια παγκόσμια πρακτική των ναυτικών, που δεν έχουν επίγνωση του κινδύνου!

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Επικεφαλής της ΔΕΑΚ ο Γ. Νομικός

Σε ανοιχτή εκδήλωση - συνέλευση των μελών της Δημοτικής Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης (ΔΕΑΚ) Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, στο θέατρο του Δήμου Αμπελοκήπων, αναδείχτηκε ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Νομικός, στη θέση του επικεφαλής της Κίνησης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και του ΔΗΚΚΙ, που στηρίζουν την Κίνηση, φορείς της περιοχής και πλήθος κόσμου που χρόνια τώρα πλαισιώνει τη ΔΕΑΚ για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση προσανατολισμένη στην υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων. Μέσα από την εκδήλωση, δόθηκε το σάλπισμα για την έναρξη της μάχης, με στόχο τη νίκη του συνδυασμού στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Ο Γιάννης Νομικός κάλεσε το λαό των Αμπελοκήπων να στηρίξει με την ψήφο του τη ΔΕΑΚ, που, με συνέπεια αγωνίστηκε μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο ενάντια στη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης ως βασικό μοχλό υλοποίησης των επιλογών κυβέρνησης και ΕΕ, που στήριξε τις διεκδικήσεις του εργαζόμενου λαού. Κάλεσε το λαό των Αμπελοκήπων με την ψήφο του να στείλει ισχυρό μήνυμα στα κόμματα εξουσίας για την αντιλαϊκή τους πολιτική, που έχει ρίξει στη φτώχεια και την ανεργία τον ελληνικό λαό, το λαό των Αμπελοκήπων.

Παρουσιάζοντας τη διακήρυξη της ΔΕΑΚ, ο Γιάννης Νομικός ξεκαθάρισε: «Θέλουμε ένα Δήμο που θα μεροληπτεί υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων, των ανέργων, των χαμηλοσυνταξιούχων, της φτωχομεσαίας αγροτιάς, των μικρομεσαίων και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων, της νεολαίας, της τρίτης ηλικίας, των μειονοτήτων και των μεταναστών. Που θα ενδιαφέρεται για τη διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού μας και θα αναδειχτεί σε θεσμό υπεράσπισης της ειρήνης. Που θα παρέχει στο λαό δωρεάν σύγχρονες υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα, για σύγχρονη και δωρεάν Υγεία και Παιδεία, ενίσχυση των υποδομών άθλησης και πολιτισμού χωρίς οικονομική επιβάρυνση των δημοτών. Ενα Δήμο που θα ενδιαφέρεται για τα προβλήματα του περιβάλλοντος, θα παλεύει για την επίλυση του κυκλοφοριακού μέσα από σύγχρονη ολοκληρωμένη κυκλοφοριακή μελέτη, για κατασκευή δημοτικών υπόγειων πάρκινγκ δωρεάν στη χρήση τους, για επέκταση και πύκνωση των αστικών συγκοινωνιών. Ενα Δήμο που θα διεκδικήσει ουσιαστικά μέτρα αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής προστασίας».

Απεργία των δικαστικών υπαλλήλων

Σε 48ωρη απεργία κατεβαίνουν στις 20 και 21 Φλεβάρη οι δικαστικοί υπάλληλοι όλης της χώρας, με ομόφωνη απόφαση της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΔΥΕ).

Το κυριότερο αίτημα των δικαστικών υπαλλήλων είναι η κάλυψη των 2.000 κενών οργανικών θέσεων. Αυτή τη στιγμή, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΟΔΥΕ, το 54,8% των θέσεων επιμελητών δικαστηρίων, το 67,9% των θέσεων χειριστών ηλεκτρονικών υπολογιστών - δακτυλογράφων, το 30% των θέσεων των έμμισθων υποθηκοφυλάκων και το 5,3% των θέσεων γραμματέων είναι κενές. Αν στα λειτουργικά κενά, συνυπολογιστεί η συνεχής αύξηση της ύλης των δικαστηρίων, γίνεται αντιληπτή η κατάσταση που υπάρχει σήμερα στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, η Ομοσπονδία ζητάει την αναβάθμιση των αποδοχών των δικαστικών υπαλλήλων και όπως επισημαίνει οι αμοιβές είναι οι χαμηλότερες όλων των εργαζομένων στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ
«Διαλλακτικοί» ελιγμοί;

«Διαλλακτική τακτική» με προφανή σκοπό τον ελιγμό, για ένα υπερώριμο αίτημα όπως είναι το θέμα του διαχωρισμού της Εκκλησίας από το κράτος, εμφανίζεται να ακολουθεί ο κ. Χριστόδουλος. Προχτές, ο αρχιεπίσκοπος μιλώντας σε σύσκεψη με μέλη της Συνόδου και καθηγητές των Θεολογικών σχολών, προκατέβαλε, το πού θα κινηθεί αυτή η...«διαλλακτική» διάθεση της Εκκλησίας απέναντι στην Πολιτεία.

Υπεραμυνόμενος της θεωρίας των διακριτών ρόλων, στα λόγια τουλάχιστον, και φέρνοντας ως παράδειγμα το Αυτοδιοίκητο της Εκκλησίας μέσα στο κράτος, εμφάνισε «έτοιμη» την Εκκλησία να υποχωρήσει σε ορισμένα θέματα σχέσεων κράτους - Εκκλησίας, κατά τη διενέργεια διαλόγου. Επιπλέον, ανέφερε ως παράδειγμα αυτό της ορκωμοσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας ή της εκάστοτε κυβέρνησης ή στην έναρξη των εργασιών της Βουλής, θέλοντας προφανώς να αποπροσανατολίσει για τις πραγματικές προθέσεις της Εκκλησίας, λέγοντας: «Εκεί, η Εκκλησία μπορεί να πει: Δε θέλετε αγιασμό; Δεν ερχόμαστε και δε σας τον κάνουμε. Και τι έγινε; Εμείς δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα».

  • Δεκτή έκανε χτες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας την παραίτηση του μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικου. Υπενθυμίζεται ότι ο μητροπολίτης Καλλίνικος, με επιστολή του προς τον αρχιεπίσκοπο, ζητούσε να παραιτηθεί για λόγους υγείας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ