ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ
Ολα φορτώνονται στη Δικαιοσύνη...

Eurokinissi

Στη ...Δικαιοσύνη παραπέμπει η κυβέρνηση την απάντηση για όλα τα ερωτήματα, σε μια προσπάθεια να μετακυλίσει από πάνω της τις αδιαμφισβήτητες πολιτικές ευθύνες για συγκάλυψη της υπόθεσης των υποκλοπών.

Μπροστά όμως στην τρομερή πίεση που υπάρχει από την «κοινή γνώμη», κυρίως για το γεγονός ότι μετά από 11 μήνες δεν έχουν εντοπιστεί οι δράστες, η κυβέρνηση υποχρεώνεται να άρει μερικώς και μάλλον προσωρινά την εμπιστοσύνη της στη Vodafone. Ταυτόχρονα, όμως, επιμένει να αθωώνει τις μυστικές υπηρεσίες, αποκλείοντας εμπλοκή τους στην υπόθεση!

«Η υπόθεση αυτή ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη, δεν ελέγχεται από την κυβέρνηση. Είμαι βέβαιος ότι η Δικαιοσύνη θα δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα», ήταν η μόνιμη επωδός, και χτες, του κυβερνητικού εκπροσώπου στο πλήθος των ερωτημάτων. Υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών χειρισμών, επαναλαμβάνοντας το μετέωρο επιχείρημα ότι «η κυβέρνηση λειτούργησε με υπεύθυνο και θεσμικό τρόπο», ενώ υποστήριξε ότι «έχει δώσει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία για τα θύματα των υποκλοπών» και δε γνωρίζει κάτι άλλο για την υπόθεση «απ' ό,τι δώσαμε στη δημοσιότητα»...

Ο Θ. Ρουσόπουλος κράτησε αποστάσεις από τη Vodafone, όταν ρωτήθηκε για το αν η κυβέρνηση προβληματίζεται από το γεγονός ότι ο Γ. Κορωνιάς ενημέρωσε την κυβέρνηση μόλις έγινε η αυτοκτονία του στελέχους της Vodafone, αν και επί έξι μέρες γνώριζε το θέμα των υποκλοπών. «Φυσικά και υπάρχουν προβληματισμοί, η Δικαιοσύνη, όμως, ασχολείται με την υπόθεση και θα κάνει το έργο της απερίσπαστη από την κυβέρνηση», απάντησε ο εκπρόσωπος, διαβεβαιώνοντας επίσης ότι «οποιοσδήποτε παραβιάζει το νόμο, έχει και τις συνέπειές του».

Ο εκπρόσωπος απέφυγε να αποδώσει την παραμικρή ευθύνη στο ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά στις (αντι)τρομοκρατικές συμβάσεις μεταξύ ΕΕ - ΗΠΑ που υπέγραψε ως κυβέρνηση, καθιστώντας σαφές ότι δεν επιθυμεί να συσχετίσει τις υποκλοπές με τους τρομονόμους...

Επίσης, αποφάνθηκε ότι οι υποκλοπές δεν αφορούν τον κρατικό μηχανισμό: «Εδώ αποκαλύφθηκε και αποδείχτηκε ότι επρόκειτο για μια ιδιωτική εταιρία. Δεν πρόκειται για κρατικό μηχανισμό», απάντησε όταν ρωτήθηκε για τον μηχανισμό και τα άτομα που έκαναν τις υποκλοπές.

«Η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να κουβεντιάσει με τις ΗΠΑ για το θέμα των υποκλοπών», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, κινούμενος ουσιαστικά στο ίδιο μήκος με την αρχική δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι «η υπόθεση δεν αφορά τις ΗΠΑ». Ο ΥΠΕΞ έδωσε την παραπάνω απάντηση όταν ρωτήθηκε εξερχόμενος χτες από το Προεδρικό Μέγαρο σχετικά με το περιεχόμενο της χτεσινής συνάντησής του με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα. Σε ερώτηση, σχετικά με το θέμα των υποκλοπών, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση το χειρίστηκε με κάθε υπευθυνότητα.

«Προφητική» ομιλία

Αίσθηση προκαλούν, την ίδια ώρα, τα όσα είχε αναφέρει ένα χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες ο διευθυντής ασφαλείας επικοινωνιακών πληροφοριών της Vodafone Γ. Κωνσταντινόπουλος. Μιλώντας σε ημερίδα του υπουργείου Μεταφορών τον Ιούνη του 2003 ο νυν σύμβουλος του ΟΤΕ, όπως αποκάλυψε χτες ο «Ελεύθερος Τύπος», είχε υπογραμμίσει ότι «οι Αμερικανοί μας απειλούν ότι δε θα γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αν δεν έχουμε υλοποιήσει τη νόμιμη συνακρόαση»(!). Παράλληλα, είχε προβλέψει ότι αν δεν υπάρξουν «ασφαλιστικές δικλίδες» σε ό,τι αφορά το ποιος και πώς θα κάνει τις συνακροάσεις τότε «μετά από δύο μήνες οι συνομιλίες που θα παρακολουθηθούν θα πωλούνται δίκην λαθραίων cd στην Ομόνοια»...

«Η εταιρία μπορεί να κλείσει» είχε πει ο Κ. Τσαλικίδης

Το είχε εκμυστηρευτεί στην αρραβωνιαστικιά του, τρεις μέρες πριν από το θάνατό του - «Κάτι δεν πάει καλά με την εταιρία», είχε γράψει σε ένα τετράδιο

Eurokinissi

Ενα τετράδιο - ημερολόγιο του νεκρού Κώστα Τσαλικίδη κατέθεσε χτες στον εισαγγελέα Γιάννη Διώτη, που διερευνά την υπόθεση του θανάτου του στελέχους της Vodafone, ο αδελφός του Παναγιώτης Τσαλικίδης. Ο φερόμενος από τις Αρχές ως αυτόχειρας είχε αρχίσει να γράφει στο τετράδιο αυτό δύο μήνες πριν από το θάνατό του. Η τελευταία φορά που είχε γράψει ήταν 9 μέρες πριν βρεθεί απαγχονισμένος στο σπίτι του. Οι πιο πολλές εγγραφές αφορούν τεχνικά θέματα. Σε κάποιο όμως σημείο γράφει στα αγγλικά: «Κάτι δεν πάει καλά με την εταιρία». Να σημειωθεί ότι όπως έγινε γνωστό η Σάρα Γαλανοπούλου, αρραβωνιαστικιά του Κώστα Τσαλικίδη, όταν κατέθεσε στον εισαγγελέα πριν τρεις μέρες, μεταξύ άλλων, είπε πως της είχε εκμυστηρευτεί την εκτίμησή του ότι «η εταιρία μπορεί να κλείσει».

Το ημερολόγιο του Τσαλικίδη το βρήκε στο σπίτι του ο αδελφός του το Σάββατο μετά από λεπτομερή έρευνα που έκανε. Από τις δικαστικές αρχές η πολύωρη κατάθεση του Παναγιώτη Τσαλικίδη στον εισαγγελέα αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντική.

Χτες, εξάλλου, η οικογένεια Τσαλικίδη κατέθεσε μήνυση κατά αγνώστων για τα αδικήματα της συνέργειας σε αυτοκτονία και της υπεξαγωγής εγγράφου, ζητώντας να ερευνηθεί το ενδεχόμενο της δολοφονίας του παιδιού τους. Παράλληλα, ζητούν την εκταφή της σορού και διενέργεια τοξικολογικών εξετάσεων.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο δικηγόρος της οικογένειας Θεμιστοκλής Σοφός είπε ότι μεταξύ των μαρτύρων που θα προτείνονται στη μήνυση θα είναι και στέλεχος της εταιρίας στο οποίο, σύμφωνα με την οικογένεια, ο Κ. Τσαλικίδης, 20 μέρες πριν την αυτοκτονία του, είχε υποβάλει παραίτηση που δεν είχε γίνει αποδεκτή. Είπε, επίσης, ότι η οικογένεια προτίθεται να διορίσει τεχνικό σύμβουλο για τον έλεγχο του server της εταιρίας, αλλά και για άλλα θέματα τεχνικής φύσεως. Τέλος, είπε ότι η οικογένεια δεν αποδίδει καμία σκοπιμότητα στο ότι δε συσχετίστηκαν οι δύο δικογραφίες αυτοκτονίας και υποκλοπών και έχει την πρόθεση να βοηθήσει όσο μπορεί την έρευνα του Γιάννη Διώτη.

Σήμερα ο δικηγόρος πρόκειται να ταξιδέψει στο Λονδίνο προκειμένου, όπως ανέφερε, να συναντήσει στελέχη της Vodafone.

Σε συνέντευξη, πάντως, στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ο Παναγιώτης Τσαλικίδης σημειώνει πως όσο περνούν οι μέρες, τόσο περισσότερο πιστεύει ότι ο αδελφός του δεν αυτοκτόνησε και ο θάνατός του δεν ήταν άσχετος με τις υποκλοπές, επισημαίνοντας ότι δεν ήξερε τίποτα γι' αυτές. Οπως λέει, ο αδελφός του ποτέ δεν του μίλησε για κάτι τέτοιο και το μόνο που του μετέφερε ήταν ότι τον τελευταίο καιρό ένιωθε πιεσμένος από πράγματα που συνέβαιναν στην εταιρία.

  • Στο μεταξύ, παράσταση Πολιτικής Αγωγής κατέθεσε χτες στον 24ο τακτικό ανακριτή Γιώργο Ακτύπη που διενεργεί κύρια ανάκριση για την υπόθεση των υποκλοπών, ο Αντώνης Βγόντζας, δικηγόρος του Βασίλη Κατσικέα, μέλους της μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ιδρυμα Μεσογειακής Συνεργασίας», της οποίας δύο από τα τηλέφωνα περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των τηλεφωνικών υποκλοπών που δόθηκε από την κυβέρνηση στη δημοσιότητα. Ο Αντ. Βγόντζας είπε ότι αυτά τα δύο τηλέφωνα χρησιμοποιούνταν από το ζεύγος Κατσικέα. Εάν, τελικά, η παράσταση Πολιτικής Αγωγής γίνει δεκτή, τότε θα ερευνηθεί εάν η απόθεση Κατσικέα σχετίζεται με την υπόθεση των υποκλοπών.
ΑΡΧΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
«Τα λέμε από βδομάδα»

Οι έλεγχοι που γίνονται ακόμα κι αυτή τη στιγμή, μετά από τόσο σάλο, δεν είναι «πλήρεις»...

Ο διευθύνων σύμβουλος της VODAFONE, Γ. Κορωνιάς, προσερχόμενος στην έδρα της ΑΔΑΕ

Eurokinissi

Ο διευθύνων σύμβουλος της VODAFONE, Γ. Κορωνιάς, προσερχόμενος στην έδρα της ΑΔΑΕ
Χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα ήταν η «ακρόαση» στελεχών της VODAFONE από μέλη της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), σχετικά με τις υποκλοπές μέσω του δικτύου της εταιρίας. Στους υπόλογους δόθηκε παράταση να ξαναδώσουν τις απαντήσεις τους, το πιθανότερο είναι να γλιτώσουν με κάποιο χρηματικό πρόστιμο ή και καθόλου, ενώ οι έλεγχοι που γίνονται αυτή τη στιγμή στις εταιρίες φαίνεται να αφήνουν κενά.

Συγκεκριμένα, χτες στην έδρα της ΑΔΑΕ προσήλθε πενταμελής αντιπροσωπεία, υπό τον διευθύνοντα σύμβουλό της Γ. Κορωνιά. Κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, από πλευράς ΑΔΑΕ τέθηκαν ερωτήματα, όπως, πώς γίνονταν οι υποκλοπές, πώς εντοπίστηκαν και πότε, αν μπορεί να ξανατεθεί πιλοτικά σε λειτουργία το επίμαχο λογισμικό για να δουν οι τεχνικοί της ΑΔΑΕ πώς αντιδρά, αν δόθηκαν όλα τα στοιχεία στις ανακριτικές αρχές, γιατί δεν ενημερώθηκε η ΑΔΑΕ κλπ. Ζητήματα για τα οποία έχει ήδη σερβίρει κάποιες απαντήσεις της η εταιρία.

Οπως αναφέρεται, πάντως, σε ανακοίνωση της Αρχής, «αφού λάβει υπόψη τις εξηγήσεις της εταιρίας και το έγγραφο υπόμνημα που θα υποβάλει, θα αποφασίσει για την επιβολή των νόμιμων κυρώσεων». Το υπόμνημα αυτό της εταιρίας αναμένεται να επιδοθεί σε καμιά βδομάδα.

Σε ό,τι αφορά δε τις κυρώσεις, με βάση το άρθρο 11 του ιδρυτικού νόμου της ΑΔΑΕ (3115/2003) αφορούν πρόστιμο 15.000 - 1.500.000 ευρώ. Ποσά αστεία αν αναλογιστεί κανείς τους τζίρους των εταιριών τηλεφωνίας. Χώρια που, όπως προβλέπει ο παραπάνω νόμος (άρθρο 6, παρ. 4), όσο και ο «Κανονισμός για τη Διασφάλιση Απορρήτου κατά την Παροχή Κινητών Τηλεπικοινωνιακών Υπηρεσιών (ΦΕΚ 87Β/26-1-2005)», κατά των αποφάσεων της ΑΔΑΕ μπορεί να ασκηθεί αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ, καθώς και οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα και τη νομοθεσία διοικητικές προσφυγές. Μην βρεθεί, στο τέλος, η ΑΔΑΕ να καλύπτει και τη δικαστική δαπάνη της VODAFONE...

Να σημειωθεί πάντως ότι κλιμάκια της ΑΔΑΕ διενεργούν, μετά τη δημοσιοποίηση των υποκλοπών, έκτακτους ελέγχους στα δίκτυα των VODAFONE, COSMOTE και TIM, για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις παραβίασης του απορρήτου. Ωστόσο κι αυτοί ακόμα οι έλεγχοι ενδέχεται να «μπάζουν» και σε συνδυασμό με διάφορα νομικά «κενά» και καθυστερήσεις, να αφήνουν στις εταιρίες περιθώρια ελιγμών. Χαρακτηριστικό είναι το εξής απόσπασμα από την ανακοίνωση της ΑΔΑΕ: «Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου, θα εκδοθεί πόρισμα το οποίο θα αξιολογηθεί από την Ολομέλεια της Αρχής για τυχόν επιβολή των νόμιμων κυρώσεων. Επισημαίνεται ότι ο πλήρης έλεγχος (σ.σ: δηλαδή τώρα τι σόι έλεγχος γίνεται;) των συστημάτων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων θα αρχίσει να διενεργείται σύντομα (σ.σ: πότε;), δεδομένου ότι ολοκληρώνονται (σ.σ: ακόμα;) από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους οι Πολιτικές Ασφάλειας, οι οποίες επιβάλλονται από τους Κανονισμούς που έχει εκδώσει η Αρχή».

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Σκάνδαλο για έναν αυτόχειρα

Το σκάνδαλο των υποκλοπών παίρνει τα χαρακτηριστικά όλων όσοι εμπλέκονται. Ακόμη μία φορά για τη λύση ενός αινίγματος γίνεται η επίκληση ενός αυτόχειρα, στη σκιά του οποίου γεννιέται μια θεατρική πράξη.

Το έργο το γνωρίζουν όλοι, τόσο οι βουλευτές-ηθοποιοί της κυβέρνησης, όσο και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι μοιράζονται τους ρόλους με επιδαύριο ταμπεραμέντο. Στους ρόλους των λεονταριστών εμφανίζονται οι Εβερτ και Κακλαμάνης, που ζητάνε να φυλακιστεί αμέσως ο Κορωνιάς, ενώ αυτός, με τη σειρά του, στο ρόλο του διευθυντή της Βόνταφον, πραγματικά ξεπερνά εαυτόν, υποδυόμενος ταυτόχρονα τον θύτη και το θύμα, που γνωρίζει πως κανείς δεν μπορεί να τον αγγίξει γιατί τους έχει όλους στο χέρι. Κατά τη διάρκεια του έργου, γνωστοί δημοσιογράφοι σε ρόλο παπαγάλων σχηματίζουν τον απαραίτητο Χορό που σχολιάζει το δράμα. Το έργο που υπέγραψαν οι Βουλγαράκης και Καραμανλής έχει τον τίτλο «Ολοι γνώριζαν», εννοώντας εμάς, τους πολίτες αυτής της γενικευμένης ψευδαίσθησης που με θράσος αποκαλούν Δημοκρατία.

Το σκάνδαλο, που παίρνει, όπως φαίνεται, το δρόμο για το νεκροταφείο μία μόνο έκπληξη παρουσίασε: Tον αυτόχειρα, που αρνήθηκε να προσχωρήσει στην ομαδική τυφλότητα της Βόνταφον, είτε γνώριζε είτε όχι τη συμμετοχή της πολιτείας στην ολική αυτή τύφλωση. Τίποτε άλλο, απολύτως τίποτε άλλο.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Σαν τη σαρανταποδαρούσα είναι το κύκλωμα των υποκλοπών

Η υπόθεση των υποκλοπών είναι μια σαρανταποδαρούσα όπου το κορμί είναι ενιαίο, τα πόδια σαράντα και το θέμα αυτό δεν μπορεί κανένας να το βλέπει με κατακερματισμό, τόνισε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε δήλωση που έκανε για το θέμα. Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Θέλω να εξηγήσω γιατί υποστηρίζουμε ότι δεν υπάρχει ούτε πρόθεση, ούτε επιθυμία να μπει το νυστέρι πάρα πολύ βαθιά.

Αλλοι υποστηρίζουν ότι αυτοί που αποφάσισαν την υποκλοπή είναι οι ΗΠΑ και η CIA, άλλοι για τη Μοσάντ, άλλοι λένε ότι είναι βρετανοσουηδική συνεργασία, άλλοι μιλάνε για συγκεκριμένους επιχειρηματίες, άλλοι λένε για αυτονομήσεις δικτύων παρακολούθησης, κλπ.

Κατά τη γνώμη μας έχουμε να κάνουμε με μία σαρανταποδαρούσα: Το κορμί είναι ενιαίο, τα πόδια 40 και το πράγμα δεν μπορεί κανένας να το βλέπει με κατακερματισμό. Εδώ αποδεικνύεται το εξής: Κράτος, κυβέρνηση, κόμματα εξουσίας, διεθνείς μυστικές υπηρεσίες, ηγετικές δυνάμεις-ναυαρχίδες του ιμπεριαλιστικού κόσμου, οι ΗΠΑ αλλά και ευρωπαϊκές χώρες, έχουν διαμορφώσει έναν ενιαίο πολυπλόκαμο μηχανισμό παρακολούθησης πριν από όλα των λαϊκών κινημάτων αλλά και μεταξύ τους αλληλοπαρακολούθησης, λόγω των ανταγωνισμών που έχουν και που είναι και πολιτικοί και οικονομικοί.

Οι επιχειρηματίες είναι μέσα σε αυτό το κόλπο. Είναι ένα πράγμα κράτος και επιχειρηματίες. Μπορεί να εκφράζονται με διαφορετικό τρόπο στη δημόσια ζωή, μπορεί να έχουν ιδιαίτερα και επιμέρους συμφέροντα, αλλά κινούνται στην ίδια ρότα. Γι' αυτό, λοιπόν, πιστεύουμε ότι ακόμα και εάν αποδειχθεί ότι κάποια πρόσωπα έχουν μια προεξέχουσα ευθύνη στις υποκλοπές, δεν πρόκειται να ομολογηθεί η αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι σήμερα ο ιμπεριαλισμός αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες για να μπορεί να φιμώσει τους λαούς και να βρίσκει έναν καλύτερο τρόπο στη διανομή της πίτας.

Διαφωνούμε με την καλλιέργεια ενός αισθήματος ότι είμαστε ανήμποροι να κάνουμε οτιδήποτε, γιατί ο καθένας μας παρακολουθείται από κάποιον ή από κάποιους. Ολα αυτά τα πράγματα μπορούν να παραμεριστούν εάν αποφασίσουμε πιο δυναμικά και μαζικά την οργάνωση της πάλης και της αντεπίθεσης. Τότε δε σε νοιάζει ποιος παρακολουθεί τον αγώνα. Δεν υπάρχει πιο διαφανής αγώνας από την ταξική πάλη. Ας παρακολουθούν ό,τι θέλουν, δεν παθαίνουμε τίποτα. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα παλέψουμε για το ξήλωμα αυτών των μηχανισμών, αλλά η αναμέτρηση δεν μπορεί να γίνεται με τον τρόπο που πάει να γίνει σήμερα. Η αναμέτρηση είναι παλεύουμε για να ξηλωθούν οι μηχανισμοί, το λαϊκό κίνημα είναι πολύ πιο ισχυρό από αυτούς που το παρακολουθούν».

Για το θέμα της άσκησης διώξεων κατά συγκεκριμένων ατόμων που ενεπλάκησαν στην υπόθεση είπε:

«Δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες. Εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι η κυβέρνηση έπρεπε να έχει κάνει παρέμβαση από την πρώτη στιγμή που έμαθε την υπόθεση, τουλάχιστον όσον αφορά τη VODAFONE. Νομίζω ότι αυτό δεν ήταν ένα θέμα για το οποίο έπρεπε να μιλήσει η Δικαιοσύνη. Οταν θέλει η κυβέρνηση στέλνει τους μηχανισμούς καταστολής "ατάκα και επιτόπου". Πέρα όμως από εκεί, εμείς λέμε ότι γι' αυτούς που θα βρεθούν ευθύνες πρέπει να διωχθούν, αλλά σε καμία περίπτωση δε θα κοροϊδέψουμε τον ελληνικό λαό, όταν διωχθούν πέντε, να ξεχάσει τη μήτρα αυτού του προβλήματος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ