ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
Διευρύνονται οι φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις

Αλλες 57 κατηγορίες δαπανών, που προστέθηκαν στο μεγάλο κατάλογο των εκπτώσεων δαπανών που ισχύει από το Γενάρη του 2005, μπορούν να εκπίπτουν οι επιχειρήσεις

Την πλήρη νομιμοποίηση της φοροαποφυγής των επιχειρήσεων προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, στο πλαίσιο του... μεταρρυθμιστικού προγράμματος που μεταφέρει νέα φορολογικά βάρη από τις επιχειρήσεις και τα υψηλά εισοδήματα στα πλατιά λαϊκά στρώματα. Ετσι, με χτεσινή απόφαση, το υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εκπέσουν, συμπληρωματικά, από τα ακαθάριστα έσοδα τους και 57 ακόμη κατηγορίες δαπανών, για τις οποίες μέχρι σήμερα δεν προβλεπόταν έκπτωση. Η νέα αυτή απόφαση αποτελεί το «επιδόρπιο» της νόμιμης φοροαποφυγής των επιχειρήσεων, καθώς είχε προηγηθεί αντίστοιχη απόφαση το Γενάρη του 2005, η οποία παρέχει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους εκατοντάδες δαπάνες.

Οι 57 νέες επιπτώσεις εκπιπτώμενων δαπανών αφορούν γενικής φύσης επιχειρηματικά έξοδα, ασφάλιστρα, μισθώματα κτιρίων, έξοδα εγκατάστασης, αποσβέσεις παγίων κλπ. Επί της ουσίας, η απόφαση αυτή συνιστά την παροχή νέων προνομίων στις μεγάλες ειδικά επιχειρήσεις. Και η πρόκληση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, αν ληφθεί υπόψη ότι κατά την τελευταία δεκαετία οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν κυριολεκτικά πετσοκόψει τις αφορολόγητες δαπάνες των νοικοκυριών (πρόκειται για ιατροφαρμακευτικά έξοδα, τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια, καταναλωτικές δαπάνες κλπ.), αυξάνοντας έτσι τη συνολική τους φορολογική επιβάρυνση.

Μεταξύ των νέων δαπανών που θα μπορούν να εκπίπτουν οι επιχειρήσεις από τα ακαθάριστα έσοδα τους είναι και οι ακόλουθες:

  • Η απόσβεση χρεωστικών συναλλαγματικών διαφορών που προέκυψαν στη χρήση 2004 από την αποτίμηση απαιτήσεών τους σε δολάρια ΗΠΑ. Με τη συγκεκριμένη απαλλαγή - η οποία μπορεί να είναι και «φωτογραφική» - δίνεται η δυνατότητα στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες κατά την είσπραξη των απαιτήσεών τους υπέστησαν συναλλαγματικές ζημιές (υποτίμηση δολαρίου) να τις αποσβέσουν είτε εφάπαξ, είτε ισόποσα σε τρεις συνεχόμενες χρήσεις.
  • Εξοδα πρώτης εγκατάστασης των επιχειρήσεων, τα οποία και φυσικά εκπίπτουν. Ανάμεσα σ' αυτά περιλαμβάνονται, κατά παράδοξο τρόπο: α) δαπάνες μισθοδοσίας και διαφήμισης που πραγματοποιεί εταιρία για τη σύνταξη μελέτης, σχετικά με την κυκλοφορία ενός νέου προϊόντος β) δαπάνη επιχείρησης για την κατάρτιση τεχνικοοικονομικής μελέτης με θέμα τη μελλοντική αξιοποίηση κτιρίων και οικοπέδων της γ) τα έξοδα στα οποία προβαίνει επιχείρηση για το λανσάρισμα νέου περιοδικού και που αφορούν τη μελέτη για την κυκλοφορία του...

Επίσης, από τα γενικά έξοδα εκπίπτουν μεταξύ άλλων:

  • Οι αμοιβές ξένων θεματοφυλάκων που καταβάλλουν ανώνυμες εταιρίες, για μετοχές εισηγμένες σε ξένα χρηματιστήρια.
  • Αμοιβές χρηματοοικονομικών συμβούλων για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της εταιρίας, καθώς και οι αμοιβές που καταβάλλονται για τη φύλαξη των εγκαταστάσεων.
  • Οι αμοιβές που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις σε μεσιτικά γραφεία για την εξεύρεση κατοικίας σε ξένα στελέχη τους, οι αμοιβές συμβούλων για την εξαγορά ξένων επιχειρήσεων από ημεδαπή εταιρία, οι αμοιβές που καταβάλλονται για τη σύνταξη αναλογιστικών μελετών, οι αμοιβές που καταβάλλονται σε τρίτους για την καλύτερη οργάνωση της παραγωγής και την πιστοποίηση της ποιότητας των προϊόντων.
  • Οι αμοιβές που καταβάλλονται: σε εταιρίες παροχής ασφάλειας (security) για χρηματαποστολές στις τράπεζες, σε εξειδικευμένα γραφεία για την εξεύρεση στελεχών, σε εταιρίες αποκομιδής απορριμμάτων, σε εκτιμητές για την εκτίμηση της αξίας των ακινήτων.

Στην απόφαση δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εκπέσουν τις παρακάτω δαπάνες για ασφάλιστρα σε εταιρίες για:

  • Την ασφάλιση των εσόδων που θα απολέσουν σε περίπτωση διακοπής της παραγωγικής διαδικασίας.
  • Την ασφάλιση του προσωπικού τους έναντι κινδύνων.
  • Την είσπραξη αποζημίωσης σε περίπτωση μη εξόφλησης απαιτήσεων από χρεώστες της επιχείρησης.
  • Την κάλυψη ζημιάς που προκύπτει λόγω της χορηγούμενης στους πελάτες εγγύησης.
  • Την ασφάλιση του προσωπικού τους σε περίπτωση εργατικών ατυχημάτων, λόγω σύναψης ασφαλίσεων αστικής επαγγελματικής ευθύνης.
  • Την ασφάλιση περιουσιακών στοιχείων για τρομοκρατικές ενέργειες.

Εκπίπτουν επίσης οι δαπάνες που πραγματοποιούν ημεδαπές εταιρίες για την αγορά scrap σιδήρου από εξωχώρια εταιρία (off Shore). Εκπίπτουν, επίσης: Οι δαπάνες περιβάλλοντος χώρου (δεντροφύτευση και συντήρηση αυτής) (!), ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, το κόστος προθηκών (stands) που διαθέτει η επιχείρηση σε πελάτες της, η συμμετοχή επιχείρησης σε δαπάνες ανακαίνισης καταστήματος πελάτη της, τα ποσά που καταβάλλει η επιχείρηση για την ψυχαγωγία του προσωπικού της, η δαπάνη δημιουργίας και συντήρησης ιστοσελίδας στο διαδίκτυο κλπ.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
«Στρώνεται» το τραπέζι

Συνεργασία Καραμανλή - Σιούφα, προς το χρηματιστήριο η ΔΕΠΑ

Μέσα σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπου αναθεωρείται ο «χάρτης» της Ενέργειας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, προωθεί η κυβέρνηση τα απαραίτητα μέτρα για την εξασφάλιση της κερδοφόρας δραστηριοποίησης του μεγάλου κεφαλαίου. Οι τελευταίες εξελίξεις και το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας απασχόλησαν χτες τη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης, Δ. Σιούφα, με τον πρωθυπουργό, ενόψει και της κατάληξης του τελικού κειμένου για το διαγωνισμό ηλεκτροπαραγωγής 900 MW από ιδιώτες. Η προκήρυξη, τουλάχιστον για ένα μέρος της συνολικής ισχύος, δε θα αργήσει πολύ και το «ενδιαφέρον» για επενδύσεις φαίνεται να αυξάνεται, χωρίς αυτό να σηματοδοτεί κανένα όφελος για τους οικιακούς καταναλωτές.

Ταυτόχρονα, ο Δ. Σιούφας ανακοίνωσε, μιλώντας σε εκδήλωση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), ότι θα προτείνει στον υπουργό Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη, την εισαγωγή της εταιρίας στο χρηματιστήριο. Προανήγγειλε επίσης το λογιστικό διαχωρισμό της επιχείρησης μέσα στο 2006, ώστε να δημιουργηθεί η θυγατρική της ΔΕΣΦΑ ΑΕ, που θα διαχειρίζεται το σύστημα φυσικού αερίου, όπως επιβάλλει ο πρόσφατος νόμος για την «απελευθέρωση» της αγοράς φυσικού αερίου, ο οποίος δίνει την απαραίτητη ελευθερία κίνησης στο μεγάλο κεφάλαιο για την εκμετάλλευση και αυτού του καυσίμου. Μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης προέτρεψε «στην εφαρμογή επιθετικών και ενεργητικών πολιτικών». Παράλληλα, το 2006 οι επενδύσεις της ΔΕΠΑ θα προσεγγίσουν τα 120,7 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία μιας αναγκαίας υποδομής ώστε να μπουν στην αγορά και νέοι «παίκτες».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού μετά την πρωινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο Κ. Καραμανλής ενημερώθηκε και για την ίδρυση Κέντρου Ερευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης στη Θεσσαλία, το οποίο θα αποτελείται από 4 Ινστιτούτα (Μηχανοτρονικής, Τεχνολογίας και Διαχείρισης Αγροοικοσυστημάτων, Βιοϊατρικής και Σωματικής Απόδοσης και Αποκατάστασης). Το περασμένο Σάββατο ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης τη μελέτη για την ίδρυση 3 ακόμη κέντρων στην Πάτρα, στα Γιάννενα και στην Ξάνθη. Μόνο που η κυβερνητική αντίληψη για την ανάγκη στενής σχέσης ανάλογων φορέων με την «ιδιωτική πρωτοβουλία» θέτει τη λειτουργία και τα όποια αποτελέσματά τους υπό την αίρεση του επιχειρηματικού συμφέροντος.

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ
Ακρίβυναν 0,3% το Γενάρη

Ακρίβυναν κι άλλο τα οικοδομικά υλικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λαϊκή στέγη. Οι αυξήσεις των τιμών στα οικοδομικά υλικά, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στις τιμές των αντικειμενικών αξιών ακινήτων και την καθιέρωση ΦΠΑ με συντελεστή 19% στις νεόδμητες οικοδομές κάνουν πιο απόμακρο το όνειρο όλων εκείνων που προσπαθούν να αποκτήσουν δικό τους σπίτι και να απαλλαγούν από το βραχνά του ενοικίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), οι τιμές των οικοδομικών υλικών «τσίμπησαν» μέσα στο μήνα Γενάρη (σύγκριση Γενάρη 2006 με Δεκέμβρη 2005) κατά 0,3%. Τους μήνες Γενάρη 2005 και 2004 οι τιμές των οικοδομικών υλικών είχαν παρουσιάσει μεταβολή 0% και αύξηση 0,1%.

Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός αύξησης των οικοδομικών υλικών κινείται - πάντα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία - γύρω από το 4%.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ, ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών:

  • Στο δωδεκάμηνο Γενάρης 2005 - Γενάρης 2006 αυξήθηκε κατά 3,8%, έναντι αύξησης 4,6% και 2,8% τις αντίστοιχες περιόδους 2005/04 και 2004/3.
  • Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Φλεβάρη 2005 - Γενάρη 2006 σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Φλεβάρη 2004 - Γενάρη 2005 παρουσίασε αύξηση 3,5% έναντι αυξήσεων 4,0% και 2,9%, που σημειώθηκαν κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αύριο η νομισματική πολιτική

Αύριο το πρωί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ν. Γκαργκάνας θα καταθέσει στην πρόεδρο της Βουλής κυρία Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη, την Εκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2005 - 2006, όπως προβλέπεται από το Καταστατικό της Τράπεζας. Στη συνέχεια, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει το μεσημέρι στους δημοσιογράφους, θα παρουσιάσει την έκθεση και θα σχολιάσει το περιεχόμενό της.

Μετά τη γείωση η ... απογείωση

Μία απο τις πρώτες δημόσιες παρεμβάσεις του έκανε χτες, σε εκδήλωση της ΔΕΠΑ, ο νέος υφυπουργός Ανάπτυξης, Α. Νεράτζης. Παραθέτουμε το απόσπασμα αυτούσιο:

«Τα αέρια γενικώς ίπτανται. Το φυσικό όμως αέριο είναι γειωμένο, και γιατί οι εγκαταστάσεις του είναι επί ή υπό τη γη, αλλά και γιατί η Νέα Διακυβέρνηση έχει εξ αρχής συνειδητοποιήσει ότι πάνω στην εξάπλωση της χρήσεώς του μπορεί να οικοδομηθεί ένα σημαντικό μέρος της ανάπτυξης στη χώρα».

Αντε, και καλές ...απο-γειώσεις...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ