ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Καταδίκη της προκλητικής πολιτικής των ΗΠΑ

ΑΒΑΝΑ-ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Η κυβέρνηση της Κούβας καταδίκασε χτες την ενέργεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που «με ατιμωρησία και απόλυτη περιφρόνηση» προς την κυβέρνηση και το λαό του Μεξικού έδωσε την εντολή να γίνει έξωση σε κουβανική αντιπροσωπεία η οποία διέμενε σε ξενοδοχείο αμερικανικών συμφερόντων στην Πόλη του Μεξικού. Σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η εφημερίδα «Γκράνμα» υπογράμμισε χτες ότι η Ουάσιγκτον «θεωρεί πως έχει το δικαίωμα να αγνοεί το Μεξικό» και καταδικάζει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση Μπους ενήργησε διατάσσοντας να φύγει η αντιπροσωπεία της Κούβας από το ξενοδοχείο «Μαρία Ιζαμπέλ Σέρατον». Η Ουάσιγκτον μοιάζει να θεωρεί πως το ξενοδοχείο αποτελούσε ...αμερικανικό έδαφος (!), κάτι ανυπόστατο με βάση το διεθνές δίκαιο και τους νόμους του Μεξικού...

Στο ίδιο το Μεξικό, υπήρξαν χτες διαδηλώσεις από μαζικές οργανώσεις έξω από το υπουργείο Εξωτερικών στην Πόλη του Μεξικού, που κάλεσαν να γίνει σεβαστή η εθνική ανεξαρτησία του Μεξικού. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του μεξικανικού τηλεοπτικού δικτύου «Televisa», το 93% των πολιτών απαιτούν να γίνεται σεβαστή η εθνική ανεξαρτησία της χώρας. Παρ' όλ' αυτά, και παρά τη σχετική -ομόφωνη - έγκριση αιτήματος από τη Βουλή του Μεξικού να αποσταλεί επιστολή διαμαρτυρίας στις αρχές των ΗΠΑ, ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών, Λουίς Ερνέστο Δέρμπες, δήλωσε ότι δε θα προχωρήσει σε διαμαρτυρία προς την ομόλογό του Κοντολίζα Ράις.

ΑΪΤΗ
«Σημαντικό προβάδισμα» του Πρεβάλ

Εκλογές σε μια «ελεύθερη» χώρα

Associated Press

Εκλογές σε μια «ελεύθερη» χώρα
ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.--

Αν και ακόμη τα αποτελέσματα δεν έχουν οριστικοποιηθεί, ο Ρενέ Πρεβάλ, πρώην πρωθυπουργός επί Ζαν-Μπερτράντ Αριστίντ και ηγέτης, σήμερα, του κόμματος Λα Εσπεράντσα (Ελπίδα), έχει αποκτήσει σημαντικό προβάδισμα στην προσπάθειά του για την κατάληψη της Προεδρίας της χώρας μετά τις εκλογές, σύμφωνα με όσα άφησε να εννοηθούν η Προσωρινή Εκλογική Επιτροπή χτες, Παρασκευή. Σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα που προκύπτουν από το 31% των ψήφων στις περιφέρειες του δυτικού τμήματος της Αϊτής, όπου βρίσκεται και το Πορτ-ο-Πρενς (και, αναλογικά, αντιστοιχούν στο 40% του εκλογικού σώματος), ο Πρεβάλ καταλαμβάνει έως και 65%, μετέδωσε χτες το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Prensa Latina». Στη δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια, Αρτιμπονίτ, ο Πρεβάλ αγγίζει το 50% των ψήφων. Στο κεντρικό τμήμα της χώρας προηγείται ο Αμερικανο-αϊτινός επιχειρηματίας Τσαρλς Ανρί Μπέικερ με μικρή διαφορά από τον Πρεβάλ (29,32 έναντι 27,02%, αντίστοιχα) με καταμετρημένο το 10,08% των ψήφων, ενώ στο νότο προηγείται και πάλι ο Πρεβάλ, με 34,09%. Μένει η καταμέτρηση των υπόλοιπων 10 διαμερισμάτων της χώρας. Το οριστικό και επίσημο αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης του 100% των ψήφων.

Οι εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου και Βουλής, που είχαν αναβληθεί τέσσερις φορές, μοιάζουν να μην οδεύουν προς νίκη των υποψηφίων που στήριξαν, με προβολή στον Τύπο και δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, οι ΗΠΑ...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΑ ΠΑΣ.- Το Κογκρέσο της Βολιβίας άρχισε αργά χθες Παρασκευή να εξετάζει την πρόταση της κυβέρνησης του Εβο Μοράλες για τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος, πρόταση στην οποία αντιδρούν δεξιές πολιτικές οργανώσεις και τοπικιστές. Ο πρόεδρος της Συνταγματικής Επιτροπής του Κογκρέσου της χώρας, Αντόνιο Περέδο (γερουσιαστής του MAS), δήλωσε ότι το ζήτημα είναι «εξέχουσας σημασίας για το μέλλον της χώρας».

ΣΑΝ ΣΑΛΒΑΔΟΡ.- Εκατοντάδες εργαζόμενοι στη δημόσια Υγεία απέργησαν την Πέμπτη και την Παρασκευή, αξιώνοντας αυξήσεις μισθών και αύξηση των διαθεσίμων για την αγορά εξοπλισμού και φαρμάκων στα νοσοκομεία από την κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.- Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ανακοίνωσε χτες πως θα ζητήσει από τις ΗΠΑ και άλλες πλούσιες χώρες να «παίξουν μεγάλο ρόλο» στην υπό συγκρότηση ειρηνευτική δύναμη κυανοκράνων στη δυτική σουδανική επαρχία Νταρφούρ, για να σταματήσει «η σφαγή που βλέπουμε να διαδραματίζεται στην περιοχή».

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Διαψεύδει τις κατηγορίες

ΣΕΟΥΛ.--

Η ΛΔ Κορέας ανακοίνωσε πως θα συμβάλλει στις διεθνείς προσπάθειες ενάντια στο «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος, απορρίπτοντας παράλληλα ως αβάσιμες τις κατηγορίες των ΗΠΑ πως οι βορειοκορεατικές αρχές καλύπτουν κυκλώματα πλαστογράφησης δολαρίων. Εκπρόσωπος του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε μάλιστα πως πίσω από τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβάλλει (απ' τον περασμένο Νοέμβρη) οι ΗΠΑ στην Πιόνγιανγκ με πρόσχημα τις κατηγορίες περί πλαστογράφησης δολαρίων, βρίσκεται ο στόχος της Ουάσιγκτον για παρεμπόδιση των εξαμερών συνομιλιών του Πεκίνου για τα πυρηνικά στην Κορεατική Χερσόνησο, που έχουν ανασταλεί το τελευταίο τρίμηνο.

Παράλληλα, Ινδονήσιος αξιωματούχος μετά την ολοκλήρωση επίσκεψής του στην Πιόνγιανγκ, μετέφερε την επιθυμία της κυβέρνησης της ΛΔ Κορέας να συνομιλήσει με τις ΗΠΑ για το θέμα των οικονομικών κυρώσεων, υπογραμμίζοντας πως πολλές φορές οι Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι απέρριψαν τις κατηγορίες των ΗΠΑ ως αβάσιμες και αναληθείς...

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Ν. Κορέα, Αλεξάντερ Βερσμπάου, σχολιάζοντας την παραπάνω εξέλιξη δήλωσε πως πρόκειται για «μία ενδιαφέρουσα εξέλιξη που θα πρέπει να συνοδευτεί με πράξεις».

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΕΜΝΤΙΝΛΙ
«Δεν ξέραμε τίποτα»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η κατάθεση του τοπικού επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ στην επαρχία Χάκαρι, στην επιτροπή της Βουλής η οποία διερευνά το σκάνδαλο παρακρατικής βίας στο Σεμντινλί, θα μπορούσε να αποτελέσει επιθεωρησιακό νούμερο: ο αξιωματούχος της διαβόητης αυτής υπηρεσίας στην επαρχία, Τζενγκίζ Σισμάν«δε γνώριζε τίποτα» για την υπόθεση, ενώ η υπηρεσία, όπως ισχυρίστηκε, «δεν είχε καμία πληροφορία» για τις 18 βομβιστικές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί σε αυτήν τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Turkish» Daily News», o Σισμάν είπε στην επιτροπή ότι υπήρχε πρόβλημα... επάνδρωσης της υπηρεσίας στην περιοχή με δεδομένο το... φόρτο εργασίας: μόλις 5 πράκτορες είχε στη Χάκαρι, υποστήριξε, προσθέτοντας ότι από το 2003, οι άνδρες του εξέτασαν 500 υποθέσεις σε συνεργασία με την αστυνομία και τη στρατοχωροφυλακή.

Η ίδια επιτροπή θα καλέσει επίσης τον Μεσούτ Γιλμάζ, τον πρώην πρωθυπουργό, για την υπόθεση Σουσουρλούκ, η οποία μετά το 1998 «ξεχάστηκε». Ωστόσο, αν κρίνει κανείς από τη μέχρι στιγμής πορεία της έρευνας από πλευράς της κοινοβουλευτικής επιτροπής, οι δύο συνταρακτικές αυτές υποθέσεις για άλλη μια φορά οδεύουν προς «κουκούλωμα» μετά πολλών επαίνων...

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Πούλαγαν παιδιά στις ΗΠΑ έναντι 13 δολαρίων

ΡΙΟ ΝΤΕ ΖΑΝΕΪΡΟ.--

Τη σύλληψη μιας συμμορίας που επικεντρωνόταν στην παράνομη πώληση παιδιών στις ΗΠΑ έναντι 13 έως 15 δολαρίων το καθένα (!) ανακοίνωσε χτες η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Βραζιλίας, μεταδίδει η «Prensa Latina». Πρόκειται για την τρίτη τέτοια συμμορία, μέλη της οποίας συλλαμβάνονται στη χώρα τους τελευταίους τρεις μήνες. Τα παιδιά που πωλούνταν καταγράφονταν στα δημοτολόγια ως παιδιά των μελών της συμμορίας, και εξαναγκάζονταν μέσα σε τρεις ημέρες να μάθουν μια ιστορία για τους κατά φαντασία γονείς τους την οποία έλεγαν στις αρχές.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Κογκρέσο (που δημοσιοποίησε σχετική έρευνα τον Οκτώβρη), η Βραζιλία είναι, μετά το Μεξικό, η χώρα από την οποία φθάνουν στις ΗΠΑ οι περισσότεροι οικονομικοί μετανάστες. Τους πρώτους έξι μήνες του 2005, οι Αμερικανοί συνοροφρουροί συνέλαβαν 27.396 επίδοξους «λαθρομετανάστες», όπως αποκαλούνται οι άνθρωποι που διακινούνται περίπου ως σκλάβοι ή πηγαίνουν εθελοντικά παράνομα στις ΗΠΑ, επιδιώκοντας μια καλύτερη ζωή. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, στη Βραζιλία υπάρχουν «εξαιρετικά καλά οργανωμένες» συμμορίες που διακινούν ανθρώπους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ