Κυριακή 26 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η μερική απασχόληση επεκτείνεται

Παρά τις εκτιμήσεις των ιθυνόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης περί «ανελαστικότητας στην αγορά εργασίας», η μερική απασχόληση επεκτείνεται διαρκώς. Ηδη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας των Βρυξελλών, ο αριθμός των μερικώς απασχολούμενων ξεπερνά τα επτά εκατομμύρια, δηλαδή το 2% του συνολικού εργατικού δυναμικού στις χώρες μέλη. Ποσοστό καθόλου μικρό.

Σε ορισμένες, μάλιστα, χώρες μέλη όπου έχει προχωρήσει ταχύτερα η «απελευθέρωση» της αγοράς εργασίας, όπως η Βρετανία, η Γαλλία και η Ολλανδία, το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο.

Οι πολιτικές των κυβερνήσεων σε συνδυασμό με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την ασυδοσία των εργοδοτών δίνουν ένα συνδυασμό πιέσεων και εκβιασμών προς τους εργαζόμενους προκειμένου να αποδεχτούν τη μερική απασχόληση μπροστά στο φάσμα της ανεργίας.

Εξάλλου, η επέκταση της μερικής, ή προσωρινής, απασχόλησης φαίνεται και από την ανάπτυξη των εταιριών που εξειδικεύονται στο τομέα «διαχείρισης εργατικού δυναμικού», των σύγχρονων «δουλεμπόρων».

Μόλις πριν από λίγες ημέρες η ελβετική «Adecco», κορυφαία εταιρία παροχής υπηρεσιών απασχόλησης ανθρώπινου δυναμικού στον κόσμο, προσέφερε 690 εκατ. ευρώ για την κορυφαία εταιρία στελέχωσης επιχειρήσεων της Γερμανίας, την DIS (Στοιχεία από της «Ελευθεροτυπία» 21/2). Δεν είναι η μόνη, αφού λίγο αργότερα η ολλανδική «Randstad» προχώρησε στην αγορά των «Bindan» και «Teccon», δύο μεσαίου μεγέθους γερμανικών εταιριών με αντίστοιχο αντικείμενο δραστηριότητας. Σε ανάλογες κινήσεις προέβησαν πριν από λίγους μήνες οι επίσης ολλανδικές εταιρίες απασχόλησης «Brunel» και «United Services Group», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο αμερικανικός κολοσσός «Manpower International» αύξησε σε τρία χρόνια τα γραφεία προσωρινής απασχόλησης στη Γερμανία από 40 σε 200.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ