Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Φωτιά» από άκρη σε άκρη

Κύμα αντιποίνων κατά των σουνιτών σαρώνει τη χώρα από το βορρά μέχρι το νότο

Από χτεσινή διαδήλωση Ιρακινών που φωτογραφίζουν τους Αμερικανούς ως υπαίτιους του βομβαρδισμού του τεμένους

Associated Press

Από χτεσινή διαδήλωση Ιρακινών που φωτογραφίζουν τους Αμερικανούς ως υπαίτιους του βομβαρδισμού του τεμένους
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΣΑΜΑΡΑ.--

Εκτός ελέγχου τείνει να βγει η κατάσταση στο Ιράκ μετά την επίθεση που κατέστρεψε μέρος του Χρυσού τεμένους της Σαμάρα, ενός από τους 8 ιερότερους τόπους των σιιτών στον κόσμο. Η επίθεση προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στη σιιτική κοινότητα και λειτούργησε ως εκρηκτικό επιστέγασμα αλλεπάλληλων εκατέρωθεν επιθέσεων, μεταξύ σουνιτών και σιιτών, τους τελευταίους μήνες.

Οι περισσότερες ανταρτικές οργανώσεις καταδίκασαν και αυτήν την επίθεση ως προβοκάτσια, καθώς έχουν καταγγείλει τις επιθέσεις κατά θρησκευτικών τόπων και αμάχων. Οπως φαίνεται, όμως, οι δράστες της επίθεσης πέτυχαν σε ικανό βαθμό το στόχο τους, καθώς τα αντίποινα των σιιτών κατά των σουνιτών έχουν λάβει διαστάσεις χιονοστιβάδας. Οι θρησκευτικές ηγεσίες των δύο κοινοτήτων έχουν, ήδη, αρχίσει να ανταλλάσσουν κατηγορίες.

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους σουνίτες, δολοφονήθηκαν τις τελευταίες ώρες, ενώ συνεχίζονται οι επιθέσεις κατά σουνιτικών τεμενών. Μόνο στα νεκροτομεία της Βαγδάτης είχαν μεταφερθεί μέχρι το μεσημέρι 50 σοροί, ενώ ο αριθμός διπλασιάστηκε μετά την επίθεση αγνώστων κατά λεωφορείων που μετέφεραν Ιρακινούς εργαζομένους, από όλα τα δόγματα, στη γειτονική Ναχραουάν. Σκοτώθηκαν 47 εργάτες, με αποτέλεσμα, μετά και από αυτήν τη σαφέστατα ύποπτη επίθεση, το κλίμα να βαρύνει περαιτέρω.

Στη Βασόρα, εξαγριωμένοι σιίτες απήγαγαν μέσα από κτίριο φυλακής 11 σουνίτες κρατουμένους, μη Ιρακινούς, και τους εκτέλεσαν. Στη Σαμάρα, το βράδυ της Τετάρτης, απήχθησαν η 26χρονη δημοσιογράφος του «αλ Αραμπίγια» Ατουάρ Μαχτζάντ, ο εικονολήπτης της Χάλεντ Μαχμούντ αλ Φαλάχι και ο ηχολήπτης της Αντνάν Χαϊράλαχ από εξαγριωμένο πλήθος. Χτες, βρέθηκαν εκτελεσμένοι, γεγονός που εντείνει την ανησυχία, καθώς η Μαχτζάντ είναι γνωστή για τα αντικατοχικά της ρεπορτάζ. Τέλος, στη Μπαακούμπα, σε μια καθαρά αντικατοχική βομβιστική επίθεση, σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 21, στη συντριπτική τους πλειοψηφία Ιρακινοί στρατιώτες και αξιωματικοί. Στη βόρεια Βαγδάτη σκοτώθηκαν σε επιθέσεις 7 Αμερικανοί στρατιώτες.

Εκκλήσεις αλλά και αλληλοκατηγορίες

Νέα έκκληση ηρεμίας απηύθυνε ο Πρόεδρος Ταλαμπανί, που προειδοποίησε ότι αν επιτευχθεί ο στόχος των ενόχων για διχασμό, «τότε θα σαρωθεί ολόκληρη η χώρα από άκρη σε άκρη».

Η ένταση, όμως, δεν αποκλιμακώνεται. Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης σιιτικής οργάνωσης (κορμός του σχηματισμού που κέρδισε τις εκλογές), επέρριψε τις ευθύνες στον Αμερικανό υπερπρέσβη, «επειδή ασκεί πιέσεις για να δοθούν περιθώρια κινήσεων στους τρομοκράτες», δείχνοντας τους σουνίτες. Αμεση ήταν η αντίδραση της, συνήθως, μετριοπαθούς ισχυρής σουνιτικής «Ενωσης Μουσουλμάνων Ουλεμάδων», που κατηγόρησε ευθέως τον θρησκευτικό ηγέτη τον σιιτών, τον Μεγάλο Αγιατολάχ Σιστάνι ότι «θρέφει τη βία κατά των σουνιτών».

Υπό αυτή την ατμόσφαιρα, η αποχώρηση των μεγαλύτερων σουνιτικών κομμάτων από συνάντηση με τον Ταλαμπανί και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις για το σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά και για ανεύρεση τρόπων εκτόνωσης της έντασης, ήταν μάλλον αναμενόμενη. Η ανάκληση όλων των αδειών των ανδρών των σωμάτων ασφαλείας δε μοιάζει αρκετή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ