ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Οξυνση γύρω από την Υπερδνειστερία

Σε αυστηρό οικονομικό αποκλεισμό της αποσχισμένης «Δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας» προχώρησε η Μολδαβία μετά από την επιβολή αυστηρών κανόνων για τις μεταφορές

Στις 3 Μάρτη η Ουκρανία ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Μολδαβίας κι αποφάσισε να επιβάλλει αυστηρότερους κανόνες στις μεταφορές προς την αυτο-ανακηρυγμένη «Δημοκρατία της Υπερδνειστερίας», του τμήματος δηλαδή της Μολδαβίας, που έχει «αυτομολήσει» από το 1991. Ετσι, στο εξής τα φορτηγά που περνούν τα σύνορα της Ουκρανίας θα πρέπει να έχουν σφραγίδες ελέγχου από το τελωνείο της Μολδαβίας, κι όχι της Υπερδνειστερίας. Ουσιαστικά λόγος γίνεται για αυστηρό οικονομικό αποκλεισμό της αποσχισμένης αυτής περιοχής της Μολδαβίας, αν λάβουμε υπόψη μας ότι συνορεύει μονάχα με την Ουκρανία και τη Μολδαβία. Ηδη στα σύνορα έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες φορτηγά, που δεν μπορούν να περάσουν στο έδαφος της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία δικαιολόγησε τις ενέργειές της με οικονομικά επιχειρήματα, όμως ο πρόεδρος της Υπερδνειστερίας, Ιγκορ Σμιρνόφ, δήλωσε πως πρόκειται για μια καθαρά πολιτική απόφαση, αφού η Ουκρανία μετατρέπεται σε «εργαλείο πίεσης» κατά της Υπερδνειστερίας και δήλωσε την ετοιμότητά του να αποχωρήσει από κάθε διαπραγματευτική προσπάθεια.

Η κρίση συζητήθηκε και στη ρωσική Βουλή, όπου ο πρόεδρός της, Μπορίς Γκριζλόφ, δήλωσε ότι «η κατάσταση αυτή σχετίζεται με την αλλαγή του καθεστώτος διέλευσης των συνόρων Υπερδνειστερίας και Ουκρανίας. Η απόφαση αυτή λήφθηκε χωρίς την έγκριση της πλευράς της Υπερδνειστερίας. Πρόκειται για παραβίαση των προηγούμενων συμφωνιών. Από αυτή την κατάσταση υποφέρουν και οι πολίτες της Ουκρανίας, που ζουν στην Υπερδνειστερία». Δηλώσεις έκανε μάλιστα και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ: «Στη μνημόνιο του 1997 αναγνωρίζεται το δικαίωμα της Υπερδνειστερίας να έχει ελεύθερη οικονομική δραστηριότητα. Αυτό που γίνεται σήμερα μοιάζει με οικονομικό αποκλεισμό», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, ενώ ανακοινώθηκε πως η Ρωσία στέλνει αντιπροσωπεία στην περιοχή για να εξετάσει την κατάσταση επιτόπου.

Να σημειωθεί ότι η Ρωσία, παρά τις δεσμεύσεις της στον ΟΑΣΕ, μόνο μερικώς έχει αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από την Υπερδνειστερία, ενώ στη «διευθέτηση» του ζητήματος, εκτός της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ενεργό ρόλο παίζουν τα τελευταία χρόνια τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η ΕΕ. Ετσι το πρακτορείο ειδήσεων INTERFAX μετέδωσε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών και ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Μολδαβίας, με την οποία γίνεται γνωστό ότι το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαιρετίζει την «εφαρμογή του τελωνειακού πρωτοκόλλου» Μολδαβίας - Ουκρανίας ως «σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ασφάλειας των συνόρων και της επίτευξης σταθερής διευθέτησης της σύγκρουσης στην Υπερδνειστερία. Οι ΗΠΑ καλούν τις αρχές της Υπερδνειστερίας να αποφύγουν απαντητικές ενέργειες, που θα εμποδίζουν τις νόμιμες εμπορικές σχέσεις», αναφέρει το INTERFAX.


Ι. Π.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.- Ομαλά έληξε, τελικά, μετά από αρκετές ώρες, η ομηρία 21 μαθητών λυκείου και δύο καθηγητών τους, από έναν πρώην καθηγητή του σχολείου που βρίσκεται στο Σαμπλ σουρ Σαρτ, της δυτικής Γαλλίας. Ο 33χρονος υπεύθυνος της ομηρίας ζητούσε να εκθέσει τα «προβλήματα που αντιμετωπίζει την τελευταία διετία που έχει μείνει άνεργος» και έπασχε, όπως υποστήριζαν συνάδελφοί του, από κατάθλιψη.

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.- Το Ισραήλ θα χαράξει οριστικά σύνορα μέχρι το 2010. Αυτό υπόσχεται ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού και επικεφαλής του κόμματος «Καντίμα», Εχούντ Ολμέρτ, που αντικατέστησε τον Αριέλ Σαρόν, ο οποίος παραμένει σε κώμα. Ο Ολμέρτ υπονόησε ότι στα «νέα σύνορα» θα «εγκολπωθούν» όλα τα μεγάλα εποικιστικά συγκροτήματα της Δυτικής Οχθης. Ταυτόχρονα, ο ισραηλινός στρατός άνοιξε το εμπορικό πέρασμα Κάρνι στη Λωρίδα της Γάζας μετά από μέρες αποκλεισμού που έφεραν τους κατοίκους της Λωρίδας στα πρόθυρα λιμοκτονίας.

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΑΓΚΥΡΑ.- Το τηλεοπτικό δίκτυο BBC θα παρουσιάσει στις 17 Μάρτη την περίπτωση πέντε αδελφών 18-34 ετών που περπατούν στα τέσσερα, γεγονός που ενδέχεται να αποτελεί μια «εικόνα» του εξελικτικού παρελθόντος του ανθρώπου. Η υπόθεση διχάζει τους επιστήμονες, όσον αφορά τις αιτίες που παρουσιάστηκε η συγκεκριμένη συμπεριφορά.

ΜΑΝΙΛΑ.- Οι αρχές των Φιλιππίνων συνέλαβαν 25 στρατιωτικούς, που φέρονται να μετείχαν στην καταγγελθείσα «απόπειρα πραξικοπήματος» εναντίον της Προέδρου Γκλόρια Αρόγιο τον περασμένο μήνα.

ΠΕΚΙΝΟ.- Με το «ίδιο νόμισμα» απάντησε η κυβέρνηση της Κίνας στην ετήσια έκθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δημοσιεύοντας έκθεση που τεκμηριώνει τις «συστηματικές» παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ΗΠΑ: Μεταξύ άλλων, επισημαίνονται ο περιορισμός των ελευθεριών μετά την 11η Σεπτέμβρη 2001, οι παρακολουθήσεις, οι παράνομες κρατήσεις, οι σκόπιμες σφαγές αθώων στις στρατιωτικές της επιχειρήσεις κ.ά.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Σκίτσα των υπόπτων για την τριπλή βομβιστική επίθεση στο Βαρανάσι δημοσίευσαν οι αρχές της Ινδίας. Την ευθύνη για την ενέργεια, που κόστισε το θάνατο 23 ανθρώπων και τον τραυματισμό 68, ανέλαβε η έως χθες άγνωστη οργάνωση «Λασκάρ-ε-Καχάρ» (Στρατός των Κυρίαρχων).

ΝΤΑΚΑ.- Ο 40χρονος Μπάκτσου Τσαντούρι, ηγετικό στέλεχος του κόμματος Τζατίγια της αντιπολίτευσης στο Μπανγκλαντές, σκοτώθηκε από την έκρηξη βόμβας, που, σύμφωνα με τις αρχές, φέρεται να τοποθέτησαν μαοϊκοί αντάρτες.

ΟΥΓΚΑΝΤΑ
Τραγωδία σε φτωχογειτονιά

ΚΑΜΠΑΛΑ.- Ισχυρές καταιγίδες ή εργολαβικές κακοτεχνίες; Αυτές τις δύο πιθανότητες εξετάζουν από χτες οι αρχές της Ουγκάντα, όσον αφορά στην αιτία που προκάλεσε την κατάρρευση στέγης προτεσταντικού ναού σε φτωχογειτονιά προαστίου της πρωτεύουσας Καμπάλα, με συνέπεια το θάνατο 23 ανθρώπων και τον τραυματισμό 97.

Ο υπουργός Υγείας, Τζιμ Μουβέζι, διαβεβαίωσε πως οι έρευνες θα διενεργηθούν «σε βάθος» και οι τυχόν υπεύθυνοι «δε θα μείνουν ατιμώρητοι». Ωστόσο, δεν είπε τίποτε για την πιθανότητα κρατικής αρωγής ή επιδότησης ασφαλούς στέγης στους κατοίκους της παραγκούπολης που κατέφυγαν στον υπό ανέγερση ναό, γιατί τα καλύβια τους δεν άντεχαν στις ισχυρές βροχοπτώσεις και τους δυνατούς ανέμους που έπεφταν το προηγούμενο βράδυ! Ούτε για το εάν θα ηλεκτροδοτηθεί το «κάθε» προάστιο ανάλογο του Μουλάγκο, όπου τα συνεργεία των πυροσβεστών άρχισαν χτες - αμέσως μετά την κατάρρευση του ναού - να πυρπολούν τις πλαστικές καρέκλες που βρήκαν μέσα στα ερείπια σε μία προσπάθεια να δουν, μες στο σκοτάδι, πού θα πρωτοσπεύσουν για να διασώσουν τα θύματα... Κουβέντα δεν είπε ο υπουργός ούτε για το εάν θα κτιστούν περισσότερα δημόσια νοσοκομεία, μια που το χτεσινό συμβάν ανέδειξε, και σ' αυτόν τον τομέα, σοβαρές ελλείψεις: Οι 97 τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Μουλάγκο αφέθηκαν να σφαδάζουν επί ώρα στο πάτωμα, μια που υπήρχαν μόλις 20 κρεβάτια...

ΙΣΠΑΝΙΑ
Βόμβες από την ΕΤΑ

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Τέσσερις βόμβες τοποθετήθηκαν σε αυτοκινητόδρομους της Βόρειας Ισπανίας από την αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ ενόψει της χτεσινής γενικής απεργίας που είχε κηρύξει το Ερι Μπατασούνα, το οποίο θεωρείται πολιτικό σκέλος της ΕΤΑ. Δύο από αυτές τις βόμβες εξερράγησαν προκαλώντας μόνο λίγες υλικές ζημιές.

Οι εκρήξεις συνέπεσαν με μία γενική απεργία στην περιοχή έπειτα από έκκληση του εκτός νόμου αυτονομιστικού κόμματος Ερι Μπατασούνα, που διαμαρτύρεται επειδή η βασκική κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει τη δημόσια απόδοση φόρου τιμής σε δύο μέλη της ΕΤΑ που πέθαναν στη φυλακή την περασμένη βδομάδα.

ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ
Μετά τις γάτες και σε κουνάβι

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΓΕΝΕΥΗ.-

Η εκδήλωση επιβεβαιωμένου κρούσματος σε ένα κουνάβι από το νησάκι Ρίγκεν της βορειοανατολικής Γερμανίας (που συνιστά μετάδοση της νόσου σε δεύτερο (μετά τη γάτα) είδος θηλαστικού στην Ευρώπη) δεν προκάλεσε έκπληξη σε επιστήμονες και αξιωματούχους της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Θεώρησαν την εξέλιξη «αναμενόμενη», αποδίδοντάς τη σε ορισμένες «συγγενικές» διατροφικές συνήθειες ανάμεσα στο κουνάβι και τη γάτα...

Πάντως, ο ειδικός αξιωματούχος του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση πιθανής πανδημίας γρίπης, Δρ. Ντέιβιντ Ναμπάρο, προειδοποίησε πως η μετάδοση της ασθένειας είναι πλέον ταχύτερη και προέβλεψε πως δε θα αργήσει να φθάσει και στην Αμερική «μέσα στους επόμενους 6-12 μήνες». Στήριξε την πρόβλεψη στην κίνηση σμηνών αποδημητικών πτηνών από τη Δυτική Αφρική προς την Αλάσκα και την Αρκτική... Παράλληλα, εξέφρασε ανησυχία για την πορεία μετάδοσης της νόσου στην Αφρική, λέγοντας πως αναμένεται η εκδήλωση κρουσμάτων και σε άλλες χώρες της Δυτικής Αφρικής πλην του Νίγηρα και της Νιγηρίας. Αναφερόμενος στη Μέση Ανατολή είπε πως συνεχίζεται η αναφορά ζωικών κρουσμάτων σε Αίγυπτο, Ιράν και Ιράκ, καθώς και η εκδήλωση νέων (μεταξύ αυτών και θανατηφόρων) περιστατικών της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους στην Κίνα και την Ινδονησία.

Αυτά ενώ οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν ανησυχούν - πρώτη φορά - για την εκδήλωση της ασθένειας και σε ανθρώπους. Οπως ανακοίνωσαν, έχουν ήδη σταλεί σε ειδικά εργαστήρια της Βρετανίας τα δείγματα αίματος 10 ανθρώπων (ανάμεσά τους και τρεις ασθενείς που απεβίωσαν) οι οποίοι παρουσίασαν ύποπτα συμπτώματα... Ολοι τους ασθένησαν σε περιοχές όπου πριν ένα μήνα αναφέρθηκαν κρούσματα της ασθένειας σε πτηνά...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ