Παρασκευή 10 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Διαφωνίες για τα... λιμάνια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αντίθεση μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου ανέδειξε η εκχώρηση του ελέγχου των κυριότερων αμερικανικών λιμένων σε εταιρία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με έδρα το Ντουμπάι. Η εξέλιξη αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο του εσωτερικού πολέμου των ομάδων εξουσίας στη μεγαλύτερη ιμπεριαλιστική δύναμη του πλανήτη.

Οσο για τον «πόλεμο», χτες οι ηγέτες των ρεπουμπλικανών, τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στη Γερουσία, κατά τη συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο Μπους, δήλωσαν ότι και τα δύο Σώματα του Κογκρέσου θα μπλοκάρουν την εκχώρηση του ελέγχου και αυτό παρά τη δήλωση Μπους ότι θα προβάλει βέτο. Εξέλιξη πλήγμα για τον πρόεδρο, λιγότερο από 24 ώρες μετά την απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής Χρηματοδοτήσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, που με ψήφους 62 υπέρ και μόλις 2 κατά, ενέκρινε την πρόταση να μην ανατεθεί ο έλεγχος των λιμένων της Νέας Υόρκης, του Νιου Τζέρσεϊ, της Φιλαδέλφειας, της Βαλτιμόρης, της Νέας Ορλεάνης και του Μαϊάμι στην εταιρία «Dubai Ports World» των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται πλέον οι επόμενες κινήσεις του Μπους, καθώς θα είναι η πρώτη φορά στην πενταετή θητεία του στο Λευκό Οίκο που ίσως αναγκαστεί να κάνει χρήση του προεδρικού βέτο για να «περάσει» τις θέσεις του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ