ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Μεθοδεύουν το τελειωτικό χτύπημα!

Ανακοίνωση - καταγγελία της Τοπικής Επιτροπής ΠΑΣΥ Καρδίτσας

Το τελειωτικό χτύπημα μεθοδεύεται να δοθεί στην Ενωση Συνεταιρισμών Καρδίτσας (ΕΑΣΚ) απ' όπου ξεκινάει η επιχείρηση της κυβέρνησης για τη μετατροπή των συνεταιρισμών σε εταιρίες, στο πλαίσιο εφαρμογής του αντισυνεταιριστικού νόμου 2810/2000, που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η ΕΑΣΚ οδηγείται σε κλείσιμο και μεθοδεύεται η δημιουργία «νέας Ενωσης», η οποία θα λειτουργεί με τα κριτήρια του νέου νόμου. Στις μεθοδεύσεις αυτές συμμετέχουν συνεταιριστές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ ενεργά βοηθάει και η «γαλαζοπράσινη» ηγεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ. Υπενθυμίζουμε ότι με δηλώσεις του ο πρόεδρός της Τζ. Καραμίχας ανακοίνωσε τις προθέσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ περί ανάθεσης του ΟΣΔΕ, αλλά και άλλων αρμοδιοτήτων στη «νέα Ενωση».

Αύριο, δε, η ΠΑΣΕΓΕΣ συγκαλεί για το θέμα σύσκεψη στα γραφεία της στην Αθήνα.

Η ΠΑΣΥ

Σε ανακοίνωση της η Τοπική Επιτροπή ΠΑΣΥ Καρδίτσας καταγγέλλει ότι σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΣΚ, στις 16 Γενάρη, ενήμεροι για τις επιδιώξεις της «νέας Ενωσης» και τις μεθοδεύσεις που θ' ακολουθούσαν ήταν οι πολιτικοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ του νομού (κατά δήλωση του Κ. Κωστόπουλου, προέδρου της ΕΑΣΚ στο ΔΣ στις 16/1/2006), όπως ενήμερος και θερμός υποστηριχτής ήταν και ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ. «Προσπάθεια του ΔΣ της ΕΑΣΚ και όσων γνώριζαν το σχέδιο - σημειώνει- ήταν να εγκλωβίσουν την κοινωνία της Καρδίτσας να συναινέσει στη διάλυση της Ενωσης και τη μεταφορά της περιουσίας της στη "νέα Ενωση"».

Και συνεχίζοντας θέτει τα ερωτήματα:

  • Μετά απ' αυτή τη μεθόδευση του ΔΣ της ΕΑΣΚ και της ΠΑΣΕΓΕΣ, που ήταν σε γνώση των πολιτικών του νομού, γιατί ορισμένοι πολιτικοί υποστηρίζουν πως είχαν άγνοια και θα πρέπει ό,τι γίνει «να γίνει στο φως της ημέρας»;
  • Γιατί, επί πολλά χρόνια, δεν ασκήθηκε καμιά πίεση προς την κεντρική εξουσία για μέτρα εξυγίανσης της ΕΑΣΚ και χρηματοδότησης, για να αναπτύξει τις δυνατότητες που έχει, προς όφελος της Ενωσης και των αγροτών;
  • Γιατί τα κόμματα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, κεντρικά και τοπικά, επέτρεψαν τα στελέχη τους που απαρτίζουν το ΔΣ της ΕΑΣΚ να ξεπουλήσουν την περιουσία της ΕΑΣΚ, να ενοικιάσουν τα εκκοκκιστήρια και να παραχωρήσουν τη διακίνηση μέσω Ενωσης σε ιδιώτη;

«Η ΝΔ - καταγγέλλει - που, ως αντιπολίτευση, καταψήφισε στο σύνολο το νόμο για τους συνεταιρισμούς (ψήφισε επιμέρους άρθρα όπως π.χ. την κατάργηση της απλής αναλογικής, το ίδιο και ο ΣΥΝ), σήμερα που είναι κυβέρνηση εφαρμόζει αυτό το νόμο και αφήνει τους συνεταιρισμούς να οδηγούνται στη διάλυση και στελέχη της να προσπαθούν να ιδιωτικοποιούν και περιουσιακά στοιχεία των Ενώσεων μέσω "νέων συνεταιρισμών"».

Και καταλήγει: «Βεβαίως, δεν έχουμε αυταπάτες ότι θα συγκρουστούν με την αντιαγροτική - αντισυνεταιριστική πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης οι ενημερωμένοι πολιτικοί του νομού μας, αλλά οι αγρότες και οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματα.

Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες και τους εργαζόμενους να μην επιτρέψουν να περάσουν τα σχέδια ΠΑΣΕΓΕΣ, κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ και να συμμετέχουν μαζικά στις 19 Μάρτη στο γιορτασμό του Κιλελέρ και σε κάθε αγώνα».

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
«Οχι» στην ιδιωτικοποίηση των αγροτικών ασφαλίσεων

Να καλύπτονται από τις δημόσιες δαπάνες οι αγροτικές ζημιές πρότεινε η ευρωβουλευτής του Κόμματος

Οι προτάσεις ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης, αντί να βελτιώνουν το εισόδημά των μικρομεσαίων αγροτών, το μειώνουν.(φωτ: Μαραθώνας 2004, καταστροφή από τον παγετό)
Οι προτάσεις ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης, αντί να βελτιώνουν το εισόδημά των μικρομεσαίων αγροτών, το μειώνουν.(φωτ: Μαραθώνας 2004, καταστροφή από τον παγετό)

Την ανάγκη για μέτρα αντιμετώπισης των φυσικών και εμπορικών καταστροφών στη γεωργία για την πραγματική προστασία του αγροτικού εισοδήματος και όχι για την αύξηση της κερδοφορίας των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, ανέδειξε με παρέμβασή της στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, τονίζοντας την αναγκαιότητα κάλυψης των αγροτικών ζημιών στο σύνολό τους και από δημόσιες δαπάνες.

Στην παρέμβασή της, η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε τα εξής:

«Είναι ανάγκη η θεσμοθέτηση μέτρων διαχείρισης των κινδύνων και κρίσεων στη γεωργία. Η ανάγκη αυτή δεν απορρέει μόνο για προστασία από τους φυσικούς κινδύνους, αλλά και από τον εκφυλισμό και τη σταδιακή κατάργηση, μέσω της αναθεώρησης της ΚΑΠ και των συμφωνιών του ΠΟΕ, των μηχανισμών που, έστω αν και όχι ικανοποιητικά, προστάτευαν το αγροτικό εισόδημα. Επίσης, ανάγκη προστασίας χρειάζονται οι αγρότες και από την εισαγωγή νέων τεχνολογιών, και κυρίως από τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς που εγκυμονούν απρόβλεπτες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία, αλλά και στο αγροτικό εισόδημα, τα οποία επισημαίνονται στην έκθεση.

Ωστόσο, όλα τα προτεινόμενα σενάρια έχουν σαν βασικό άξονα ότι δε θα επιβαρύνουν τον κοινοτικό προϋπολογισμό, αλλά τα απαιτούμενα κονδύλια θα προέλθουν από παρακράτηση των κονδυλίων της διαφοροποίησης. Μάλιστα, θεωρούν ως βασικό μηχανισμό υλοποίησης των προτεινόμενων μέτρων τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Είναι γνωστό όμως ότι ακόμη και σ' αυτές τις περιπτώσεις ορισμένες ασφαλιστικές εταιρίες δεν ασφαλίζουν ορισμένες κατηγορίες ζημιών, ως ασύμφορες για την κερδοφορία τους. Επίσης, στην έκθεση γίνονται αποδεκτά τα κίνητρα που θέτει η Επιτροπή, που αφορούν κυρίως την αντασφάλισή τους που θα πρέπει να γίνεται δωρεάν ή με μειωμένα αντασφάλιστρα από εθνικούς φορείς ή με τη θεσμοθέτηση επιδότησης αντασφαλίστρων, ώστε να είναι διασφαλισμένη η κερδοφορία των εταιριών.

Δε θα συμφωνήσουμε ότι οι φυσικές και εμπορικές καταστροφές, και ειδικά των μικρομεσαίων αγροτών, όταν μάλιστα από αυτές εξαρτάται η συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητάς τους, πρέπει να αποτελούν αντικείμενο κερδοφορίας του ασφαλιστικού κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα, υπάρχει αποδοχή να μην αποζημιώνονται ζημιές μικρότερες του 30% σε σχέση με το μέσο όρο της προηγούμενης τριετίας. Δηλαδή, προωθείται η εξής αδικία: Από τις φυσικές καταστροφές και τις εμπορικές κρίσεις οι μικρομεσαίοι αγρότες να έχουν μία ζημιά, στην καλύτερη περίπτωση τουλάχιστον 30%, ενώ το ασφαλιστικό κεφάλαιο να έχει εξασφαλισμένη κερδοφορία. Αυτό είναι καθαρά ταξική επιλογή υπέρ του κεφαλαίου.

Αν και εκτιμούμε ότι είναι αναγκαία η θεσμοθέτηση μέτρων που θα καλύπτουν στο σύνολό τους τις απώλειες, που θα προκαλούν στο αγροτικό εισόδημα οι διάφορες φυσικές καταστροφές και οι εμπορικές κρίσεις, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με αυτές τις προτάσεις ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης, που δημιουργούν πρόσθετα βάρη στους μικρομεσαίους αγρότες και αντί να βελτιώνουν το εισόδημά τους, το μειώνουν, γι' αυτό θα καταψηφίσουμε».

ΚΚΕ
Παρέμβαση για την Ενωση

Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή

Το θέμα των προβλημάτων της ΕΑΣ Καρδίτσας, έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς του υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης - Τροφίμων και Οικονομίας - Οικονομικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας. Στο κείμενο της Ερώτησης επισημαίνεται:

«Η άρνηση της κυβέρνησης και της ΑΤΕ να ρυθμίσουν ευνοϊκά τα χρέη της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Καρδίτσας και να τη χρηματοδοτήσουν για να συνεχίσει και να αναπτύξει τις παραδοσιακές, αλλά και νέες δραστηριότητες, την οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο, απαξίωση των περιουσιακών της στοιχείων. Αυτό θα έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες για τους μικρομεσαίους αγρότες που θα γίνουν έρμαια της ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων και τους εργαζόμενους που θα απολυθούν σε μια περίοδο έντονης ανεργίας».

Καταλήγοντας, οι βουλευτές του ΚΚΕ, καλούν την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς, να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα ώστε να μην οδηγηθεί στο κλείσιμο η ΕΑΣ Καρδίτσας.

Για μια καρέκλα...

Λαμπρό παράδειγμα ...πλουραλισμού, η ΓΕΣΑΣΕ. Στις πρόσφατες ...εκλογές που διεξήχθησαν στο πλαίσιο του 11ου «συνεδρίου» της, εμφανίστηκαν τρία (!!!) διαφορετικά ψηφοδέλτια. Πληροφορίες, που κάνουν λόγο για την έκφραση τριών διαφορετικών τάσεων του ΠΑΣΟΚ, ελέγχονται ως ανακριβείς...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ