Παρασκευή 10 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
«Δεν επιστρέφουμε στο παρελθόν της εξάρτησης»

ΑΒΑΝΑ.-

Το σχέδιο Μπους για την «πολιτική μετάβαση στην Κούβα», ως ένα πρόγραμμα «προσάρτησης» της χώρας και «γενοκτονίας» του λαού της νήσου καταδίκασε για άλλη μία φορά ο πρόεδρος της Βουλής της Κούβας Ρικάρντο Αλαρκόν, μιλώντας προχτές σε εκδήλωση στην Αβάνα για το γιορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας, όπου δήλωσε με έμφαση: «Η Κούβα δε θα επιστρέψει ποτέ στο παρελθόν της εξάρτησης από τις ΗΠΑ».

Και πρόσθεσε: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους πρόσφατα δήλωσε ότι θα «αναβαθμίσει» το σχέδιο που είχε παρουσιάσει για πρώτη φορά το 2004 μια επιτροπή της οποίας επικεφαλής ήταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, επισημαίνοντας ότι η σημερινή εκτελεστική εξουσία στις ΗΠΑ «δε νοιάζεται για το θάνατο νέων ανθρώπων, όπως ο γιος της θαρραλέας μητέρας Σίντι Σίχαν, ή, πολύ περισσότερο, τους Ιρακινούς».

Επίσης, ο Αλαρκόν κατηγόρησε γι' άλλη μια φορά τις ΗΠΑ διότι κρατούν φυλακισμένους τους 5 Κουβανούς αγωνιστές που πραγματοποιούσαν επιχείρηση εναντίον της τρομοκρατίας, παρά την απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Ατλάντα που ακύρωσε τις καταδίκες τους στο Μαϊάμι, λέγοντας ότι θα συμπληρώσουν σε λίγο καιρό «οκτώ χρόνια στις αμερικανικές φυλακές». Ζήτησε, τέλος, να ενταθεί και να ενισχυθεί η διεθνής έκφραση αλληλεγγύης.

Συμπαράσταση από εργατικά σωματεία στους «Πέντε»

Την αλληλεγγύη τους στους 5 Κουβανούς εκφράζουν τα σωματεία εργαζομένων του Πειραιά: Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών - Καθαριστών, Ενωση Μετάλλου Σαλαμίνας, Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων, Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά, Σωματείο Ιδιωτικής Υγείας, Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού, Πανελλήνια Ενωση Ελαιουργοσαπουνοποιών.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους σημειώνουν: «Η σύλληψη και η πολυετής φυλάκιση των πέντε Κουβανών Ρενέ Γκονζάλες, Χεράρδο Ερνάντες, Ραμόν Λαμπανιάνο, Αντόνιο Γκερέρο, Φερνάντο Γκονζάλες Γιορτ, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ πρόσφατες αποφάσεις των Αμερικανικών Δικαστηρίων παραδέχτηκαν ότι η φυλάκισή τους προέρχεται από απόφαση άδικης δίκης και διέταξαν την επανάληψή της, αποδεικνύοντας το άδικο της πολυετούς φυλάκισής τους, κάτι που συνεχίζεται με τον πλέον απαράδεκτο τρόπο μέχρι σήμερα.

Οι πέντε Κουβανοί πατριώτες δεν έκαναν τίποτα παράνομο, απλά ήθελαν να υπερασπιστούν την πατρίδα τους από τρομοκρατική δράση των οργανώσεων που δρουν από το έδαφος των ΗΠΑ. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν σκοτωθεί 3.478 άνθρωποι, έχουν ακρωτηριαστεί ή έχουν μείνει ανάπηροι 2.099 άνθρωποι, ενώ οι ζημιές στην οικονομία υπολογίζονται πάνω από 121 δισ. δολάρια.

Ζητάμε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο να πάρει θέση για την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων όπως έκαναν η αντιπροσωπεία της Γερουσίας του Βελγίου, πολλά μέλη του Φινλανδικού Κοινοβουλίου, εκατοντάδες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο και εκατοντάδες επιτροπές αλληλεγγύης σε πάνω από 87 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Επίσης ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο για την άμεση απελευθέρωσή τους.

Εμείς θα ενώσουμε τη φωνή μας και τις δυνάμεις μας για να σταματήσει η παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των Κουβανών και των οικογενειών τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ