ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μοιράζει στα τρία μια θέση εργασίας!

Διευρύνεται ο θεσμός της μερικής απασχόλησης στους δήμους

Επιταχύνει η κυβέρνηση τους ρυθμούς κατάργησης της σταθερής δουλιάς, καθώς σε συνάντηση που είχαν χτες οι υπουργοί Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλος και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Σ. Τσιτουρίδης, αποφασίστηκε η απελευθέρωση ουσιαστικά των προσλήψεων θέσεων μερικής απασχόλησης από τους δήμους. Με το «επιχείρημα» ότι η σχετική ρύθμιση δίνει μια αυτονομία στους δήμους, «παρέχοντας τη δυνατότητα περαιτέρω χρησιμοποίησης του θεσμού (σ.σ. της μερικής απασχόλησης), υπό όρους και προϋποθέσεις που θα κρίνουν οι ίδιοι οι ΟΤΑ» - όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της συνάντησης - δρομολογείται το μοίρασμα μιας θέσης εργασίας σε τρεις, ως «λύση» στο πρόβλημα της ανεργίας.

Στο ζήτημα παρενέβη με ανακοίνωσή της η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), η οποία αφού ξεκαθαρίζει ότι αναγνωρίζει... την αναγκαιότητα της μερικής απασχόλησης ως «κατεύθυνση και επιταγή της ΕΕ», ζητά να υπάρξει επιδοτούμενη απασχόληση ανέργων σε έργα αυτεπιστασίας των δήμων, «μέσω των ολοκληρωμένων προγραμμάτων απασχόλησης».

Σε κάθε περίπτωση, από κοινού κυβέρνηση και ΚΕΔΚΕ έχουν στρώσει το έδαφος για την αντικατάσταση της σταθερής δουλιάς από τη μερική απασχόληση και οι όποιες τεχνικές διαφοροποιήσεις δεν αλλάζουν την ουσία. Η καλύτερη διαχείριση της μερικής απασχόλησης που ζητά η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ δείχνει και τον τρόπο με τον οποίο θέλει να «αξιοποιήσει» και προεκλογικά αυτό τον θεσμό, μοιράζοντας ένα μισθό σε τρεις, αυξάνοντας έτσι την εκλογική της πελατεία. Το αίτημα των εργαζομένων δεν μπορεί παρά να παραμένει η σταθερή δουλιά, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και η πρόσληψη εποχιακού προσωπικού στους δήμους, μόνον για έκτακτες ανάγκες και μέσα από τους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας.

ΒΟΛΟΣ
Αγωνιστικό «τείχος» στην εργοδοτική ασυδοσία

Με συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο «ΙΜΑΣ ΑΕ» συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ απαίτησαν να μπει τέρμα στη δίωξη εργαζόμενου

Αγωνιστικό «τείχος» στην εργοδοτική ασυδοσία έστησαν χτες το μεσημέρι στην πύλη του εργοστασίου «ΙΜΑΣ ΑΕ», στο Βόλο, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, αντιδρώντας στις μεθοδεύσεις απόλυσης ενός εργάτη που τόλμησε να σηκώσει κεφάλι στ' «αφεντικά» του. Πρόκειται για τον Θ. Πανόπουλο, που η εργοδοσία, ενοχλημένη από την αγωνιστική του δράση, παρέπεμψε στην Περιφερειακή Επιτροπή του ΟΑΕΔ, με ένα κατάπτυστο ιδεολογικοπολιτικό κατηγορητήριο ζητώντας την εξαίρεσή του από το νόμο 2643/98, περί προσλήψεων εργαζομένων ειδικών κατηγοριών, με βάση τον οποίο προσελήφθη ως παιδί αντιστασιακών, για να τον απολύσουν. Σήμερα, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ θα βρεθούν και πάλι έξω από την πύλη του εργοστασίου, απαιτώντας να σταματήσουν οι απαράδεκτες μεθοδεύσεις και οι απειλές που εξαπολύει η εργοδοσία εδώ και πολλά χρόνια.

Ολα ξεκίνησαν όταν τον Απρίλη του 2000 ο Θ. Πανόπουλος αρνήθηκε να υπογράψει δήλωση μετανοίας, όπως αξίωναν οι Γερμανοί εργοδότες του, επειδή μοίραζε ανακοινώσεις στους συναδέλφους του που δεν ήταν της αρεσκείας τους. Κι όλα αυτά τα χρόνια, επιμένει να τα βάζει μαζί τους, να καταγγέλλει την αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων, να κατηγορεί τον εργοδοτικό συνδικαλισμό της διοίκησης του Επιχειρησιακού Σωματείου και να μεταφέρει τη φωνή του ΠΑΜΕ όπου δραστηριοποιείται.

Εξι χρόνια μετά, σχεδόν, η εργοδοσία δεν «απαλλάχτηκε» από την «ενοχλητική» παρουσία του θαρραλέου εργάτη, όχι γιατί «την έπιασε το φιλότιμο», αλλά επειδή «κωλύεται» νομικά. Ετσι, για να τον απολύσει με την κρατική «βούλα», τον παρέπεμψε την περασμένη Δευτέρα στην Περιφερειακή Επιτροπή Θεσσαλίας του ΟΑΕΔ - αναβλήθηκε, τελικά, για την ερχόμενη Δευτέρα - με κατηγορητήριο που ομολογεί ότι θέλει να τον απολύσει γιατί μοιράζει ανακοινώσεις στο εργοστάσιο και διαδίδει τις ιδέες και τις απόψεις του. Επιπλέον, αναφέρεται αναλυτικά στον «αντεργοδοτικό βίο» του Θ. Πανόπουλου, που κατηγορείται ακόμα κι επειδή τον Απρίλη του 2000 «βγήκε στη φόρα» η επιχείρηση τρομοκράτησής του από τ' αφεντικά και οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στην «ΙΜΑΣ ΑΕ» μέσα από δημοσίευμα του «Ρ».

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ τονίζει: «Οση προσπάθεια κι αν κάνουν ο ΣΕΒ, οι παρατρεχάμενοί του και η εργοδοσία του "Ιμάντα", θα πάρουν το μήνυμα και θα 'ναι ηχηρό». Καταγγέλλει, δε, ότι «ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου, παρά τις επίμονες πιέσεις της ΔΑΣ, αρνήθηκε ακόμη και ανακοίνωση να βγει για το θέμα», αναφέροντας ότι προκαλεί σοβαρά ερωτήματα το γεγονός ότι πήγε μόνος του να διαπραγματευτεί με τους διοικούντες του εργοστασίου, αν και βρέθηκαν εκεί και τρία μέλη του ΔΣ της ΔΑΣ.

ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ «ΙΝΤΕΡΚΟΝΤΙΝΕΝΤΑΛ»
Θέλει τους εργαζόμενους «μαντρωμένους»

Οι κινητοποιήσεις των ταξικών δυνάμεων στους ξενοδοχοϋπαλλήλους έχουν θορυβήσει την εργοδοσία που ψάχνει τρόπους να απομονώσει τους εργαζόμενους
Οι κινητοποιήσεις των ταξικών δυνάμεων στους ξενοδοχοϋπαλλήλους έχουν θορυβήσει την εργοδοσία που ψάχνει τρόπους να απομονώσει τους εργαζόμενους
Την απαίτηση της εργοδοσίας να αστυνομεύει κάθε κίνηση των εργαζομένων, ώστε να μη διανοούνται καν να σηκώσουν κεφάλι, επιβεβαιώνει η πρόσφατη παρεμπόδιση συνδικαλιστών ξενοδοχοϋπαλλήλων να συζητήσουν με συναδέλφους τους στο ξενοδοχείο «ΙΝΤΕΡΚΟΝΤΙΝΕΝΤΑΛ».

Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, καταγγέλλει πως την περασμένη Τετάρτη, 15 Φλεβάρη, μέλη της διοίκησης του Sυνδέσμου επισκέφτηκαν το ξενοδοχείο προκειμένου να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για το συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ στις 21/2, αλλά και τη Γενική Συνέλευση του συνδικάτου, που θα γίνει στις 28/2, αλλά «η διεύθυνση, απαγόρευσε στον πρόεδρο, στην αντιπρόεδρο και σε άλλα 2 μέλη να έχουν την επαφή με τους εργαζόμενους». Ζητώντας την παρέμβαση του υπουργείου Απασχόλησης, που δεν μπορεί να παρακολουθεί αμέτοχο τέτοια κρούσματα, ο Σύνδεσμος τονίζει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη εργοδοσία κρατά αυτή τη στάση. «Σε προηγούμενη περίπτωση χρειάστηκε η παρέμβαση του Ειδικού Γραμματέα του ΣΕΠΕ, με ειδικούς επιθεωρητές οι οποίοι επισκέφθηκαν το ξενοδοχείο για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση».

Κι ο Σύνδεσμος καταλήγει: «Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι ελευθερίες δεν μπορεί να αφήνονται στα χέρια ή στην καλή πρόθεση των ισχυρών. Κανείς δεν μπορεί να συμβιβάζεται, να υποχωρεί ή να αφήνει να εξελίσσεται μια κατάσταση που μας οδηγεί στη βαρβαρότητα. Αυτά τα δικαιώματα και ελευθερίες είναι κατακτήσεις του εργατικού κινήματος και θα συνεχίσουν να διασφαλίζονται με τους αγώνες του».

ΕΝΩΣΗ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΝΟΜΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Πολιτικές οι ευθύνες για την άθλια κατάσταση

Σαράντα τέσσερις εργαζόμενοι στην Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Νομού Εύβοιας παραμένουν απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες. Μια απ' τις μεγαλύτερες ενώσεις, με 30.000 μέλη συνεταιρισμένους αγρότες, οδηγήθηκε στο σημερινό αδιέξοδο εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με τις πλάτες των συμβιβασμένων ηγεσιών στην ΠΑΣΕΓΕΣ και την ΕΓΣ Εύβοιας.

Το ξεπούλημα της περιουσίας της Ενωσης και η μετατροπή της σε Ανώνυμη Εταιρία που προσφέρει τις υπηρεσίες της έναντι αμοιβής, έχει ήδη ξεκινήσει με αποτέλεσμα να «πληρώνουν το μάρμαρο» και οι αγρότες - μέλη.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της «ανταγωνιστικότητας» και της «ελεύθερης οικονομίας», ξεκίνησε και η υλοποίηση προγράμματος συρρίκνωσης των εργαζομένων κάτω από πιέσεις, απειλές, εκβιαστικές μεταθέσεις, όπως αυτή εργαζόμενου από την Ιστιαία στο Μαντούδι και άλλες μεθοδεύσεις.

Αποτέλεσμα, από τους 85 εργαζόμενους που απασχολούνταν στην ΕΓΣ Εύβοιας, σήμερα έχουν απομείνει 44 και αυτοί υπό διωγμό, αφού παραμένουν από τον προηγούμενο Οκτώβρη απλήρωτοι και οι ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους τρέχουν. Κάτω από αυτές της συνθήκες, το σωματείο εργαζομένων προσανατολίζεται το επόμενο διάστημα σε κινητοποιήσεις.

Σε απεργιακή κινητοποίηση κατεβαίνουν την ερχόμενη Τρίτη 21 Φλεβάρη 2006, οι εργαζόμενοι στον κλάδο των οδικών και εμπορευματικών μεταφορών. Ζητούν την απόσυρση διατάξεων νομοσχεδίου για τις εμπορευματικές μεταφορές που κατέθεσε πρόσφατα η κυβέρνηση στη Βουλή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ