ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Στο πλευρό των εργατών της Λευκορωσίας

Την αλληλεγγύη της στην εργατική τάξη της Λευκορωσίας, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ που αναδεικνύει τις προσπάθειες των ιμπεριαλιστών να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των επικείμενων εκλογών στη χώρα, εκφράζει με επιστολή της προς την Ομοσπονδία Συνδικάτων Λευκορωσίας η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία.

«Η ΠΣΟ υποστηρίζει το δικαίωμα του κάθε λαού να αποφασίζει μόνος του για τις τύχες και το μέλλον του», επισημαίνεται στην επιστολή. Ολόκληρο το κείμενο έχει ως εξής:

«Για έκτη φορά μέσα στα τελευταία δύο χρόνια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μεθόδευσε συζήτηση σε βάρος της Λευκορωσίας. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία συμμετείχε, στήριξε και στηρίζει την κατοχή των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Παλαιστίνης, προσπαθεί να εμφανιστεί ότι δήθεν ενδιαφέρεται για τη δημοκρατία στη Λευκορωσία.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ΥΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ!

Δεν ενδιαφέρεται για τη δημοκρατία, αλλά επιχειρεί με αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις να στηρίξει τους ανθρώπους των Αμερικανών στις εκλογές του Μαρτίου. Η Εργατική Τάξη αντιλαμβάνεται την ουσία των απαράδεκτων ψηφισμάτων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία εκφράζει στην Εργατική Τάξη και το Λαό της Λευκορωσίας την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση των αγωνιστικών συνδικάτων από όλο τον κόσμο. Η ΠΣΟ υποστηρίζει το δικαίωμα του κάθε λαού να αποφασίζει μόνος του για τις τύχες και το μέλλον του. Η ΠΣΟ καταδικάζει τις προσπάθειες των ΗΠΑ που χρηματοδοτούν και οργανώνουν παράνομες και αντιδημοκρατικές επεμβάσεις σε βάρος ανεξάρτητων κρατών.

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην υποψηφιότητα του Προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο και καλούμε το λαό της Λευκορωσίας να μην επιτρέψει στις ΗΠΑ και τα όργανά τους να υπονομεύσουν το μέλλον των παιδιών σας και της νέας γενιάς. Το μέλλον μιας ανεξάρτητης Λευκορωσίας».

ΡΩΣΙΑ
Κατασταλτικά μέτρα στις διαμαρτυρίες για τη στέγη

Πρωτοστατούν οι κομμουνιστές

Από τις διαμαρτυρίες των Ρώσων εργαζομένων
Από τις διαμαρτυρίες των Ρώσων εργαζομένων
Δύο ταυτόχρονα κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας εκδηλώθηκαν ενάντια σε κομμουνιστές που πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις που διεξάγονται αυτή την περίοδο σε δεκάδες πόλεις της Ρωσίας, ενάντια στη φορομπηχτική δημοτική μεταρρύθμιση, που τέθηκε σε εφαρμογή στη Ρωσία από την 1/1/2006.

Ετσι στην πόλη Σικτιφκάρ έσυραν στα δικαστήρια τον Μιχαήλ Μισενκόφ, Α` Γραμματέα της κομματικής οργάνωσης πόλης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), με την κατηγορία της διοργάνωσης συγκέντρωσης χωρίς την άδεια των αρχών. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη δημοτική μεταρρύθμιση είχε πραγματοποιηθεί στις 21 Δεκέμβρη της περασμένης χρονιάς, αλλά η δίκη πραγματοποιήθηκε χτες. Το τοπικό ειρηνοδικείο αθώωσε τον κατηγορούμενο, αφού θεώρησε ότι η αστυνομία άργησε να γνωστοποιήσει στους οργανωτές την απαγόρευση της συγκέντρωσης.

Στο μεταξύ και στην πόλη του Κρασναγιάρσκ οι αστυνομικές αρχές κίνησαν δίωξη κατά του Β. Γιούρτσικ, στελέχους του ΚΚΡΟ, για τη διοργάνωση «παράνομης» συγκέντρωσης ενάντια στη δημοτική μεταρρύθμιση που πραγματοποιήθηκε στις 11 Φλεβάρη. Η δίκη θα διεξαχθεί στις 27/2.

Η ρωσική «δημοκρατία» δείχνει τα «δόντια» της!


Ι.Π.

ΗΠΑ
Μισόλογα Μπους για την αναδοχή λιμανιών από το Ντουμπάι...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Δε γνώριζε» ο πρόεδρος Τζ. Ου. Μπους για την ανάθεση της διοίκησης των εμπορικών επιχειρήσεων έξι λιμανιών αμερικανικών μεγαλουπόλεων σε κρατική εταιρία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έναντι 6,8 δισ. δολαρίων, είπε χτες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν. Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο πρόεδρος ενημερώθηκε σχετικώς μόλις πριν λίγες μέρες, δηλαδή... μετά την έγκριση της συμφωνίας από την κυβέρνησή του! Σύμφωνα, λοιπόν, με το Λευκό Οίκο, «αμέσως μόλις» έμαθε ο Μπους για τη συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία προκαλεί έντονες αντιδράσεις σε πολλά μέλη (και Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς) του Κογκρέσου, έκανε ό,τι μπορούσε για να «διαπιστώσει» εάν τηρούνταν κατά γράμμα η «προβλεπόμενη διαδικασία». Ο Μακλίλαν κατέληξε πως γνώμη του προέδρου Μπους είναι ότι «θα έπρεπε να είχε ενημερώσει» το Κογκρέσο για την ανάθεση της διοίκησης των λιμανιών έξι μεγαλουπόλεων στην εταιρία «Dubai Ports World».

Ολα αυτά, βεβαίως, ενώ μόλις προχτές ο Μπους είχε απειλήσει το Κογκρέσο πως θα ασκήσει βέτο σε περίπτωση που εγκρίνουν νομοσχέδιο που να ακυρώνει τη συμφωνία των ΗΠΑ με την εταιρία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων...

Πάντως, πολλά από τα μέλη του Κογκρέσου καταφέρονται κατά της κυβέρνησης θεωρώντας πως η «αναδοχή» της διοίκησης των εμπορικών λιμανιών σε εταιρία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αντιτρομοκρατική θωράκιση της χώρας.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Περίεργες «συμπτώσεις»...

ΜΑΝΙΛΑ.- Στις συλλήψεις 14 αξιωματικών του στρατού προχώρησε χτες ο στρατός των Φιλιππίνων με την κατηγορία πως σχεδίαζαν απόπειρα πραξικοπήματος κατά της προέδρου Γκλόρια Αρόγιο. Ωστόσο, λίγο μετά ανακοινώθηκε πως επτά εξ αυτών απελευθερώθηκαν επειδή «αποκήρυξαν» τη συμμετοχή τους στην ομάδα και οι άλλοι επτά κρατήθηκαν «προσωρινά υπό περιορισμό».

Κατά «σύμπτωση», η υπόθεση δημοσιοποιήθηκε χτες, κατά τις λαϊκές κινητοποιήσεις που έγιναν σε διάφορα σημεία των Φιλιππίνων για την 20ετή επέτειο από την εξέγερση του λαού που οδήγησε στην πτώση της στυγνής χούντας του Φερντινάντ Μάρκος (25 Φλεβάρη 1986). Πολλές δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν σ' αυτές τις εκδηλώσεις με πορείες, ζητώντας την άμεση παραίτηση της προέδρου Αρόγιο εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής της.

ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Διαψεύδουν τη σύλληψη Μλάντιτς...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΧΑΓΗ.--

«Ψευδείς και αβάσιμες» είναι οι φήμες για τη σύλληψη του στρατηγού Μλάντιτς, δήλωσε χτες στη Χάγη η επικεφαλής γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα ντελ Πόντε. Η ίδια υποστήριξε πως ο πρώην στρατιωτικός διοικητής των Σερβοβόσνιων βρίσκεται «στη Σερβία». Δε δίστασε για πολλοστή φορά να ζητήσει τη σκλήρυνση της στάσης της ΕΕ στο Βελιγράδι, καλώντας τη να μην υπογράψει τη συμφωνία Σύνδεσης με το Βελιγράδι μέχρι την οριστική σύλληψη του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς...

Ωστόσο, και χτες, οι περισσότερες εφημερίδες στο Βελιγράδι επέμεναν, παρά τις διαψεύσεις των εισαγγελέων της Χάγης και παρά την επίσημη θέση του Σέρβου κυβερνητικού εκπροσώπου. «Ο Μλάντιτς συνελήφθη» έγραφε χτες στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα «Γκλας Νοβόστι», υποστηρίζοντας πως η επιχείρηση έγινε «σε διαμέρισμα στο Βελιγράδι όπου γίνονταν οι διαπραγματεύσεις για την παράδοσή του». Η «Πολίτικα» του Βελιγραδίου επέμενε, επίσης, πως η σύλληψη έγινε στο προάστιο «Νέο Βελιγράδι γύρω στις 4.30 προχτές το πρωί». Αλλη εφημερίδα, η «Βερτσένια Νοβόστι» φαινόταν πιο επιφυλακτική υποστηρίζοντας πως «σφίγγει» ο κλοιός γύρω από τον ε.α. Σερβοβόσνιο στρατηγό. Πρόσθεσε πως έχουν ολοκληρωθεί οι «πολιτικές διαδικασίες» αλλά η απέλασή του καθυστερεί «για να αποφασίσει ο Μλάντιτς εάν και πότε θα παραδοθεί εκουσίως»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ