Παρασκευή 10 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
14 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΛΗΓΜΑ ΤΟΥ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΣΤΗ ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Οι πληγέντες ακόμα περιμένουν

Τα παραπήγματα είναι ότι έχουν οι επιζώντες του τσουνάμι

Associated Press

Τα παραπήγματα είναι ότι έχουν οι επιζώντες του τσουνάμι
ΚΟΛΟΜΠΟ.--

Πληγέντες από το τσουνάμι που έπληξε τη ΝΑ Ασία και την Αφρική την 26η Δεκέμβρη το 2004 στην περιοχή Καλμουνάι στη Σρι Λάνκα, διαμαρτυρόμενοι για την άρνηση της κυβέρνησης να τους παράσχει στέγαση 14 μήνες μετά την καταστροφή, κατέλαβαν πριν δέκα ημέρες κτίρια των τοπικών αρχών. Οι πολίτες, που ζουν ακόμα σε προσωρινά καταλύματα, διατήρησαν την κατάληψη έως την 1η Μάρτη, όταν ο Πρόεδρος Μαχίντα Ρατζαπάκσε, μέσω τηλεδιάσκεψης, τους υποσχέθηκε ότι θα κτιστούν μόνιμες κατοικίες γι' αυτούς «μέσα σε τρεις μήνες».

Οι περισσότεροι πληγέντες ζουν σε καλύβες από τσίγκο σε ιδιωτικές εκτάσεις που τους παραχώρησαν άλλοι πολίτες, και καταγγέλλουν ότι «δεν έχει ανεγερθεί ούτε μια κατοικία». Δεκατέσσερις μήνες μετά την τραγωδία, οι ιδιοκτήτες των εκτάσεων όπου διαμένουν οι πληγέντες τούς ζητούν να αποχωρήσουν για να τις εκμεταλλευτούν.

Οι διαδηλωτές καταληψίες απαίτησαν από την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρόεδρο «γραπτή διαβεβαίωση» ότι θα ανεγερθούν κατοικίες γι' αυτούς, μετά την επιδεικτική αδιαφορία που συνάντησαν από πλευράς των αρχών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το τσουνάμι κόστισε στη Σρι Λάνκα 35.322 ζωές, 21.411 τραυματισμούς, την εκτόπιση 500.000 ανθρώπων και την καταστροφή των περιουσιών 150.000 ανθρώπων. Τουλάχιστον 88.544 σπίτια καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Δεκατέσσερις μήνες αργότερα, 80.000 οικογένειες στη Σρι Λάνκα ζουν χωρίς μόνιμη στέγη. Ο Πρόεδρος Ρατζαπάκσε, που υποσχόταν σπίτια μέσα σε δύο μήνες από την εκλογή του, «πρόδωσε» τις προσδοκίες των πολιτών, ανέφεραν διαδηλωτές. Αν το επαναλάβει, είπαν πολίτες, οι δυναμικές κινητοποιήσεις θα ξαναρχίσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ