ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Περιοδείες σε νοσοκομεία

Η πολιτική εξόρμηση της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» και της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» άρχισε να ξεδιπλώνεται από χτες με περιοδείες σε χώρους της Υγείας και εργασιακούς.

Οι δραστηριότητες συνεχίζονται και τις επόμενες μέρες, με σκοπό οι αγωνιστικοί συνδυασμοί που στηρίζει το ΚΚΕ να φτάσουν δίπλα σε κάθε εργαζόμενο και να παρουσιάσουν τις θέσεις και το πλαίσιο εκείνο με το οποίο κατεβαίνουν στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και το οποίο εξυπηρετεί απόλυτα τα συμφέροντά τους.

Συγκεκριμένα:

  • Σήμερα, Πέμπτη 23 Φλεβάρη, ο υποψήφιος δήμαρχος με τη Συμπαράταξη, Σπύρος Χαλβατζής, θα επισκεφθεί στις 9 το πρωί το «Ιπποκράτειο», ενώ αύριο Παρασκευή θα επισκεφθεί, επίσης στις 9 π.μ. το Δημοτικό Νοσοκομείο «Ελπίς».
  • Αύριο, Παρασκευή 24 Φλεβάρη, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ΝΑΣ στη Διευρυμένη Υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς, Γιώργος Μαυρίκος, στις 9 π.μ. θα επισκεφθεί το Νοσοκομείο Παίδων «Αγ. Σοφία».

Επισημαίνεται ότι η καμπάνια σε χώρους της Υγείας θα κορυφωθεί στις 7 Μάρτη, όταν Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία και η Συμπαράταξη για την Αθήνα θα πραγματοποιήσουν ευρεία σύσκεψη για τα ζητήματα της υγείας του λαού.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Η Υγεία δεν πρέπει να είναι αντικείμενο επιχειρηματικής δράσης

Τις θέσεις της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» για την Υγεία και την Πρόνοια παρουσίασε ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου για την υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά σε εργαζόμενους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες «Ερμής», στο Ελληνικό

Ο Γ. Μαυρίκος μιλά στους εργαζόμενους του Συλλόγου
Ο Γ. Μαυρίκος μιλά στους εργαζόμενους του Συλλόγου
«Οι εργαζόμενοι μπορούν να στείλουν αγωνιστικό μήνυμα με την ενίσχυση της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ). Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες». Με αυτό το κάλεσμα ξεκίνησε την προεκλογική δραστηριότητα ο Γιώργος Μαυρίκος, επικεφαλής του ψηφοδελτίου για την υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά, μιλώντας χτες, σε εργαζόμενους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) «Ερμής», στο Ελληνικό.

Ο επικεφαλής της ΝΑΣ συζήτησε με τους εργαζόμενους και τόνισε πως η παράταξη ξεκίνησε «μια προσπάθεια να μιλήσει για τις θέσεις» της «και να ακούσει γνώμες». «Πιστεύουμε», σημείωσε, «πως τα προβλήματα που πρέπει να ακουστούν είναι αυτά των εργαζομένων, τα προβλήματα Υγείας και Παιδείας, το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων».

Υπογράμμισε πως όλη αυτή η κατάσταση στο χώρο της Υγείας και συγκεκριμένα στο χώρο των ΑμΕΑ «χρειάζεται ανθρωπιά. Δεν μπορεί να αφήνεται στην τύχη ή στην πρωτοβουλία. Αυτές οι δραστηριότητες δεν μπορεί να είναι αντικείμενο επιχειρηματικής δράσης». Το κράτος, είπε, «οφείλει να έχει ουσιαστικό ρόλο, να χρηματοδοτεί, πρέπει να υπάρχει δωρεάν ψυχική στήριξη, πρέπει να παίζει καθοριστικό ρόλο». Λίγο αργότερα αναρωτήθηκε «τι αξία θα έχει να ζούμε σε μια πόλη χωρίς σκουπίδια και να είναι όλοι άνεργοι. Σε μια πόλη όπου οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες να μην έχουν δικαίωμα στη ζωή»...

Ο Γ. Μαυρίκος ανέπτυξε τις θέσεις της ΝΑΣ «για την Υγεία και την Πρόνοια, ένα βασικό κοινωνικό δικαίωμα των εργαζομένων, που σήμερα αποτελεί αντικείμενο κερδοφορίας για το κεφάλαιο, γιγαντώνεται η δράση των δημοτικών επιχειρήσεων». Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, συνέχισε, «σήμερα έχει εξελιχθεί σε ισχυρό αποτελεσματικό μηχανισμό του κράτους που προωθεί συνολικά αντιδραστικές αλλαγές. Παίρνει ενεργό μέρος στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας και στην ακύρωση της όποιας κρατικής ευθύνης υπάρχει στην παροχή αντίστοιχων υπηρεσιών».

Για τους εργαζόμενους στους φορείς για τα ΑμΕΑ, η ΝΑΣ παλεύει για σύνταξη, ασφάλιση και καλές εργασιακές σχέσεις, τόνισε. «Είναι γνωστή, θα βρίσκεται δίπλα σας, όχι μόνο μέχρι τις εκλογές αλλά και μετά από αυτές». Χρειάζεται, όμως, «και η στήριξή σας ώστε να ισχυροποιηθεί και να μπορέσει να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι», κατέληξε ο Γ. Μαυρίκος. Στη συζήτηση παρευρέθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος με τη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Ελληνικού», Νίκος Λιάπης.

Οι εργαζόμενοι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ «Ερμής» συζήτησαν με τον Γ. Μαυρίκο για την ιδιαιτερότητα της κατάστασης των ΑμΕΑ, που «δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας». «Είναι φασιστικό κάθε χρόνο ο ανάπηρος να περνάει από επιτροπή για να επιβεβαιώνεται πως έχει 67% αναπηρία», υπογράμμισε μια εργαζόμενη, απεικονίζοντας την πολιτική των κυβερνήσεων για τους ανθρώπους αυτούς.


ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
«Διεκδικούμε αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας»
  • Περιοδεία στα νοσοκομεία «Αρεταίειο» και «Αιγινήτειο», πραγματοποίησε χτες ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα»
  • Κάλεσμα αλληλεγγύης στον αγώνα των ναυτεργατών απηύθυνε στους εργαζομένους των νοσοκομείων

Ο Σπύρος Χαλβατζής μιλά με εργαζόμενους στο «Αιγινήτειο».
Ο Σπύρος Χαλβατζής μιλά με εργαζόμενους στο «Αιγινήτειο».
Κάλεσμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον αγώνα των ναυτεργατών απηύθυνε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα» Σπύρος Χαλβατζής, κατά τη διάρκεια χτεσινής περιοδείας στα νοσοκομεία «ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ» και «ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟ», στους εργαζομένους σε αυτά. «Σήμερα», τόνισε χαρακτηριστικά, «οι ναυτεργάτες δέχονται την πιο σκληρή επίθεση των δυνάμεων του εφοπλιστικού κεφαλαίου, της κυβέρνησης και όλων όσοι σποδέχονται την πολιτική της ΕΕ. Πρέπει να υψώσουμε ένα πλατύτατο μέτωπο αντίστασης στις δυνάμεις καταστολής».

Η χτεσινή επίσκεψη στα δύο νοσοκομεία ήταν η πρώτη από μια σειρά περιοδειών που έχει προγραμματίσει η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» στα δημόσια νοσοκομεία και σε άλλα ιδρύματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Η ανάγκη διεκδίκησης ενός δημόσιου, δωρεάν, αναβαθμισμένου συστήματος υγείας, σε συνδυασμό με την κατάργηση του ιδιωτικού τομέα στην Υγεία, ήταν τα κυρίαρχα στοιχεία της χτεσινής περιοδείας. «Θεωρούμε - επισήμανε ο Σπ. Χαλβατζής - ότι είναι ανάγκη να αναπτυχθεί μαζικά το κίνημα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων που θα εναντιωθεί στην εμπορευματοποίηση της Υγείας». Και τόνισε: «Διεκδικούμε δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας. Τη συνολικότερη αναβάθμισή του και την άμεση κάλυψη των κενών, νοσηλευτικού και λοιπού, προσωπικού».

Οι εργαζόμενοι στα δύο νοσοκομεία, σημείωσαν μιλώντας με τον επικεφαλής της «Συμπαράταξης», πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι η έλλειψη του προσωπικού, κύρια του νοσηλευτικού, που φτάνει ακόμη και σε έλλειψη... ηλεκτρολόγων καθώς και η έλλειψη κονδυλίων. «Υπάρχουν χρήματα, αλλά, για αλλού. Οχι για τα νοσοκομεία», σημείωνε ο Σπ. Χαλβατζής στους εργαζόμενους, καλώντας τους να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ενδεικτικά των προβλημάτων είναι τα λόγια των εργαζομένων στο ορμονολογικό εργαστήριο του «Αρεταίειου»: «Δε γίνονται προσλήψεις. Μπαλώνουν τις κενές θέσεις με εργαζόμενους που δουλεύουν με 8μηνες συμβάσεις. Και εκεί που πάνε να μάθουν τη δουλιά, φεύγουν». Και σε άλλο τμήμα, σημείωναν: «Με λιγότερο προσωπικό, έχουμε περισσότερη δουλιά».

«Αυτά είναι τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης», τόνιζε ο Σπ. Χαλβατζής και συμπλήρωνε: «Το κεφάλαιο μπαίνει με γοργά βήματα στον τομέα της Υγείας». Αλλωστε, συνέχιζε, «τις παραπάνω ελλείψεις, τις γνωρίζουν οι υπουργοί Υγείας εδώ και είκοσι χρόνια και συνέχεια τις αναπαράγουν, ακόμα και με τα ίδια λόγια». Γεγονός, που αποκτά ιδιαίτερη αξία, δεδομένου ότι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων από τη ΝΔ είναι ο μέχρι πρότινος υπουργός Υγείας, Νικ. Κακλαμάνης...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ