ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ
Κλιμάκωση των αγώνων με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ

Πανελλαδική στάση εργασίας (11 π.μ.-3 μ.μ.) σήμερα. Στις 12 το μεσημέρι, η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στα κεντρικά της «Γιούρομπανκ» στην Αθήνα

Η πρόσφατη μάχη στα λιμάνια επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά τη δύναμη που κρύβει μέσα του ο συντονισμένος ταξικός αγώνας των εργαζομένων
Η πρόσφατη μάχη στα λιμάνια επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά τη δύναμη που κρύβει μέσα του ο συντονισμένος ταξικός αγώνας των εργαζομένων
Στον απόηχο της μεγαλειώδους απεργίας των ναυτεργατών, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα κατεβαίνουν σήμερα σε τετράωρη στάση εργασίας (11 π.μ.-3 μ.μ.), απαντώντας στις προκλήσεις κυβέρνησης και βιομηχάνων για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και στις «αυξήσεις» - κοροϊδία του 2,8% που προτείνει ο ΣΕΒ για το 2006. Τις ίδιες ώρες, στάση εργασίας πραγματοποιούν και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, ενώ οι τραπεζοϋπαλληλοι δίνουν σήμερα συνέχεια στον αγώνα τους για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης, με 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Οι ταξικές δυνάμεις απευθύνουν πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους όλων των κλάδων να μπολιάσουν με τα αιτήματα του ΠΑΜΕ τη σημερινή τους κινητοποίηση, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για δυναμική κλιμάκωση του αγώνα, με επόμενο σταθμό την πανελλαδική απεργία στις 15 Μάρτη. Στην Αθήνα, η σημερινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 12 το μεσημέρι, μπροστά στο κεντρικό κατάστημα της Γιούρομπανκ (διασταύρωση Βουλιαγμένης - Καλλιρρόης). Κάλεσμα συμμετοχής στη στάση εργασίας και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ απευθύνει με ανακοίνωσή της προς τους εργαζόμενους του Δημοσίου η ΤΑΔΗΣΥ. Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση θα γίνει στη 1.30 μ.μ., στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Αγ. Σοφίας, ενώ συγκεντρώσεις κατά τη διάρκεια της στάσης θα γίνουν σε δεκάδες άλλες πόλεις της χώρας.

Τα διδάγματα από την πρόσφατη μάχη στα λιμάνια όλης της χώρας, τα συμπεράσματα και η πείρα από την αδιάλειπτη, συνεχή και πρωτοπόρα δράση του ΠΑΜΕ μπορούν και πρέπει να σηματοδοτήσουν και αυτή την εργατική κινητοποίηση. Η ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση γύρω από το πλαίσιο διεκδικήσεων του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, με αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους, αποτελεί το κλειδί για να γίνουν οι αγώνες των εργαζομένων πιο αποτελεσματικοί, να αντιστοιχηθούν στο μέγεθος της ολομέτωπης επίθεσης που δέχονται σήμερα τα δικαιώματά τους.

Σ' αυτή τη βάση, το ΠΑΜΕ όλες τις προηγούμενες μέρες έδωσε τη μάχη για την οργάνωση της σημερινής κινητοποίησης, με προοπτική κλιμάκωσης των αγώνων στις 15 Μάρτη. Αναδεικνύοντας τους πραγματικούς πολιτικούς ενόχους, με πρώτη την κυβέρνηση της ΝΔ, για τα αλλεπάλληλα εγκλήματα σε βάρος της εργατικής τάξης. Ξεσκεπάζοντας τη δημαγωγική ρητορεία του ΠΑΣΟΚ και των κομμάτων που υπηρετούν το κεφάλαιο και βάζουν ανοιχτά πλάτη στην υλοποίηση των αντεργατικών σχεδιασμών του. Οξύνοντας την αντιπαράθεση με τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό και την ηγεσία του, που επιχειρεί να κλείσει και αυτή την κινητοποίηση στα στεγανά της «ανταγωνιστικότητας» του κεφαλαίου, προβάλλοντας αιτήματα μακριά και ενάντια στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.

  • Λόγω της σημερινής στάσης εργασίας, από τις 11 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ. όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα και τα τρένα του ΟΣΕ θα μείνουν ακινητοποιημένα. Τις ώρες της στάσης εργασίας θα κυκλοφορούν μόνο τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ.
«ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ»
Καθολική συμμετοχή στην απεργία

Το δικαίωμα στη δουλιά διεκδικούν οι εργαζόμενοι, ενάντια στους εκβιασμούς εργοδοσίας - κυβέρνησης

Απ' τη χτεσινή συγκέντρωση των απεργών στο εργοστάσιο
Απ' τη χτεσινή συγκέντρωση των απεργών στο εργοστάσιο
Τον αγώνα τους ενάντια στις απολύσεις αλλά και κόντρα στις ωμές απειλές της εργοδοσίας κλιμακώνουν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ 3Ε» στην Αθήνα, με την καθολική τους συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν την Παρασκευή και ολοκληρώνονται σήμερα. Η ίδια η πολύχρονη εμπειρία των εργαζομένων αποδεικνύει ότι, στο στόχαστρο της πολυεθνικής δεν μπαίνουν μόνο όσοι σήμερα εκβιάζονται σε... «οικειοθελή αποχώρηση», αλλά το σύνολο του προσωπικού στην εταιρία, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, αργά ή γρήγορα, θα βιώσουν στο πετσί τους τις συνέπειες από το σημερινό «λουκέτο» και την εντεινόμενη επιθετικότητα της εργοδοσίας.

Ανάλογα σχέδια περικοπής προσωπικού είχε δρομολογήσει η εργοδοσία τη δεκαετία του 1980. Είναι φανερός ο στόχος της παράδοσης πολλών τμημάτων σε εργολάβους, όπως συμβαίνει π.χ. με τη διακίνηση των προϊόντων. `Ηδη, πολλοί πωλητές απασχολούνται με συμβάσεις, για 700 ευρώ το μήνα. Στην ειδικότητα των οδηγών δε γίνονται προσλήψεις, αφού η εργοδοσία προσδοκά να «απαλλαγεί» απ' τους εργαζόμενους με δικαιώματα, με τη συνταξιοδότηση των σημερινών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι, οι κενές θέσεις στην παραγωγή θα καλυφθούν από εργαζόμενους που θα αμείβονται με μισθούς πείνας.

«Απ' ό,τι φαίνεται αυτή η πολιτική της "εθελούσιας εξόδου" δε θα σταματήσει», τονίζει στο «Ρ» ο Τ. Λεβεντέλης, οδηγός στην εταιρία για περισσότερα από 25 χρόνια. «Δεν είναι μόνο η πολιτική της ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ, είναι η πολιτική του ΣΕΒ, η πολιτική να σε παίρνουν με χαμηλά μεροκάματα, με μερική απασχόληση...».

Απ' τη μεριά τους, οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν καμία απόλυση, να περιφρουρήσουν το δικαίωμά τους στο μεροκάματο. Είναι χαρακτηριστική η φράση ενός απ' τους εργαζόμενους που αντιστέκονται στις λυσσαλέες προσπάθειες της εργοδοσίας να ξεφορτωθεί τους εργάτες πετώντας τους ένα ξεροκόμματο: «Θέλω δουλιά, κι όχι "αποζημίωση"...».

ΠΑΜΕ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Παράσταση στην Περιφέρεια

Παράσταση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσει η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ στην Περιφέρεια Κρήτης, σήμερα Τρίτη, στις 12.30 το μεσημέρι. Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων, στο Ασφαλιστικό και την ποινικοποίηση των εργατικών και συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων, με αφορμή και τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των ναυτεργατών.

Διεκδικούμε
  • Κατώτερο μισθό 1.300 ευρώ. Κατώτερο μεροκάματο 52 ευρώ. Κατώτερη σύνταξη 1.050 ευρώ. Κατάργηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και στα καύσιμα.
  • Πλήρη - σταθερή εργασία για όλους. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.
  • ΟΧΙ στις απολύσεις. ΟΧΙ στα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης. ΟΧΙ στη διευθέτηση και την απελευθέρωση του ωραρίου.
  • Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού. Υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου. Επιδότηση των νέων ανέργων χωρίς καμιά προϋπόθεση.
  • ΟΧΙ στην οδηγία ΜΠΟΛΚΕΝΣΤΑΪΝ.
  • Αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Σύνταξη στα 55 χρόνια για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες - 50 και 55, αντίστοιχα, για τα βαρέα - ανθυγιεινά. Σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια Ασφάλισης. Κατάργηση των εισφορών για τον κλάδο Υγείας και τη συμμετοχή στα φάρμακα.
  • Κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών αναγκών μέσα από ενιαίο, δημόσιο, δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα. Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ενιαίο, 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο για όλους. Δημόσια - Δωρεάν Επαγγελματική Εκπαίδευση μετά το Λύκειο. Δωρεάν στέγαση - σίτιση για τους φοιτητές, σπουδαστές.
  • Ελεύθερη πολιτική - συνδικαλιστική δράση. Κατάργηση των τρομονόμων και των συμφωνιών που χτυπάνε τα δημοκρατικά δικαιώματα.
  • Νομιμοποίηση και ίσα δικαιώματα για τους μετανάστες.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ