ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΜΠΡΙΤΖ
Προωθείται η απαξίωση των πτυχίων

Οι σημερινοί φοιτητές και αυριανοί απόφοιτοι θα χρειαστεί πολλές φορές να ξανακαθίσουν στα θρανία της κατάρτισης, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι το σχετικό κόστος
Οι σημερινοί φοιτητές και αυριανοί απόφοιτοι θα χρειαστεί πολλές φορές να ξανακαθίσουν στα θρανία της κατάρτισης, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι το σχετικό κόστος
Ενα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς η ταχύρυθμη και φθηνή - ως προς το περιεχόμενό της- κατάρτιση πάει να υποκαταστήσει τη δομημένη εκπαίδευση, αποτελεί το νέο πιστοποιητικό που πλασάρει στη χώρα μας το πανεπιστήμιο Cambridge (Κέμπριτζ) για καθηγητές αγγλικών.

Είναι γνωστή η κυριαρχία των πιστοποιητικών γλωσσομάθειας του Κέμπριτζ στον ελληνικό χώρο, με τις εξετάσεις για τα διπλώματα τύπου λόουερ και προφίσιενσι. Τώρα, αξιοποιώντας το κύρος του στην πιστοποίηση της γλωσσομάθειας, το Κέμπριτζ προχωράει και στην πιστοποίηση της ικανότητας διδασκαλίας της Αγγλικής. Οπως διαφημίζει, μάλιστα, το νέο του πιστοποιητικό απευθύνεται στους καθηγητές «ανεξαρτήτου κατάρτισης και προϋπηρεσίας στη διδασκαλία», ως «ένα επιπρόσθετο προσόν», «κατάλληλο σε όλα τα στάδια της καριέρας τους». Δηλαδή, ανεξάρτητα αν είσαι πτυχιούχος αγγλικής φιλολογίας, σου λένε ότι χρειάζεσαι το «πιστοποιητικό» ως ένα επιπλέον προσόν στο φάκελό σου, ως ένα επιπλέον «πακέτο» πιστωτικών μονάδων για να σε προτιμήσει π.χ. ένα φροντιστήριο αγγλικών, όταν θα αναζητάς εργασία. Ομως, αυτού του τύπου η κατάρτιση ακυρώνει την όποια αξία του πτυχίου, αφού οι θεματικές ενότητες όπου αναφέρεται το πιστοποιητικό, καλύπτουν τον πυρήνα του επιστημονικού αντικειμένου της διδακτικής Αγγλικών: Πείρα στην εκμάθηση και διδασκαλία της γλώσσας, σχεδιασμός και χρήση διδακτικών μέσων, διαχείριση της διαδικασίας διδασκαλίας και εκμάθησης, είναι αυτά που πιστοποιεί το Κέμπριτζ μ' αυτό το νέο «χαρτί»...

Σε τέτοιες πιστοποιήσεις και κυνήγι δεξιοτήτων, σπρώχνονται οι απόφοιτοι των Τμημάτων που με μόνο εφόδιο το πτυχίο τους θα έπρεπε να μπορούν να έχουν πλήρη δικαιώματα στην εργασία. Προοπτικά, αυτές οι τυποποιημένες καταρτίσεις θα γίνουν κυρίαρχες, αφού σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορεί κανείς μόνο με αυτά τα πιστοποιητικά διδακτικής επάρκειας, να έχει τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους αποφοίτους της φιλολογίας της αντίστοιχης γλώσσας. Κατά τη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης του πιστοποιητικού, ένας από τους μάνατζερς του οργανισμού του Κέμπριτζ που το προσφέρει, είπε χαρακτηριστικά ότι για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα το εν λόγω πιστοποιητικό «αποτελεί έναν αξιόπιστο τρόπο εξακρίβωσης των γνώσεων των καθηγητών», υπονοώντας ουσιαστικά την υποκατάσταση των πτυχίων και όποιων άλλων τίτλων σπουδών, από ένα πιστοποιητικό κατάρτισης.

Η γενίκευση τέτοιων πιστοποιήσεων, θα οδηγήσει σε αλλαγές και τις σπουδές των ίδιων των ξενόγλωσσων πανεπιστημιακών Τμημάτων, που θα σπεύσουν να γίνουν πιο τυποποιημένες στα πρότυπα της «αγοράς». Η βασική διαφορά όμως των σπουδών τυποποιημένης κατάρτισης είναι ότι έχουν ...ημερομηνία λήξης, απαξιώνονται γρήγορα και οδηγούν τους κατόχους κάθε είδους πιστοποιήσεων ξανά στα θρανία της κατάρτισης.

Τέλος, η νέα πιστοποίηση που προτείνει το Κέμπριτζ είναι ενδεικτική και για τον προσανατολισμό ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας του ίδιου του πανεπιστημίου, που - διατηρώντας βέβαια το επίπεδο σπουδών του για τους δικούς του φοιτητές, αφού εύκολα θα κρατήσει τον τίτλο ενός Κέντρου Αριστείας στην Ευρώπη - φτιάχνει και εμπορεύεται ταχύρυθμα προγράμματα κατάρτισης σε διάφορες χώρες, έχοντας προφανώς οικονομικά κέρδη από αυτή τη δραστηριότητα.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Οι εκπαιδευτικοί φορείς συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Με παράσταση διαμαρτυρίας στη Νομαρχία και το Δήμο Ηρακλείου, χθες το πρωί, συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους όλοι οι εκπαιδευτικοί φορείς του Νομού Ηρακλείου (Ομοσπονδία Γονέων, Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων, ΕΛΜΕ, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και οι τέσσερις Ενώσεις γονέων του νομού), απαιτώντας άμεσα λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο χώρο της Παιδείας στο νομό.

Οι φορείς μετά το Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν στις αρχές του μήνα (10 Φλεβάρη), δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική των κυβερνήσεων τόσο της ΝΔ σήμερα, όσο και του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια.

Με ψήφισμα που παρέδωσαν στο νομάρχη Ηρακλείου και τον δήμαρχο της πόλης, οι εκπαιδευτικοί φορείς ζητούν άμεσα αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15%, ενιαίο δημόσιο και δωρεάν σχολείο, διορισμούς εκπαιδευτικών, ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων, να σταματήσει η εμπορευματοποίηση των σχολείων (μέσω των κυλικείων, του ολοήμερου σχολείου και της ευέλικτης ζώνης) κ.ά.

Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων, με ανακοίνωσή του, τονίζει ότι οι μαθητές του νομού θα συνεχίσουν να συμπορεύονται με τους καθηγητές και τους γονείς τους, αφού, όπως σημειώνουν, τα προβλήματα είναι για όλους ίδια και από κοινού πρέπει να τα αντιμετωπίζουν.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΕΜΜΕ
Θεαματική πρωτιά της «Πανεπιστημονικής»

Διατήρησε την πρώτη θέση αυξάνοντας τις δυνάμεις της η «Πανεπιστημονική Κίνηση Συνεργασίας», στο Σύλλογο Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθήνας, στις εκλογές που έγιναν την περασμένη βδομάδα. Στο σύλλογο ψήφισαν φέτος 44 μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες, τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 42 και βρέθηκαν επίσης 4 λευκά.

Η Πανεπιστημονική ΚΣ έλαβε 4 έδρες στο ΔΣ του συλλόγου, με 34 ψήφους (ποσοστό 80,95%) από 21 που είχε πέρσι (51,2%). Η «εναλλακτική Πρωτοβουλία» (πρόσκειται στο ΣΥΝ) έλαβε μια έδρα στο ΔΣ, με 4 ψήφους (12,5%) από 6 που είχε πέρσι (14,6%).

ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
Αναβολή των προτάσεων για το νόμο - πλαίσιο

Αναβολή πήρε τελικά η συζήτηση στη σύνοδο των πρυτάνεων για τις προτάσεις που θα καταθέσουν οι διοικήσεις των πανεπιστημίων σχετικά με το νέο νόμο - πλαίσιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Αν και υπάρχει έτοιμο ένα σχετικό πακέτο προτάσεων που έχει καταρτίσει μια πενταμελής επιτροπή της Συνόδου - το οποίο μάλιστα κινείται στην ίδια αντιδραστική κατεύθυνση με τις προτάσεις της επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ) - δε συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση, που έγινε το περασμένο Σάββατο, γιατί δεν είχε μελετηθεί από τα υπόλοιπα μέλη της Συνόδου. Ειδικά γι' αυτό το θέμα θα οριστεί νέα έκτακτη σύνοδος το Μάρτη.

Ωστόσο, παρουσία και της υπουργού Παιδείας, Μ. Γιαννάκου, οι πρυτάνεις φαίνεται ότι συζήτησαν γενικά για τις εξελίξεις στην ανώτατη εκπαίδευση, τόσο για θεσμικά όσο και για οικονομικά ζητήματα των πανεπιστημίων, επισημαίνοντας προβλήματα και εκφράζοντας γνώμες, χωρίς όμως να καταλήξουν σε συγκεκριμένες αποφάσεις.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
Συνεχίζεται η ομηρία τους

Παρά τις υποσχέσεις που κατά καιρούς έχουν δοθεί, οι συμβασιούχοι του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου παραμένουν όμηροι, ενώ ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς έχει εξαιρεθεί από τη μονιμοποίηση με βάση το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης και ο υφυπουργός Εσωτερικών Α. Ανδρεουλάκος είπε ότι το υπουργείο Παιδείας ενημέρωσε τις υπηρεσίες ότι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο θα μονιμοποιηθούν με συμβάσεις αορίστου χρόνου 398 υπάλληλοι. Ισχυρίστηκε ότι μέχρι αύριο ή μεθαύριο θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η υπουργική απόφαση για την τακτοποίηση των 295 υπαλλήλων και το αργότερο μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και για τους υπόλοιπους. Οσο δε για την εξαίρεση όσων δούλευαν σε εργολαβίες, ο υφυπουργός «ένιψε τα χείρας του», λέγοντας ότι αρμόδιο γι' αυτές τις διαδικασίες είναι το ΑΣΕΠ.

Η απάντηση του υφυπουργού, είπε ο Γ. Χουρμουζιάδης, απλώς περιγράφει το πρόβλημα και δεν καθιστά σαφές πότε θα τελειώσει η ομηρία αυτών των ανθρώπων. Ο βουλευτής πρόσθεσε ότι τελικά αποκλείστηκαν οι εργαζόμενοι που δούλευαν σε εργολαβίες, παρά το γεγονός ότι για 10 ολόκληρα χρόνια προσέφεραν και στήριξαν τη λειτουργία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Ζήτησε δε την πολιτική παρέμβαση της κυβέρνησης, προκειμένου και αυτοί οι άνθρωποι να ενταχθούν στις σχετικές ρυθμίσεις.

Σύσκεψη - συζήτηση με θέμα «Οι εξελίξεις στην ανώτατη εκπαίδευση και οι θέσεις του ΚΚΕ» διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σήμερα Τρίτη, στις 12.30 το μεσημέρι στην αίθουσα της Συγκλήτου του ΕΜΠ. Θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από τους παρευρισκόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ