ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΠΑΣΟΚ
Ακρότητα και ακραία συμπεριφορά η απεργία των ναυτεργατών!!!

«Ακρότητες» και «ακραίες συμπεριφορές» χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ τις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών και τη στήριξη που έδωσε το ΠΑΜΕ και οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν στο πλευρό των απεργών!

«Οι ακρότητες από κάθε πλευρά συσκοτίζουν την πραγματικότητα, γιατί μένει η εικόνα και δε μένει η ουσία των προβλημάτων και οι διαδικασίες επίλυσής τους. Επομένως οι ακραίες συμπεριφορές καταδικάζονται από κάθε πλευρά, απ' όπου και αν προέρχονται». Αυτή τη δήλωση έκανε χτες η Αν. Διαμαντοπούλου, εκφράζοντας τη θέση του κόμματός της για την απεργία των ναυτεργατών. Στο «λεξιλόγιο» των «σοσιαλιστών» λοιπόν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων χαρακτηρίζονται «ακρότητες».

Χτες η υπεύθυνη του τομέα Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Πολιτικής Καταναλωτών του ΠΑΣΟΚ Αν. Διαμαντοπούλου «τσουβάλιασε» το φασιστικό μέτρο της επιστράτευσης με τους αγώνες των εργαζομένων και έκανε λόγο για «ακραίες συμπεριφορές». Υποκλινόμενο στις απαιτήσεις των εφοπλιστών και προσφέροντας πλήρη στήριξη στην κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ διά στόματος της Αν. Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε «ακρότητες» τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών. Στέλνοντας σαφές μήνυμα στους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, για τη στάση που πρέπει να ακολουθήσουν και δίνοντας τα διαπιστευτήριά του στα αφεντικά του, το ΠΑΣΟΚ έσπευσε πριν βγει η απόφαση των ναυτεργατών για τη συνέχιση ή μη της απεργίας τους να επισημάνει: «Καταγγέλλουμε την πόλωση από κάθε πλευρά, τον αυταρχισμό και τις ακρότητες στη διαχείριση των μεγάλων κοινωνικών ζητημάτων. Η πόλωση και οι ακρότητες συσκοτίζουν τα πραγματικά προβλήματα και οδηγούν σε κοινωνικές εντάσεις, φέρνοντας τη μια ομάδα του πληθυσμού απέναντι στην άλλη»!!

Η Αν. Διαμαντοπούλου μάλιστα χτες παρέδωσε και ...μαθήματα συνδικαλισμού, «η απεργία», τόνισε, «είναι ένα δημοκρατικό εργαλείο στα χέρια των εργαζομένων, που δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ούτε με καταχρηστικό τρόπο σε βάρος των κοινωνικών στρωμάτων, αλλά ούτε και να ακυρώνεται με διάφορες επιλογές»! Μάλιστα, η ίδια κάλεσε τους ναυτεργάτες να κάνουν «σωστή χρήση» ανάμεσα «στην κατάχρηση και στην απενεργοποίηση του όπλου της απεργίας». Ζήτησε ουσιαστικά από τους ναυτεργάτες να αποκηρύξουν κάθε μορφή έντασης του αγώνα, να υποταχτούν στις απαιτήσεις του κεφαλαίου και στην πολιτική της κυβέρνησης.

Η επιστράτευση του ΠΑΣΟΚ ήταν ...νόμιμη

Την ίδια στιγμή η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επιχειρούσε να... διαχωρίσει την πολιτική επιστράτευση που είχε κηρύξει το ΠΑΣΟΚ το 2002 με αυτή της κυβέρνησης της ΝΔ, υποστηρίζοντας: «Τότε το δικαστήριο κήρυξε την απεργία παράνομη και καταχρηστική»! Μάλιστα κάλεσε την κυβέρνηση να μην επιχειρεί «να συμψηφίσει τις επιλογές για την πολιτική επιστράτευση του 2002», αφού, όπως ισχυρίστηκε, το ΠΑΣΟΚ τότε είχε «δεσμευτεί για επίλυση των ζητημάτων της ΠΝΟ»...

Βέβαια, το ΠΑΣΟΚ ούτε και χτες ζήτησε την απόσυρση του αντιλαϊκού κυβερνητικού νομοσχεδίου. Αντίθετα, μάλιστα, η Αν. Διαμαντοπούλου τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή πρότεινε εξαντλώντας τα θεσμικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του έναν οργανωμένο διάλογο». Εμείς, συνέχισε η ίδια, «υπογραμμίσαμε στη Βουλή ότι ως αντιπολίτευση προτιθέμεθα να υποστηρίξουμε σχέδιο μακροπρόθεσμων δεσμεύσεων», που θα περάσει από μια «οργανωμένη κοινωνική διαβούλευση»...

Το ΠΑΣΟΚ αφού λοιπόν ουσιαστικά κάλεσε τους ναυτεργάτες να αποκηρύξουν την οργανωμένη πάλη και να καθίσουν στο «τραπέζι του διαλόγου», για να συζητήσουν με φόντο «μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις», έσπευσε για να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού, να καταδικάσει την κυβέρνηση για «αναξιοπιστία, ανευθυνότητα και αυταρχισμό».

Υποδείξεις απεργοσπαστικών μέτρων από το ΠΑΣΟΚ

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ε. Στρατάκης πρότεινε να δρομολογηθούν ξένα πλοία για να χτυπηθεί η απεργία των ναυτεργατών

Ανοιχτά μαθήματα απεργοσπαστικών μέτρων έδωσε χτες το ΠΑΣΟΚ προς την κυβέρνηση, προκειμένου αυτή να γίνει πιο αποτελεσματική στην αυταρχική της προσπάθεια να χτυπήσει τους ναυτεργάτες.

Την ώρα που οι εργάτες της θάλασσας έδιναν τη μάχη τους στα λιμάνια και τους καταπέλτες, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Ε. Στρατάκης πρότεινε από το βήμα της Βουλής να επιστρατευτούν πλοία με ξένες σημαίες προκειμένου να σπάσει η απεργία των ναυτεργατών.

Συγκεκριμένα, σε Επίκαιρη Ερώτησή του προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας για την απεργία, είπε χαρακτηριστικά: «Θα έπρεπε να έχετε στη διάθεση όλων των παραγωγών και των εμπόρων τα πλοία που θα μπορούσαν να είναι με ξένες σημαίες για να γίνεται η μεταφορά των προϊόντων χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα. Θα μπορούσε το υπουργείο να έχει μεσολαβήσει να έχει στη διάθεσή του πλοία με ξένες σημαίες που θα μπορούσαν να κάνουν τη μεταφορά των προϊόντων χωρίς να παρεμβαίνει κανένας».

Μάλιστα ο εν λόγω βουλευτής κάλεσε τη σημερινή κυβέρνηση να παραδειγματιστεί από αντεργατικές λύσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «τέτοιες λύσεις σε παρόμοια περιστατικά έχουν υπάρξει στο παρελθόν και η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε την όποια εμπειρία είχε». Προφανώς ο Ε. Στρατάκης ως εμπειρία προς αξιοποίηση αναφέρει την επιστράτευση που είχε κάνει η κυβέρνηση Σημίτη το 2002 σε αντίστοιχη κινητοποίηση των ναυτεργατών.

Εδωσε δε και συμβουλές για το μέλλον, λέγοντας πως «θέλω να πιστεύω, κύριε υπουργέ, ότι αν προκύψει τέτοιο θέμα, την επόμενη φορά θα σκύψετε με περισσότερη προσοχή στο ζήτημα». Εξάλλου και στο ίδιο το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ δε γινόταν καμία αναφορά στα δίκαια αιτήματα των απεργών ναυτεργατών και απλώς καλούνταν η κυβέρνηση να δώσει «άμεση λύση προκειμένου να συνεχιστεί η ομαλή μεταφορά των προϊόντων της Κρήτης στην υπόλοιπη Ελλάδα».

Την προκλητικά απεργοσπαστική πρόταση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ δεν την άφησε ανεκμετάλλευτη ο Μ. Κεφαλογιάννης, λέγοντας ότι περιμένει την επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ για τη δρομολόγηση ξένων πλοίων σε περιόδους απεργιών, πρόταση την οποία δεν απέρριψε. Κατά τα άλλα, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας επανέλαβε τα όσα είπε προχτές, ισχυριζόμενος ότι «δεν υπήρχε άλλη λύση παρά η επιστράτευση», η οποία κατά τον υπουργό «είναι νόμιμη διαδικασία». Τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης υπερασπίστηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του προέδρου του ΣΥΝ Α. Αλαβάνου, που έκανε λόγο για φασιστική κατοχή στο λιμάνι του Πειραιά. Κατά τον υπουργό, η κυβέρνηση έκανε αυτό που έπρεπε, γιατί κατά τον ίδιο «δεν υπάρχουν δύο κατηγορίες εργαζομένων» αυτοί που απεργούν και αυτοί που δεν έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν και βλέπουν τα προϊόντα τους να καταστρέφονται εξαιτίας της απεργίας. Ο Θ. Ρουσόπουλος είπε ότι το αντιδημοκρατικό μέτρο της επιστράτευσης «είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της κυβέρνησης», ενώ ισχυρίστηκε ότι οι ναυτεργάτες «ζητούν σε βάρος όλων των υπολοίπων εργαζομένων να μην πληρώνουν καθόλου φόρο».

  • Αποστάσεις κράτησε χτες το απόγευμα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης από τις προτάσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ε. Στρατάκη, κάνοντας λόγο για προσωπικές απόψεις.
ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Ολοι είμαστε ναυτεργάτες

Η περιφρόνηση απέναντι στην απόφαση της Δικαιοσύνης για τη νομιμότητα της απεργίας των ναυτεργατών δείχνει πώς την αντιμετωπίζουν οι εφοπλιστές και πώς την εφαρμόζει η κυβέρνηση. Η περιφρόνηση κατά των ναυτεργατών φανερώνει, για μια ακόμη φορά, την αληθινή φύση του κεφαλαίου, που δε χάνει ευκαιρία να την επιδεικνύει. Αυτή τη φύση υπερασπίζεται η δημοσιογραφική ομάδα της οποίας αρχηγός είναι ο γνωστός Χαχαουνάκης, γραμματέας ο πρώην κομμουνιστής Κύρτσος, και επίτιμο μέλος ο κυριολεκτικά Βαρεμένος, το γένος ...Λοβέρδου. Ξεσάλωσαν κατά των απεργών παρασύροντας τη δημοσιογραφική τους ιδιότητα σε μια άνευ προηγουμένου γελοιότητα, συναγωνιζόμενοι ποιος θα δέσει καλύτερα τα κορδόνια των εφοπλιστών. Μαζί τους στα λιμάνια, κυρίως της Κρήτης, εμφανίστηκαν μια σειρά ανθρωπάρια, για να παίξουν το ρόλο του αγρότη, οι οποίοι ξεπήδησαν από τις γνωστές κουμπαριές και τα βαφτίσια που ασκούν με στρατιωτική ευλάβεια οι Βαρδινογιανναίοι - Κεφαλογιάννηδες. Τα ανθρωπάρια αυτά, που έχουν μάθει να ζουν με τα αφεντικά τους σε κατάσταση φεουδαρχίας, προσπάθησαν να πλήξουν τους ναυτεργάτες. Ιδού η κρυφή χαρά της παραφροσύνης: να μιλούν για τις χαμένες ντομάτες, αδιαφορώντας για τις χαμένες ζωές των συνανθρώπων τους ναυτεργατών.

Η μεγάλη αγωνία που έκανε την εμφάνισή της αυτές τις μέρες στα λιμάνια βούλιαζε μέχρι τώρα στη σιωπή. Η χειρονομία των ναυτεργατών είναι κατά χάριν και δική μας χειρονομία. Η κοινωνία του διαχωρισμού έλαβε την πρώτη της απάντηση: Είμαστε όλοι ναυτεργάτες.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ