Παρασκευή 10 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.- Ομαλά έληξε, τελικά, μετά από αρκετές ώρες, η ομηρία 21 μαθητών λυκείου και δύο καθηγητών τους, από έναν πρώην καθηγητή του σχολείου που βρίσκεται στο Σαμπλ σουρ Σαρτ, της δυτικής Γαλλίας. Ο 33χρονος υπεύθυνος της ομηρίας ζητούσε να εκθέσει τα «προβλήματα που αντιμετωπίζει την τελευταία διετία που έχει μείνει άνεργος» και έπασχε, όπως υποστήριζαν συνάδελφοί του, από κατάθλιψη.

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.- Το Ισραήλ θα χαράξει οριστικά σύνορα μέχρι το 2010. Αυτό υπόσχεται ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού και επικεφαλής του κόμματος «Καντίμα», Εχούντ Ολμέρτ, που αντικατέστησε τον Αριέλ Σαρόν, ο οποίος παραμένει σε κώμα. Ο Ολμέρτ υπονόησε ότι στα «νέα σύνορα» θα «εγκολπωθούν» όλα τα μεγάλα εποικιστικά συγκροτήματα της Δυτικής Οχθης. Ταυτόχρονα, ο ισραηλινός στρατός άνοιξε το εμπορικό πέρασμα Κάρνι στη Λωρίδα της Γάζας μετά από μέρες αποκλεισμού που έφεραν τους κατοίκους της Λωρίδας στα πρόθυρα λιμοκτονίας.

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΑΓΚΥΡΑ.- Το τηλεοπτικό δίκτυο BBC θα παρουσιάσει στις 17 Μάρτη την περίπτωση πέντε αδελφών 18-34 ετών που περπατούν στα τέσσερα, γεγονός που ενδέχεται να αποτελεί μια «εικόνα» του εξελικτικού παρελθόντος του ανθρώπου. Η υπόθεση διχάζει τους επιστήμονες, όσον αφορά τις αιτίες που παρουσιάστηκε η συγκεκριμένη συμπεριφορά.

ΜΑΝΙΛΑ.- Οι αρχές των Φιλιππίνων συνέλαβαν 25 στρατιωτικούς, που φέρονται να μετείχαν στην καταγγελθείσα «απόπειρα πραξικοπήματος» εναντίον της Προέδρου Γκλόρια Αρόγιο τον περασμένο μήνα.

ΠΕΚΙΝΟ.- Με το «ίδιο νόμισμα» απάντησε η κυβέρνηση της Κίνας στην ετήσια έκθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δημοσιεύοντας έκθεση που τεκμηριώνει τις «συστηματικές» παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ΗΠΑ: Μεταξύ άλλων, επισημαίνονται ο περιορισμός των ελευθεριών μετά την 11η Σεπτέμβρη 2001, οι παρακολουθήσεις, οι παράνομες κρατήσεις, οι σκόπιμες σφαγές αθώων στις στρατιωτικές της επιχειρήσεις κ.ά.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Σκίτσα των υπόπτων για την τριπλή βομβιστική επίθεση στο Βαρανάσι δημοσίευσαν οι αρχές της Ινδίας. Την ευθύνη για την ενέργεια, που κόστισε το θάνατο 23 ανθρώπων και τον τραυματισμό 68, ανέλαβε η έως χθες άγνωστη οργάνωση «Λασκάρ-ε-Καχάρ» (Στρατός των Κυρίαρχων).

ΝΤΑΚΑ.- Ο 40χρονος Μπάκτσου Τσαντούρι, ηγετικό στέλεχος του κόμματος Τζατίγια της αντιπολίτευσης στο Μπανγκλαντές, σκοτώθηκε από την έκρηξη βόμβας, που, σύμφωνα με τις αρχές, φέρεται να τοποθέτησαν μαοϊκοί αντάρτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ