ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Φωτιά» από άκρη σε άκρη

Κύμα αντιποίνων κατά των σουνιτών σαρώνει τη χώρα από το βορρά μέχρι το νότο

Από χτεσινή διαδήλωση Ιρακινών που φωτογραφίζουν τους Αμερικανούς ως υπαίτιους του βομβαρδισμού του τεμένους

Associated Press

Από χτεσινή διαδήλωση Ιρακινών που φωτογραφίζουν τους Αμερικανούς ως υπαίτιους του βομβαρδισμού του τεμένους
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΣΑΜΑΡΑ.--

Εκτός ελέγχου τείνει να βγει η κατάσταση στο Ιράκ μετά την επίθεση που κατέστρεψε μέρος του Χρυσού τεμένους της Σαμάρα, ενός από τους 8 ιερότερους τόπους των σιιτών στον κόσμο. Η επίθεση προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στη σιιτική κοινότητα και λειτούργησε ως εκρηκτικό επιστέγασμα αλλεπάλληλων εκατέρωθεν επιθέσεων, μεταξύ σουνιτών και σιιτών, τους τελευταίους μήνες.

Οι περισσότερες ανταρτικές οργανώσεις καταδίκασαν και αυτήν την επίθεση ως προβοκάτσια, καθώς έχουν καταγγείλει τις επιθέσεις κατά θρησκευτικών τόπων και αμάχων. Οπως φαίνεται, όμως, οι δράστες της επίθεσης πέτυχαν σε ικανό βαθμό το στόχο τους, καθώς τα αντίποινα των σιιτών κατά των σουνιτών έχουν λάβει διαστάσεις χιονοστιβάδας. Οι θρησκευτικές ηγεσίες των δύο κοινοτήτων έχουν, ήδη, αρχίσει να ανταλλάσσουν κατηγορίες.

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους σουνίτες, δολοφονήθηκαν τις τελευταίες ώρες, ενώ συνεχίζονται οι επιθέσεις κατά σουνιτικών τεμενών. Μόνο στα νεκροτομεία της Βαγδάτης είχαν μεταφερθεί μέχρι το μεσημέρι 50 σοροί, ενώ ο αριθμός διπλασιάστηκε μετά την επίθεση αγνώστων κατά λεωφορείων που μετέφεραν Ιρακινούς εργαζομένους, από όλα τα δόγματα, στη γειτονική Ναχραουάν. Σκοτώθηκαν 47 εργάτες, με αποτέλεσμα, μετά και από αυτήν τη σαφέστατα ύποπτη επίθεση, το κλίμα να βαρύνει περαιτέρω.

Στη Βασόρα, εξαγριωμένοι σιίτες απήγαγαν μέσα από κτίριο φυλακής 11 σουνίτες κρατουμένους, μη Ιρακινούς, και τους εκτέλεσαν. Στη Σαμάρα, το βράδυ της Τετάρτης, απήχθησαν η 26χρονη δημοσιογράφος του «αλ Αραμπίγια» Ατουάρ Μαχτζάντ, ο εικονολήπτης της Χάλεντ Μαχμούντ αλ Φαλάχι και ο ηχολήπτης της Αντνάν Χαϊράλαχ από εξαγριωμένο πλήθος. Χτες, βρέθηκαν εκτελεσμένοι, γεγονός που εντείνει την ανησυχία, καθώς η Μαχτζάντ είναι γνωστή για τα αντικατοχικά της ρεπορτάζ. Τέλος, στη Μπαακούμπα, σε μια καθαρά αντικατοχική βομβιστική επίθεση, σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 21, στη συντριπτική τους πλειοψηφία Ιρακινοί στρατιώτες και αξιωματικοί. Στη βόρεια Βαγδάτη σκοτώθηκαν σε επιθέσεις 7 Αμερικανοί στρατιώτες.

Εκκλήσεις αλλά και αλληλοκατηγορίες

Νέα έκκληση ηρεμίας απηύθυνε ο Πρόεδρος Ταλαμπανί, που προειδοποίησε ότι αν επιτευχθεί ο στόχος των ενόχων για διχασμό, «τότε θα σαρωθεί ολόκληρη η χώρα από άκρη σε άκρη».

Η ένταση, όμως, δεν αποκλιμακώνεται. Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης σιιτικής οργάνωσης (κορμός του σχηματισμού που κέρδισε τις εκλογές), επέρριψε τις ευθύνες στον Αμερικανό υπερπρέσβη, «επειδή ασκεί πιέσεις για να δοθούν περιθώρια κινήσεων στους τρομοκράτες», δείχνοντας τους σουνίτες. Αμεση ήταν η αντίδραση της, συνήθως, μετριοπαθούς ισχυρής σουνιτικής «Ενωσης Μουσουλμάνων Ουλεμάδων», που κατηγόρησε ευθέως τον θρησκευτικό ηγέτη τον σιιτών, τον Μεγάλο Αγιατολάχ Σιστάνι ότι «θρέφει τη βία κατά των σουνιτών».

Υπό αυτή την ατμόσφαιρα, η αποχώρηση των μεγαλύτερων σουνιτικών κομμάτων από συνάντηση με τον Ταλαμπανί και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις για το σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά και για ανεύρεση τρόπων εκτόνωσης της έντασης, ήταν μάλλον αναμενόμενη. Η ανάκληση όλων των αδειών των ανδρών των σωμάτων ασφαλείας δε μοιάζει αρκετή.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πολύνεκρη ισραηλινή εισβολή σε καταυλισμό

ΝΑΜΠΛΟΥΣ.--

Αιματηρή εισβολή πραγματοποίησαν, χτες, ισραηλινές δυνάμεις με θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και τζιπ στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα, έξω από τη Νάμπλους. Κατά τη διάρκεια της εισβολής σκοτώθηκαν 5 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν πολλοί άλλοι.

Μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγονται 3 μέλη των «Ταξιαρχιών του Αλ Ακσα» που σκοτώθηκαν μετά από πολύωρη μάχη με Ισραηλινούς στρατιώτες οι οποίοι περικύκλωσαν το σπίτι όπου είχαν βρει καταφύγιο. Κατά την ανταλλαγή πυρών τραυματίστηκαν και 2 Ισραηλινοί στρατιώτες ενώ νωρίτερα σχεδόν εν ψυχρώ εκτελέστηκαν 2 νεαροί Παλαιστίνιοι, ο ένας επειδή πετούσε πέτρες στα τζιπ και ο άλλος επειδή κοιτούσε την εισβολή από την ταράτσα του σπιτιού του.

Ιατρικές πηγές υποστήριζαν ότι εμποδίστηκαν από τον ισραηλινό στρατό να προσεγγίσουν έγκαιρα τους τραυματίες της εισβολής. Οι ισραηλινές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Νάμπλους εισήλθαν, χτες, στην πέμπτη συνεχόμενη μέρα. Από την Κυριακή έχουν σκοτωθεί 9 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 60, στην πλειοψηφία τους παιδιά.

Ο προσφυγικός καταυλισμός έμεινε και χτες πλήρως αποκλεισμένος. Οι 18.000 κάτοικοί του αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρές ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων και πόσιμου νερού, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις δεν επιτρέπουν την είσοδο σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και βοήθεια.

Τη χτεσινή έφοδο καταδίκασε, από την πόλη της Γάζας, εκπρόσωπος της «Χαμάς».

ΛΙΒΑΝΟΣ
Αιφνιδιαστική επίσκεψη Ράις

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΡΙΑΝΤ.--

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Λίβανο πραγματοποίησε χτες η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, αφού πρώτα ολοκλήρωσε τις επαφές της στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, όπου μετέβη μετά το Κάιρο. Η Ράις δήλωσε ότι στόχος της επίσκεψής της είναι «να εκφράσει την υποστήριξή» της στις προσπάθειες «του λιβανικού λαού και της κυβέρνησής του για απόκτηση πλήρους εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας». Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών αναμενόταν να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Φουάντ Σινιόρα και άλλους αξιωματούχους, όχι όμως με τον Πρόεδρο Εμίλ Λαχούντ, που θεωρείται «φιλοσύριος». Το απόγευμα, είχαν αναγγελθεί διαδηλώσεις κατά της Ράις.

Πριν τη λιβανική πρωτεύουσα, η Ράις συναντήθηκε στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας με τον ομόλογό της Πρίγκηπα Σαούντ αλ Φαϊζάλ, από τον οποίο ζήτησε, όπως έπραξε και από την αιγυπτιακή ηγεσία, να μη χορηγηθεί οικονομική βοήθεια προς την Παλαιστινιακή Αρχή εφόσον τεθεί υπό τον έλεγχο της «Χαμάς» και η οργάνωση δεν αλλάξει στάση. Ο Φαϊζάλ εξέφρασε ανοιχτά τη διαφωνία του, όπως είχε κάνει και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, λέγοντας ότι «είναι βοήθεια προς τον παλαιστινιακό λαό που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης».

ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
«Το ΝΑΤΟ κατέστρεψε τη Γιουγκοσλαβία»

Κατέθεσε ο πρώην πρέσβης του Καναδά

ΧΑΓΗ.- «Η ιδρυτική συνθήκη του ΝΑΤΟ απαγορεύει τη χρήση βίας για τη διευθέτηση διεθνών κρίσεων... Παρ' όλα αυτά, το Μάρτη του 1999, ξεκίνησε το βομβαρδισμό μιας ανεξάρτητης, αυτοκυρίαρχης χώρας που δεν έθετε την παραμικρή απειλή στους γείτονές της» σημείωσε χτες μεταξύ άλλων, καταθέτοντας ως μάρτυρας υπεράσπισης του (πρώην προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας) Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο πρώην πρέσβης του Καναδά στην πρώην Γιουγκοσλαβία, Τζέιμς Μπισέ.

Στην κατάθεσή του, ο Μπισέ σημείωσε πως η «Γιουγκοσλαβία κατέρρευσε γιατί η Γερμανία έθρεψε την απόσχιση της Σλοβενίας και της Κροατίας και έπειτα ανέθεσε στην αδέξια δυτική διπλωματία να αποτελειώσει την κατάσταση». Ο Μπισέ, που ήταν πρέσβης του Καναδά στο Βελιγράδι τη διετία 1990-1992, υποστήριξε πως ο Μιλόσεβιτς προσπαθούσε να διατηρήσει τη συνοχή της εξαμελούς ομοσπονδίας της πρώην Γιουγκοσλαβίας καθώς άρχισε να αποσυντίθεται με τον πόλεμο του 1991-1995.

Αναφερόμενος στους αυτονομιστές του ΟΥΤΣΕΚΑ, ο Μπισέ είπε πως «ο Μιλόσεβιτς δεν έκανε τίποτε άλλο από το να επιχειρήσει την καταστολή μιας ένοπλης εξέγερσης ενός οργανισμού που έναν χρόνο πριν είχε χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ τρομοκρατική οργάνωση...».

Ο Μπισέ ήταν ο 49ος μάρτυρας υπεράσπισης του Μιλόσεβιτς, ο οποίος περιμένει σήμερα την απόφαση του προεδρεύοντος δικαστή Πάτρικ Ρόμπινσον αναφορικά με το αίτημά του να μεταβεί προσωρινώς στη Ρωσία για ιατρικές εξετάσεις και θεραπεία απ' τα χρόνια προβλήματα που ταλαιπωρούν την υγεία του.

ΜΑΠΟΥΤΟ.-- Σαν «ισχυρή έκρηξη» έγινε αισθητός στην ευρύτερη επικράτεια της νότιας Αφρικής ο σεισμός των 7,5 Ρίχτερ που συγκλόνισε χτες την κεντρική Μοζαμβίκη προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων, τον τραυματισμό 15 άλλων και την κατάρρευση αρκετών δεκάδων παραδοσιακών κατοικιών. Ο σεισμός, που έγινε αισθητός σε Ζιμπάμπουε, Νότια Αφρική, Ζάμπια και Τανζανία, θεωρείται ο ισχυρότερος εδώ και πάνω από 100 χρόνια.

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Ούτε οι ξαφνικές απογευματινές νεροποντές εμπόδισαν χτες τη μεγάλη πλειοψηφία (άνω του 68%) των περίπου 10 εκατομμυρίων Ουγκαντέζων ψηφοφόρων να προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν νέο Πρόεδρο (μεταξύ τεσσάρων υποψηφίων) και 248μελές Κοινοβούλιο. Τα τελικά αποτελέσματα των πρώτων πολυκομματικών εκλογών εδώ και μία 25ετία αναμένονται αύριο, Σάββατο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ