ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
Η ιδιωτικοποίηση προκαλεί «ηλεκτροσόκ» στα τιμολόγια

Ο διπλασιασμός και τριπλασιασμός της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, ως συνέπεια των ιδιωτικοποιήσεων σε Βρετανία και Γερμανία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μόνιμη επωδός για τους θιασώτες της «απελευθέρωσης των αγορών» και της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, είναι ότι ο ανταγωνισμός και η ύπαρξη περισσότερων της μιας επιχειρήσεων σε έναν κλάδο οδηγούν σε καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες.

Στην πραγματικότητα, η «απελευθέρωση» και η ιδιωτικοποίηση οδηγούν και σε σημαντική αύξηση των τιμολογίων, αλλά, παράλληλα, ενισχύουν τις τάσεις συγκέντρωσης του κεφαλαίου, με αποτέλεσμα σε όλους τους τομείς της κοινής ωφέλειας να παρουσιάζονται κολοσσιαίες πολυεθνικές εταιρίες, οι οποίες με διαρκείς συγχωνεύσεις και εξαγορές επεκτείνουν και δυναμώνουν τη μονοπωλιακή τους θέση.

Μόλις την περασμένη βδομάδα, η γαλλική εταιρία ηλεκτρισμού «Electricite de France» ανακοίνωσε ότι το 2005 παρουσίασε κέρδη 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπερδιπλάσια των κερδών της το 2004. Τη βδομάδα αυτή, η 9η μεγαλύτερη εταιρία κοινής ωφέλειας στην Ευρώπη, η βρετανική «Centrica», ιδιοκτήτρια της εταιρίας «British Gas», ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της σημείωσαν ρεκόρ ανόδου, φθάνοντας τα 2,65 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 11% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (Στοιχεία από την «Ελευθεροτυπία» 20/2).

Τα κέρδη - ρεκόρ, ωστόσο, δεν εμπόδισαν τη «Centrica» να ανακοινώσει και νέα αύξηση των τιμολογίων στο αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα κατά 22%!

Σημειώνεται ότι στη Βρετανία, όπου οι τομείς της Ενέργειας είναι πλήρως ιδιωτικοποιημένοι, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος διπλασιάστηκε μέσα στα δύο τελευταία χρόνια...

Ανάλογες εξελίξεις είχαμε και στη Γερμανία, όπου οι ιδιωτικοποιήσεις συνοδεύτηκαν από αλλεπάλληλες αυξήσεις των τιμολογίων, με αποτέλεσμα τον υπερτριπλασιασμό των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος την τελευταία πενταετία.

Ετσι, η γερμανική «EON», η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία κοινής ωφέλειας στην Ευρώπη, ανακοίνωσε για το 2005 κέρδη 7,4 δισ. δολαρίων, κατά 71% μεγαλύτερα από το 2004. Η επίσης γερμανική εταιρία ενέργειας «RWE», η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρία κοινής ωφέλειας στην Ευρώπη, είχε κέρδη 2,23 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 4,5% σε σχέση με πέρυσι.

Στο άλλο μέτωπο, των συγχωνεύσεων και των εξαγορών, είχαμε την περασμένη Τρίτη την προσφορά της γερμανικής «EON», ύψους 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την εξαγορά της ισπανικής ηλεκτρικής εταιρίας «Endesa», ενώ η ιταλική εταιρία ενέργειας «Enel» εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για την εξαγορά της γαλλικής εταιρίας διαχείρισης υδάτων «Suez», της μεγαλύτερης εταιρίας αυτού του τομέα παγκοσμίως. Τέλος, και η γαλλική «Electricite de France» ανακοίνωσε ότι εντός των επόμενων μηνών θα προχωρήσει σε προσφορές εξαγορών εταιριών κοινής ωφέλειας στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

Η συγκέντρωση στον τομέα της κοινής ωφέλειας είναι τέτοια, ώστε ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής «EON», Γουλ Μπέρνοτατ, να δηλώσει ότι «το κύμα των συγχωνεύσεων θα οδηγήσει στη δημιουργία μόλις τριών μεγάλων εταιριών κοινής ωφέλειας στην Ευρώπη»...

Η μερική απασχόληση επεκτείνεται

Παρά τις εκτιμήσεις των ιθυνόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης περί «ανελαστικότητας στην αγορά εργασίας», η μερική απασχόληση επεκτείνεται διαρκώς. Ηδη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας των Βρυξελλών, ο αριθμός των μερικώς απασχολούμενων ξεπερνά τα επτά εκατομμύρια, δηλαδή το 2% του συνολικού εργατικού δυναμικού στις χώρες μέλη. Ποσοστό καθόλου μικρό.

Σε ορισμένες, μάλιστα, χώρες μέλη όπου έχει προχωρήσει ταχύτερα η «απελευθέρωση» της αγοράς εργασίας, όπως η Βρετανία, η Γαλλία και η Ολλανδία, το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο.

Οι πολιτικές των κυβερνήσεων σε συνδυασμό με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την ασυδοσία των εργοδοτών δίνουν ένα συνδυασμό πιέσεων και εκβιασμών προς τους εργαζόμενους προκειμένου να αποδεχτούν τη μερική απασχόληση μπροστά στο φάσμα της ανεργίας.

Εξάλλου, η επέκταση της μερικής, ή προσωρινής, απασχόλησης φαίνεται και από την ανάπτυξη των εταιριών που εξειδικεύονται στο τομέα «διαχείρισης εργατικού δυναμικού», των σύγχρονων «δουλεμπόρων».

Μόλις πριν από λίγες ημέρες η ελβετική «Adecco», κορυφαία εταιρία παροχής υπηρεσιών απασχόλησης ανθρώπινου δυναμικού στον κόσμο, προσέφερε 690 εκατ. ευρώ για την κορυφαία εταιρία στελέχωσης επιχειρήσεων της Γερμανίας, την DIS (Στοιχεία από της «Ελευθεροτυπία» 21/2). Δεν είναι η μόνη, αφού λίγο αργότερα η ολλανδική «Randstad» προχώρησε στην αγορά των «Bindan» και «Teccon», δύο μεσαίου μεγέθους γερμανικών εταιριών με αντίστοιχο αντικείμενο δραστηριότητας. Σε ανάλογες κινήσεις προέβησαν πριν από λίγους μήνες οι επίσης ολλανδικές εταιρίες απασχόλησης «Brunel» και «United Services Group», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο αμερικανικός κολοσσός «Manpower International» αύξησε σε τρία χρόνια τα γραφεία προσωρινής απασχόλησης στη Γερμανία από 40 σε 200.

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας «The Business» η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία της Βρετανίας, η «British Airways», μελετά το ενδεχόμενο να περικόψει κατά το ένα τρίτο τις συντάξεις του προσωπικού, προκειμένου να καλύψει το αυξανόμενο συνταξιοδοτικό έλλειμμα του επαγγελματικού της ταμείου, που ανέρχεται σε 1,4 δισ. λίρες (2 δισ. ευρώ). Οι πιλότοι της εταιρίας ανησυχούν ότι με το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, οι συντάξεις τους θα μειωθούν έως και 36% και ετοιμάζονται για απεργίες.

ΜΕΙΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, το αγροτικό εισόδημα στην Ευρώπη των «25» μειώθηκε κατά 5,6% το 2005, έπειτα από μια αύξηση 6,3% το 2004. Το εργατικό δυναμικό στον τομέα της γεωργίας μειώθηκε επίσης κατά 2,4%. Η πτώση του πραγματικού αγροτικού εισοδήματος το 2005 στην Ευρώπη των «25» οφείλεται κυρίως στη μείωση της αγροτικής παραγωγής (-4,8% σε πραγματική αξία), τόσο στη φυτική παραγωγή (-8%), όσο και στη ζωική (-1,3%). Στην περίπτωση της φυτικής παραγωγής, μειώθηκε ο όγκος παραγωγής (-5,3%) αλλά και οι τιμές (-2,9%).

ΜΕΙΩΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ. Πτώση 2,3% παρουσίασε το εισόδημα των αμερικανικών νοικοκυριών την περίοδο 2001-2004, φθάνοντας τα 70.700 δολάρια, μη συμπεριλαμβανομένων των φόρων και βάσει των προσαρμοσμένων στον πληθωρισμό στοιχείων, σύμφωνα με έρευνα της κεντρικής τράπεζας των HΠA. Τα χρέη των νοικοκυριών, συνολικά, αυξήθηκαν το 2004 κατά 15% από το 12,1% του 2001.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ