ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

Η ανεργία θα παραμένει κορυφαίο πρόβλημα όσο συνεχίζουν να εφαρμόζονται οι εκπορευόμενες από την ΕΕ πολιτικές που αναγάγουν το επιχειρηματικό κέρδος σε πρώτιστη προτεραιότητα, όπως προέκυψε και από τη χτεσινή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή.

Η ανατροπή των ασκούμενων πολιτικών και της σημερινής κατάστασης από το λαϊκό κίνημα είναι ο μόνος τρόπος εξάλειψης του φαινομένου της ανεργίας, που είναι σύμφυτο με το κοινωνικό σύστημα, επισήμανε στην παρέμβασή της η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Εκανε παράλληλα λόγο για «αντιλαϊκό σχέδιο» που εφαρμόζει η κυβέρνηση, το οποίο «πατάει» στις πολιτικές που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής πιστοποίησε την εμμονή της κυβέρνησης στις αντιλαϊκές επιλογές της, υποστηρίζοντας ότι η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και των ασφαλιστικών - εργασιακών δικαιωμάτων αποτελεί δρόμο ...μείωσης της ανεργίας. Υπέρ της ...ευελιξίας της αγοράς αλλά χωρίς οι λεγόμενες «νέες εργασιακές σχέσεις» να είναι υποχρεωτικές για τον εργαζόμενο(!) τάχθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ενώ από την πλευρά του ΣΥΝ (με πρωτοβουλία του οποίου έγινε η χτεσινή συζήτηση) υποστηρίχτηκε η ανάγκη υιοθέτησης ενός άλλου μοντέλου ανάπτυξης στο πλαίσιο της ΕΕ.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Απαιτείται ριζική ανατροπή της σημερινής κατάστασης

ICON

Για την κατάργηση της ανεργίας απαιτείται ριζική ανατροπή της σημερινής κατάστασης και δεν μπορεί να γίνει κάτι ουσιαστικό όσο κυριαρχεί η λογική του κέρδους και όχι οι ανθρώπινες ανάγκες. Και αυτή η ριζική ανατροπή είναι υπόθεση του λαϊκού κινήματος.

Αυτό τόνισε χτες στη Βουλή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, μιλώντας στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για το πρόβλημα της ανεργίας των νέων.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Κ. Καραμανλή, υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος στην πολιτική του, αφού δεν υποσχέθηκε κατάργηση της ανεργίας αλλά περισσότερη επιχειρηματικότητα και ξένες επενδύσεις. Στην ουσία, είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η κυβέρνηση λέει στο ξένο κεφάλαιο «μπάτε σκύλοι και αλέστε», αφού εγγυάται φθηνό εργατικό δυναμικό και τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη. Με την επέκταση δε, της μερικής απασχόλησης ο πρωθυπουργός λέει στην ουσία στους εργαζόμενους ότι μπορεί να παίρνετε μισθούς πείνας αλλά δουλεύοντας λιγότερες ώρες θα μπορείτε να είστε κοντά στα παιδιά σας!

Μάλιστα, τόνισε, η κυβέρνηση - όπως και οι προηγούμενες - λένε ότι φταίει η Παιδεία και έφτασαν στο σημείο να αντικαταστήσουν τη λέξη δουλιά από την απασχολησιμότητα. Ομως όλες οι «μεταρρυθμίσεις» που έγιναν αυτά τα χρόνια στην Παιδεία ήταν για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του κεφαλαίου και της «αγοράς». Πρόσφατα μάλιστα, είπε, η ΕΕ εξέδωσε οδηγία για την επέκταση ακόμα πιο ανοιχτά της «ανταγωνιστικότητας» και της επιχειρηματικότητας μέσα στην Εκπαίδευση, με στόχο την εκπαίδευση των νέων στην υπεράσπιση του δικαίου των επιχειρηματιών.

Η Αλ. Παπαρήγα κρίνοντας τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο, τόνισε ότι έχει και παραέχει σχέδιο και αυτό είναι αντιλαϊκό, στα χνάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενώ τον κάλεσε να δηλώσει εάν ζητάει να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι που θεσπίστηκαν επί ΠΑΣΟΚ. Οσο δε για τη θέση του προέδρου του ΣΥΝ, ότι για την ανεργία φταίει το μοντέλο ανάπτυξης, τόνισε ότι εάν κάποιος ξεφύγει από τη θέση ότι η κοινωνία είναι ταξική, τότε κατρακυλάει σε αντιλαϊκές θέσεις ότι φταίει το ένα ή το άλλο μοντέλο ανάπτυξης.

Η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε και στο θέμα της επιστράτευσης των ναυτεργατών και είπε ότι σήμερα κυριαρχούν οι αντιλαϊκοί νόμοι και γι' αυτό οι εργαζόμενοι θέλουν στήριξη όταν «παρανομούν» για το δίκιο τους. Αυτή ακριβώς η θέση, είπε, είναι που πείραξε τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ: Τους πείραξε η φωνή των ναυτεργατών ότι θα κάνουμε «κουρελόχαρτα» τα χαρτιά της επιστράτευσης. Τους πείραξε γιατί ανησύχησαν για τη γαλήνη τους.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι επειδή ακριβώς η ανεργία είναι σύμφυτη με το σημερινό σύστημα θα αυξάνεται, αφού το κεφάλαιο λόγω του ότι δεν έχει πατρίδα θα επενδύει εκεί όπου θα αποκομίζει τα μεγαλύτερα κέρδη. Με την κατάσταση που επικρατεί, είπε, μαζί με τις λαϊκές διεκδικήσεις, δυστυχώς μόνο αμυντικά μέτρα προστασίας των ανέργων μπορούν να παρθούν. Εμείς, τόνισε, προτείνουμε να επιδοτείται αυτός που δεν μπορεί να βρει δουλιά και όχι να προκρίνονται εξατομικευμένες πρακτικές για ένα φαινόμενο που είναι μαζικό. Η επιδότηση να είναι στο 80% του βασικού μισθού (όχι βέβαια του σημερινού), να έχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ασφάλιση, να επιδοτείται το ενοίκιό τους κ.ά.

Αναφερόμενη στο ζήτημα της «νομιμότητας», που τέθηκε από τα άλλα κόμματα με αφορμή την απεργία των ναυτεργατών, επισήμανε ότι είναι μια άκρως επικίνδυνη θέση. Η κυβέρνηση, είπε, κάνοντας λόγο για «κατάχρηση» δικαιωμάτων έστειλε το μήνυμα ότι τα επόμενα χρόνια θα ακολουθήσει την τακτική της καταστολής και τις βίας απέναντι στους εργαζόμενος, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει στην πλάτη του εννιά αντίστοιχες επιστρατεύσεις και χτύπημα των εργαζομένων με τα ΜΑΤ. Οσο δε για τη θεσμολαγνία του ΣΥΝ, είπε ότι μπορεί να ανοίγει δρόμο για διάφορα ειδύλλια αλλά κάνει ζημιά στο λαϊκό κίνημα.

(Εκτεταμένα αποσπάσματα από την ομιλία της Αλ. Παπαρήγα θα δημοσιευτούν στο αυριανό φύλλο).

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Μονόδρομος η πολιτική της ΕΕ

Την ασκούμενη πολιτική επιχείρησε να εμφανίσει ως «φάρμακο» κατά της ανεργίας κατά τη χtεσινή του ομιλία ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, επικαλούμενος τη λογική του ευρω- μονόδρομου, αφού «έτσι και μόνον έτσι» μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Μάλιστα έκανε έκκληση στα κόμματα και τα συνδικάτα να συναινέσουν στην πολιτική αυτή.

«Εναρμονίζουμε τις προσπάθειές μας με τη στρατηγική της Λισαβόνας», δήλωσε ο Κ. Καραμανλής, λέγοντας ότι το τρίπτυχο των στόχων της κυβέρνησης είναι «εκπαίδευση - ανάπτυξη - απασχόληση». Αναφερόμενος στην εκπαίδευση ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στόχος είναι η «σύζευξη της εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας» και ένα «σύστημα που συμβάλλει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των Ελλήνων και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας». Για την ανάπτυξη είπε ότι η κυβέρνηση στοχεύει στη «δημιουργία οικονομίας ευκαιριών», καθώς και σε μια «οικονομία δυναμική και με εξωστρέφεια» και την «ενθάρρυνση νέων επενδύσεων». Χαρακτήρισε μάλιστα ως θέματα πρώτης προτεραιότητας «την εφαρμογή του νόμου για τις ΔΕΚΟ» και τη «σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα».

Οσον αφορά στην απασχόληση υπερασπίστηκε τις περίφημες «ενεργητικές πολιτικές», μιλώντας για «επιδότηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων», καθώς και τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης μιλώντας για «τοπικού χαρακτήρα παρεμβάσεις σε περιοχές που πλήττονται πιο έντονα από την ανεργία».

Ο Κ. Καραμανλής αναγνώρισε ότι «τα ποσοστά των ανέργων στη χώρα μας είναι από τα πιο υψηλά στην ΕΕ» προσθέτοντας όμως ότι «οι άνεργοι δεν οργανώνονται, δε συνδικαλίζονται, δε διεκδικούν συλλογικά» και έκανε λόγο για «ευθύνη των συνδικάτων» που οφείλουν «να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις». Δεν απέφυγε δε να πει ότι «δε βοηθούν οι απόπειρες πόλωσης και όξυνσης, όπως και οι αοριστίες και οι αφορισμοί» και πως «δε δίνουν λύση τα άκρα και οι ακρότητες». Οπως είπε, «αντιδράτε σε κάθε αλλαγή και μεταρρύθμιση που στοχεύει στην αύξηση της απασχόλησης», προσθέτοντας πως υπάρχει «αντίδραση στις πολιτικές που ενθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα του Ελληνα», όπως επίσης και «στις πολιτικές που στοχεύουν στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων», καθώς και στην «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας». Παράλληλα έκανε λόγο για τις πρώτες ενδείξεις απόδοσης της κυβερνητικής πολιτικής σημειώνοντας ότι «η ανεργία μειώνεται, μειώθηκε στο 9,7%».

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Εναλλακτικό μοντέλο...

Εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης στο πλαίσιο της ΕΕ πρότεινε χτες από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «παρά τις γενικές πολιτικές της ΕΕ δεν είναι ίδια η κατάσταση σε όλες τις χώρες», σημειώνοντας ότι «είχαμε δυνατότητες να εφαρμόσουμε άλλα μοντέλα» που θα «στηρίζονται στην έρευνα, την ανάπτυξη και την εξειδίκευση». Τόνισε ότι «είναι λάθος το μοντέλο ανάπτυξης», ζητώντας «ένα μοντέλο ανάπτυξης που είναι προσανατολισμένο στην απασχόληση σε συνδυασμό με εκπαίδευση υψηλής ποιότητας». Παράλληλα επανέλαβε την πρόταση για την καθιέρωση του «χαμηλότερου εγγυημένου εισοδήματος», καθώς και την πρόταση «ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης για τη Βόρεια Ελλάδα». Οσον αφορά την ανεργία σημείωσε ότι είναι διπλάσια από αυτή που καταγράφεται» και «έχει χτυπήσει όλα τα σπίτια, είναι ένα βίωμα κάθε οικογένειας», τονίζοντας ότι στην ευρώπη αυτό το φαινόμενο οδήγησε την κυβέρνηση του Τ. Μπλερ στη Βρετανία να δημιουργήσει «υπουργό Κοινωνικού Αποκλεισμού».

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Εντάσεις μακριά από την ουσία

Την τακτική των υψηλών τόνων, μακριά από οποιαδήποτε ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση, επέλεξε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, γι' αυτό άλλωστε ξεκίνησε την παρέμβασή του με ευθεία επίθεση στον πρωθυπουργό για το θέμα των υποκλοπών. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «οι ευθύνες σας για τη συγκάλυψη είναι δεδομένες», σημειώνοντας ότι «ο Ελληνας πολίτης αισθάνεται βαθιά ανασφάλεια», αναρωτώμενος «πώς να εμπιστευτεί έναν πρωθυπουργό που συγκαλύπτει την αλήθεια για 11 ολόκληρους μήνες» καταλήγοντας στο ότι «είστε η κυβέρνηση της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας».

Οσον αφορά το θέμα της ανεργίας ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για «παραβίαση της εργασιακής νομοθεσίας, αύξηση της μαύρης εργασίας, μείωση του εισοδήματος του εργαζόμενου, διάλυση της επιθεώρησης εργασίας», καθώς και «διευθέτηση του χρόνου εργασίας χωρίς τη συναίνεση των εργαζομένων». Πρόσθεσε ότι «επενδύσεις που θα δημιουργούσαν θέσεις εργασίας, δεν είδαμε», ενώ αναφερόμενος στα προγράμματα απασχόλησης υποστήριξε ότι δεν έχουν εκπονηθεί νέα, αντίθετα αξιοποιούνται με καθυστέρηση τα προγράμματα και οι μελέτες που είχαν δρομολογηθεί επί ΠΑΣΟΚ. Επίσης για τον ΟΑΕΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «τον μετατρέψατε σε ρουσφετολογικό εργαλείο» τονίζοντας συνολικά ότι δεν ασχολείστε με την εργασία του Ελληνα νέου, αλλά «με την εξαγορά του». Πάντως τάχθηκε υπέρ των λεγόμενων «νέων εργασιακών σχέσεων» ζητώντας «ευελιξία με ασφάλεια», καθώς και να μην είναι οι εργασιακές αυτές σχέσεις υποχρεωτικές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ