ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δυο βαρυσήμαντες προσωπικότητες

Αγαπητέ «Ριζοσπάστη», το Σάββατο 11 του Φλεβάρη, στη στήλη της Επικοινωνίας και στο θέμα με τίτλο: «Συγκλονιστικό ντοκουμέντο», ο Βισίνσκι, από λάθος, αναφέρεται ως υπουργός των Εξωτερικών της ΕΣΣΔ, ενώ ήταν μόνιμος αντιπρόσωπος της ΕΣΣΔ στο πενταμελές μόνιμο Συμβούλιο του ΟΗΕ, ήταν πρώην Γενικός Εισαγγελέας της ΕΣΣΔ. Υπουργός Εξωτερικών εκείνη την περίοδο ήταν ο Μολότοφ. Και ήταν αυτός που χτύπησε το χέρι πάνω στο έδρανο και είπε: «Αξιώ, κύριοι, να σταματήσουν τώρα οι εκτελέσεις των αγωνιστών φυλακισμένων στην Ελλάδα».

Επειδή η μη εκτέλεση της θανατικής μου ποινής οφείλεται σε αυτήν ακριβώς την αξίωσή του, παρακαλώ να μου επιτραπεί η αναφορά στο κομμάτι αυτό της αγωνιστικής μου ζωής... Ειδικά αναφέρω ότι με την υπ' αρ. 78/27-9-1947 απόφαση του Α΄ Κακουργιοδικείου Τρίπολης είχα καταδικαστεί σε θάνατο, για το «σκοτωμό» 18 αγνώστων Γερμανών και ενός γέρου συνεργάτη τους στο Μελιγαλά, στις 9 του Σεπτέμβρη 1944, όταν στο Μελιγαλά δεν υπήρχαν ούτε Γερμανοί, ούτε ταγματασφαλίτες! Η καταδίκη ήταν επειδή δε δέχτηκα πρόταση του εισαγγελέα να υπογράψω δήλωση μετανοίας. Από την Τρίπολη με πήγαν στην Ακροναυπλία με πολλούς άλλους που είχαν μεταχθεί εκεί, για δεύτερο κύμα εκτελέσεων στο πεδίο βολής του Ναυπλίου.

Αξιο αναφοράς είναι ότι οι παλιοί Ακροναυπλιώτες είχαν προμηθευτεί έναν δέκτη ασυρμάτου του στρατού ξηράς, τύπου «Λόρενς», γαλλικό, που από τη μια φουρνιά κρατουμένων παραδίδονταν στην καθοδήγηση των εναπομεινάντων. Μια μέρα κάηκε μια λάμπα και ο δέκτης-ραδιόφωνο δε λειτουργούσε. Η επιτροπή της ομάδας, γνωρίζοντας τη μεγάλη ανάγκη για πληροφόρηση, ειδικά για να κρατήσει ψηλά το αγωνιστικό ηθικό της φυλακής, κινήθηκε αστραπιαία για την επιδιόρθωσή του. Σαν μοναδικός αεροπόρος ΕΛΑΣιτο-θανατοποινίτης, γνώριζαν ότι έφερνα και την ειδικότητα του ασυρματιστή αέρος.

Με κάλεσαν, αμέσως, παίρνοντας όλα τα μέτρα περιφρούρησης, και την άλλη μέρα, με ένα πενηντόφραγκο στο χέρι ενός φύλακα, ήρθε η ...καμένη λάμπα και στις 9 το βράδυ, κρυφά, μπρος στο σύνολο της επιτροπής, ακούσαμε με τα ίδια μας τ' αυτιά τη βαρυσήμαντη αξίωση του Μολότοφ που μετέδωσε το Λονδίνο στην ελληνική γλώσσα. Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια.

Τόσο ο Βισίνσκι όσο και ο Μολότοφ, υπουργός Εξωτερικών, ήταν βαρυσήμαντες προσωπικότητες και οι δύο, οι σημαντικότεροι, νομίζω, συνεργάτες του σ. Στάλιν.

ΥΓ: Μη μας ξεγελάνε με το κατάπτυστο μνημόνιο. Πάνε να μας κάνουν τα ίδια και χειρότερα. Αυτοί ανέθρεψαν το φασισμό-χιτλερισμό με τους κληρονόμους τους που ήθελαν να κυριαρχήσουν στην ανθρωπότητα. Ορτσα λαοί. Κόντρα, αγωνιστείτε ενάντια στα καινούρια σκυλιά, ανθρωπόμορφα τέρατα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ο αεροπόρος για τους φυλακισμένους συναγωνιστές, ΕΛΑΣίτης θανατοποινίτης

Μεταμόρφωση

Γιατί χαρατσώνονται για τις άδειες οδήγησης;

Με επιστολή του στο υπουργείο Μεταφορών, ο αναγνώστης μας Λευτέρης Ολύμπιος, αντιστασιακός, καθώς δεν πήρε απάντηση επί της ουσίας προηγούμενα, αναφέρεται στην έκδοση αδειών οδήγησης και ερωτά:

Γιατί εισπράττεται από τις υπηρεσίες ποσό 18 ευρώ για χορήγηση ή ανανέωση άδειας οδήγησης που αποτελεί δημόσιο έγγραφο, όπως πχ το ποινικό μητρώο, η φορολογική ενημερότητα, το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης κλπ, τα οποία χορηγούνται ατελώς; Επίσης, γιατί υποχρεώνονται οι ενδιαφερόμενοι για απόκτηση άδειας οδήγησης να προσκομίσουν αντίγραφο καταβολής παράβολου τράπεζας 60 ευρώ προκειμένου να πληρωθούν οι ιδιώτες γιατροί - παθολόγος και οφθαλμίατρος - για τη χορήγηση των απαιτούμενων βεβαιώσεων; Κι αυτό αντί να αποκτήσουν αυτές τις βεβαιώσεις ατελώς από τους αντίστοιχους γιατρούς των ασφαλιστικών τους ταμείων, για την ύπαρξη και λειτουργία των οποίων πληρώνουν σε όλη τη διάρκεια του εργάσιμου βίου τους. Ιδιαίτερα επιβαρυντικά είναι αυτά τα ποσά για τους χαμηλών εισοδημάτων ηλικιωμένους οδηγούς, που ανανεώνουν την άδεια κάθε τρία χρόνια.

...Είναι απαράδεκτο δημόσιες υπηρεσίες να απαιτούν να πληρώνονται για χορήγηση άδειας οδήγησης, καθώς και να υποχρεώνουν τους ασφαλισμένους να καταφεύγουν σε ιδιώτες γιατρούς, υπηρεσίες για τις οποίες έχουν πληρώσει πολλαπλά οι πολίτες, τόσο με τους φόρους εισοδήματος όσο και με την πληθώρα των έμμεσων φόρων και βέβαια, με τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Θεωρώ ότι επιβάλλεται, αφ' ενός να χορηγείται και να ανανεώνεται η άδεια ατελώς. Και, αφ εταίρου, να χορηγούνται οι ιατρικές βεβαιώσεις επίσης ατελώς στους ασφαλισμένους από τα αντίστοιχα ταμεία τους.

Αυθαίρετη δέσμευση κτημάτων

Με τον αυτοκινητόδρομο που χάραξαν από την Τσακώνα μέχρι τη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα μας καταστρέφουν τα κτήματά μας. Δυστυχώς, όμως, πάντα αυτά γίνονται. Η κάθε κυβέρνηση τα νομοσχέδια τα φτιάχνει όπως θέλει. Το 1984 με τον οικιστικό νόμο 1337/83 που ψήφισε η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που μας λένε ότι είναι σοσιαλιστές, «εγκλωβίστηκαν» ορισμένα κτήματα των αγροτών στη ΖΕΠ για δημοτικές επιχειρήσεις χωρίς να ρωτηθούμε. Το δικό μας κτήμα με 80 ελαιόδεντρα το είχαμε αγοράσει με δάνειο από την Αγροτική Τράπεζα και εργαζόμασταν σκληρά για να επιβιώσουμε. Και όταν κάναμε διαμαρτυρίες ότι δε μας συμφέρει να δώσουμε τα κτήματα μας γιατί ζούμε από την καλλιέργεια, δεχτήκαμε και δριμύτατη επίθεση, ότι είμαστε τσιφλικάδες και σαμποτάρουμε την επέκταση του Σχεδίου Πόλης! Πήγαμε στο Συμβούλιο Επικρατείας και ο τέως δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ ο κ. Μπένος για να δικαιολογηθεί είπε ότι τα κτήματά μας ήταν άγονα, αλλά εμείς είχαμε αποδείξεις. Και ο πρόεδρος τού απάντησε ότι είναι κτήματα υψηλής παραγωγικότητας και απαγορεύεται από το Σύνταγμα να τα δεσμεύσουν. Τελικά απεγκλωβίστηκαν από τη ΖΕΠ. Θέλουμε από το ΚΚΕ να αγωνιστεί να αποζημιωθούν τα κτήματα των θιγομένων σύμφωνα με την αξία τους. Καθώς γνωρίζω ότι οι κομμουνιστές υποστηρίζουν τα δίκαια αιτήματα του πολίτη, ανεξάρτητα από κομματικό χώρο. Γι' αυτό από 18 χρονών είμαι πιστή στο ΚΚΕ για να αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δίκαια. Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΡΥΩΝΗ

Αγρότισσα, Καλαμάτα

«Παρακμιακή κατάσταση»

...Αυτήν την εποχή, η πατρίδα διανύει μια δύσκολη περίοδο, βρίσκεται σε μεγάλη παρακμή, περνάει δύσκολες ώρες, ζει «στην εποχή των παγετώνων», βρίσκεται σε ένα μεγάλο και σκοτεινό τούνελ, χωρίς να φαίνεται «αχτίδα φωτός» από πουθενά. Προσπαθεί να βρει το δρόμο της, αλλά δεν τα καταφέρνει. Παραπαίει, ακολουθεί άσχημα και δύσβατα μονοπάτια και ατραπούς. Χρειάζεται βοήθεια από τους Ελληνες πολίτες.

Πρέπει, είναι ανάγκη, να τη βοηθήσουν οι άριστοι Ελληνες πολίτες, οι διανοούμενοι, οι επιστήμονες και οι τεχνοκράτες της χώρας, αυτοί που δεν έχουν διαβρωθεί ακόμη από το σάπιο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σύστημα που έχει επικρατήσει και διαφεντεύει τις τύχες της, τώρα. Οι Ελληνες πολίτες που, τώρα, μένουν στα σπίτια τους, ή ζουν και εργάζονται έξω, πρέπει να βοηθήσουν... Πρέπει η Ελλάδα να αποκτήσει στόχους και οράματα και να έχει πνευματικές, ηθικές και κοινωνικές κατακτήσεις...

ΑΠ. ΔΗΜ. ΗΛΙΑΣ, Αθήνα

ΣΚΕΨΕΙΣ-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ «Ρίζο»

Να γίνουμε ειρηνοποιοί

Φυρογένης Γεώργιος, Ιερέας. Σε πόσες σκοταδιστικές συνωμοσίες, σκέπτεται κανείς. 'Η πάει υγιής νους κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου, ότι ένας Σουηδός βουλευτής, ο Γκόραν Λίντμπλαντ, έφερε στην κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης το διαβόητο αντικομμουνιστικό μνημόνιο; Δεν είμαι και δεν υπήρξα κομμουνιστής, αν και με κατηγορούν οι βασιλοχουντοδεξιοί κομματάρχες. Ελεγα και λέω πάντα, από πιτσιρικάς όταν με πίεζαν: Ο,τι, εάν ο κύριος ημών Ιησούς Χριστός ήταν Κομμουνιστής ναι είμαι τότε κι εγώ, δέχομαι αυτή την ιδιότητα, παρά χριστοκάπηλος φασιστομασόνος. Επιτέλους να ζήσουμε αδελφωμένοι και ειρηνοποιοί.

Χωρίς πισωγυρίσματα

Γιώργος Μηνιώτης. Χωρίς πισωγυρίσματα και άσχημες εικόνες, να ζήσει στους αιώνες το Κόμμα μας το ΚΚΕ. Και να φωτίζει το λαό με τη δική του λάμψη, ώσπου η εκμετάλλευση του κόσμου πια να πάψει. Και να μπορέσει ο φτωχός που πάντα βολοδέρνει και ζει με το παράπονο, κι ολημερίς τον δέρνει ο φόβος της αναδουλιάς και ο μισθός της πείνας, να μπορεί να ανασάνει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ