ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΡΑ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ «ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ»
Ιδεολογικο-πολιτική αντιπαράθεση

Οι κομμουνιστές την τίμησαν με διαδηλώσεις

Με μαζικές διαδηλώσεις κι άλλες εκδηλώσεις χτες σε πολλές πόλεις της Ρωσίας οι κομμουνιστές τίμησαν και φέτος τη Μέρα του Κόκκινου Στρατού, που από το 1995 έχει μετονομαστεί ως «Μέρα της νίκης του Κόκκινου Στρατού κατά των στρατευμάτων του Κάιζερ της Γερμανίας (1918) - Μέρα των υπερασπιστών της Πατρίδας».

Αλλο νόημα στην επέτειο προσπάθησαν να προβάλουν οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις. Στη Μόσχα π.χ. κολλήθηκαν «γιορταστικές» άσχετες γιγαντοαφίσες με φόντο το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Μισούρι» (!), ενώ στο Καλίνινγκραντ κυκλοφόρησε εφημερίδα που μετέφερε τις ευχές της «στους υπερασπιστές της πατρίδας» μέσω του φόντου του γερμανικού τανκ «Τίγρης».

Μάλιστα, στα πλαίσια της γενικότερης προσπάθειας που καταβάλλεται για το ξαναγράψιμο της ιστορίας γίνεται προσπάθεια αλλαγής και του χαρακτήρα αυτής της επετείου, όσο και της ονομασίας της. Ετσι στα τέλη Γενάρη 2006 σε συνεδρίαση της Ολομέλειας της Κρατικής Δούμας κατατέθηκε και εγκρίθηκε ως βάση το ομοσπονδιακό νομοσχέδιο με τον τίτλο «Για τις μέρες της στρατιωτικής δόξας καθώς και σημαντικές επετείους της Ρωσίας», το οποίο ετοίμασαν οι βουλευτές του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας (ΦΔΚΡ), του Ζιρινόφσκι.

Σχολιάζοντας αυτήν την κίνηση του ΦΔΚΡ ο Βίκτωρ Τιούλκιν, Α΄ Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ), σημείωσε πως η πρόταση αυτή «είναι ακόμα ένας κρίκος στην αλυσίδα της αντικομμουνιστικής κι αντισοβιετικής υστερίας, στην οποία θέλουν να σπρώξουν το λαό της Ρωσίας και όχι μόνο. Αυτό επιβεβαιώνει και η προσπάθεια στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), με την κατάθεση του μνημονίου για την καταδίκη των λεγόμενων "εγκλημάτων" των κομμουνιστικών καθεστώτων. Κι αν η ΚΣΣΕ διεκδικεί το ρόλο του αρχηγού του ευρωπαϊκού αντικομμουνισμού, τότε τα ρωσικά του φερέφωνα, οι βουλευτές της Κρατικής Δούμας από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της "Ενιαίας Ρωσίας" και του ΦΔΚΡ άρχισαν ένα λεπτομερειακό ξερίζωμα από την ιστορική μνήμη του λαού εκείνων των νικών, των κατακτήσεων, των ονομάτων, των συμβόλων και των σημαντικών επετείων, που συνδέουν το λαό με τη σοβιετική περίοδο της χώρας».

Και πρόσθεσε: «Βάσιμα η 23η Φλεβάρη αρχίζοντας από το 1922 θεωρούνταν Μέρα γέννησης του Σοβιετικού Στρατού (μέχρι το 1946 του Κόκκινου Στρατού) και του Πολεμικού ναυτικού μας. Τα ιστορικά γεγονότα αναφέρουν πως στις 28 Γενάρη του 1918 ο Β. Ι. Λένιν υπέγραψε το διάταγμα για την οργάνωση του Εργατο-αγροτικού Κόκκινου Στρατού, ενώ στις 11 Φλεβάρη του Εργατο-αγροτικού ναυτικού. Στις 22 Φλεβάρη δημοσιεύτηκε το διάταγμα με τον τίτλο: "Η Σοσιαλιστική πατρίδα σε κίνδυνο!". Ετσι στις 23 Φλεβάρη στο Πετρογκράντ, στη Μόσχα και σ' άλλες πόλεις πραγματοποιήθηκαν μαζικές κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση της σοσιαλιστικής πατρίδας, που επιτόπου έγινε μαζική εγγραφή εθελοντών στον Κόκκινο Στρατό, άρχισε πλατύς σχηματισμός των αποσπασμάτων και τμημάτων του νέου στρατού». Και κατέληξε σημειώνοντας τη σημασία που έχει για την ταξική πάλη στη Ρωσία ο ιδεολογικο-πολιτικός αγώνας για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του σοβιετικού κράτους στη συνείδηση του ρωσικού λαού.


Ι. Π.

ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ - ΕΕ
Τελεσίγραφο ΕΕ για σύλληψη του Μλάντιτς

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΧΑΓΗ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Νέο αυστηρότερο, χρονικά, «τελεσίγραφο» απηύθυνε χτες ο ευρωενωσιακός επίτροπος Ολι Ρεν προς το Βελιγράδι: Εάν δε συλληφθεί ο Σερβοβόσνιος στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, τότε θα προταθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ η «επ' αόριστον αναβολή» των συζητήσεων για τις συμφωνίες Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με το Βελιγράδι...

Η νέα πίεση των Βρυξελλών, που έρχεται μόλις λίγες ώρες μετά τη σχετική «προτροπή» της επικεφαλής γενικής εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης Κάρλα Ντελ Πόντε προς την ΕΕ, δεν οδήγησε σε απτές εξελίξεις. Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Μίρολιουμπ Λάμπους διέψευσε καθετί σε σχέση με τις φημολογούμενες διαπραγματεύσεις για παράδοση του ε.α. Σερβοβόσνιου στρατηγού λέγοντας πως πρόκειται για «ψέματα».

Ωστόσο, χτες, ενώπιον των μελών του ολλανδικού κοινοβουλίου, ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Μπεν Μποτ δήλωσε πως οι Σέρβοι αξιωματούχοι κατά τις επαφές που είχε στο Βελιγράδι στις αρχές της βδομάδας, του είπαν πως άκουσαν πως ο Μλάντιτς είναι άρρωστος και διαπραγματεύεται την παράδοσή του. Αργότερα το ολλανδικό υπουργείο διέψευσε λέγοντας πως επρόκειτο για παρερμηνεία των δηλώσεων του Μπεν Μποτ απ' το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΡ.

Σύμφωνα, ωστόσο, με την εκδοχή του πρακτορείου «Ασοσιέιτεντ Πρες», η εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών Χάνα Τίτζμες επέμενε χτες βράδυ πως ο υπουργός είπε στους βουλευτές πως Σέρβοι αξιωματούχοι του είπαν πως «ο Μλάντιτς διαπραγματευόταν με τους σωματοφύλακές του μία πιθανή παράδοσή του».

ΓΡΙΠΗ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ
Δεν επιβεβαιώνονται ανθρώπινα κρούσματα

Νέα μέτρα περιορισμού της κίνησης ανθρώπων και ζώων στη δυτική πόλη Ναβαπούρ του Ινδικού κρατιδίου Μαχαράστρα επέβαλαν χτες οι τοπικές αρχές, σε μία προσπάθεια να προλάβουν μεγαλύτερες διαστάσεις της γρίπης των πουλερικών. Παρά το γεγονός πως τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων στο 90% των 93 που νοσηλεύονται με ύποπτα συμπτώματα αποδείχτηκαν αρνητικά στον ιό Η5Ν1. Στην Κίνα, πάντως, ανακοινώθηκε πως δόθηκε χτες εξιτήριο σε ένα 6χρονο αγοράκι απ' την κεντρική επαρχία Χουνάν που νοσηλευόταν απ' τις αρχές Γενάρη σε νοσοκομείο της περιοχής καθώς είχε μολυνθεί με τον ιό Η5Ν1.

Στη Μαλαισία τουλάχιστον τέσσερα άτομα νοσηλεύονται υπό καθεστώς καραντίνας. Στη Γαλλία, τη μεγαλύτερη εξαγωγό πτηνοτροφικών προϊόντων στην Ευρώπη, οι αρχές σήμαναν συναγερμό μετά τον εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων της νόσου σε φάρμα με γαλοπούλες σε νοτιοανατολική επαρχία της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκε νεκρό το 90% των 11.000 πτηνών της φάρμας, ενώ το προσωπικό τέθηκε σε καθεστώς υγειονομικής απομόνωσης για προληπτικούς λόγους. Εάν εξακριβωθεί πως η αιτία θανάτου των πουλερικών είναι ο ιός Η5Ν1 τότε θα μιλάμε για την πρώτη περίπτωση μετάδοσης της ασθένειας σε οικόσιτα πουλερικά στην ΕΕ. Χτες υπήρξε πληροφορία και για μολυσμένα πουλερικά στη Γερμάνια, αλλά μετά από εξετάσεις δε επιβεβαιώθηκε. Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις αυτές θα συζητηθούν σήμερα στο έκτακτο, πλην άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της ΕΕ που συγκάλεσε η αυστριακή προεδρία...

Στη χώρα μας

Επτά ακόμη επιβεβαιωμένα κρούσματα του υπότυπου Η5Ν1 της νόσου των πουλερικών, έρχονται να ανεβάσουν τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα μας, στα 16 μέχρι τώρα. Χτες, επιβεβαιώθηκε από το αρμόδιο Κοινοτικό Εργαστήριο Αναφοράς του Λονδίνου η παρουσία του ιού, στα δείγματα κύκνων που είχαν εντοπιστεί την περασμένη βδομάδα στην περιοχή Αλυκών Αμουλιανής του Νομού Χαλκιδικής, στην περιοχή Λιμάνι Παραλίας Κατερίνης του Νομού Πιερίας, στην περιοχή Μακρυγιαλού του Νομού Πιερίας, στην περιοχή Παραλίας Σταυρού του Νομού Θεσσαλονίκης, στην περιοχή Παραλίας Επανωμής του Νομού Θεσσαλονίκης και στην περιοχή Ποταμού Λουδία του Νομού Πέλλας, τα οποία είχαν αποσταλεί στο Κοινοτικό Εργαστήριο την περασμένη Τρίτη.

ΡΩΣΙΑ
Δεκάδες νεκροί από κατάρρευση στέγης

ΜΟΣΧΑ.--

Δεκάδες είναι οι νεκροί και οι τραυματίες από τη χτεσινή κατάρρευση στέγης σε κεντρική αγορά της Μόσχας με τις πρώτες εκτιμήσεις να αναφέρουν ως αιτία τη λειψή συντήρησή της. Μέχρι χτες το βράδυ ο τραγικός απολογισμός ήταν 52 νεκροί και 29 τραυματίες, ενώ εκδηλώθηκε και πυρκαγιά στα συντρίμμια, πράγμα που δυσκολεύει τα σωστικά συνεργεία.

Η αγορά των περίπου 2.000 τετραγωνικών μέτρων δεν είχε ακόμα ανοίξει για το κοινό, αλλά οι έμποροι και οι διανομείς - άνθρωποι κυρίως από το Αζερμπαϊτζάν και άλλες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες - είχαν ήδη αρχίσει τις προετοιμασίες. Υπολογίζεται πως εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν στην αγορά περίπου 150-300 άνθρωποι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες το κτίριο δεν είχε συντηρηθεί τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ υπήρχαν παράπονα από τους καταναλωτές ότι παρατηρούσαν πως η στέγη έσταζε εδώ και καιρό. Επίσης, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της Μόσχας, Γιούρι Λουσκόφ, η στέγη είχε κατασκευαστεί έτσι ώστε να δέχεται μεγάλη ποσότητα χιονιού. Πάντως, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ιντερφάξ», το συγκεκριμένο κτίριο είχε κατασκευαστεί το 1974 από τον Νοντάρ Καντέλι, τον ίδιο αρχιτέκτονα που σχεδίασε το πάρκο νερού «Τρανσβάλ» της Μόσχας, όπου το Φλεβάρη του 2004 κατέρρευσε η στέγη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 28 άνθρωποι. Ο ίδιος, στις πρώτες δηλώσεις που έκανε, ανέφερε πως τα αίτια της χτεσινής κατάρρευσης βρίσκονται στη μεγάλη ποσότητα χιονιού και στη διάβρωση που μπορεί να είχε υποστεί το κτίριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ