Παρασκευή 10 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Προσπάθειες πολιτικής εκτόνωσης

«Αύξηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράκ από τις ντόπιες δυνάμεις ασφαλείας» διαπιστώνει η σχετική έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ!

Το αποτέλεσμα άλλης μιας επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο
Το αποτέλεσμα άλλης μιας επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Την αίσθηση ότι αναζητείται κάποια συμβιβαστική λύση μεταξύ των ιρακινών παρατάξεων που συμμετέχουν στη Βουλή δημιούργησε η χτεσινή ανακοίνωση εκπροσώπων της σιιτικής θρησκευτικής «Ενωτικής Συμμαχίας» ότι «αποδέχονται τη σύγκλιση του Κοινοβουλίου αλλά μία βδομάδα μετά την προγραμματισμένη ημερομηνία». Το αίτημά τους κατατέθηκε στον Κούρδο Πρόεδρο Ταλαμπανί ενώ οι διαβουλεύσεις μεταξύ Κούρδων, Σουνιτών, κοσμικών Σιιτών και θρησκευτικών σιιτικών παρατάξεων συνεχίζεται σε έντονο ρυθμό.

Σταθερός είναι και ο ρυθμός των επιθέσεων. Χτες, στη Βαγδάτη, σημειώθηκαν 3 διαφορετικές επιθέσεις (βομβιστικές και ενόπλων) με στόχο κυρίως ιρακινές περιπόλους. Η μία σημειώθηκε έξω από το νοσοκομείο Γιαρμούκ ενώ οι άλλες δύο σε σουνιτικές περιοχές. Συνολικά, σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 34, στη συντριπτική πλειοψηφία τους άμαχοι. Επίσης, ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός ακόμη Αμερικανού στρατιώτη αλλά και η εκτέλεση δι' απαγχονισμού 13 ανταρτών. Μεταξύ αυτών και τουλάχιστον 2 μέλη του «νέου ιρακινού στρατού», που συνεργάζονταν με την αντίσταση.

Στο μεταξύ, σύγχυση επικρατεί σχετικά με την τύχη των 50 εργαζομένων της ιδιωτικής ιρακινής εταιρίας ασφαλείας «αλ Ραουαφίντ» που απήχθησαν την Τετάρτη από αγνώστους που φορούσαν στολές κομάντος του ιρακινού στρατού. Τα υπουργεία Εσωτερικών και Αμυνας διέψευσαν κατηγορηματικά την οποιαδήποτε ανάμειξη ενώ οι, μέχρι στιγμής, έρευνες δεν έχουν αποφέρει αποτελέσματα.

Κατηγορίες και... κυνικές ειρωνείες

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο το Ιράκ να μην καταφέρει να αποφύγει τον εμφύλιο, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, υποστηρίζοντας ότι «αν γίνει αυτό, θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας που είναι αρκετά ικανές». Ο Ράμσφελντ επανέλαβε πως «υπάρχουν ενδείξεις ότι ιρανικά στοιχεία προκαλούν ταραχές στο Ιράκ» και προειδοποίησε ότι οι κατοχικές δυνάμεις θα «πράξουν ό,τι χρειάζεται για να σταματήσει αυτή η ανάμειξη», αποφεύγοντας, βέβαια, να αναφέρει συγκεκριμένα στοιχεία.

Την ίδια στιγμή, μόνο πικρά χαμόγελα ή οργή μπορεί να προκαλέσει η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράκ. Σύμφωνα με αυτήν, «το 2005 καταγράφηκε αύξηση της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας», χωρίς φυσικά να γίνεται λόγος για την κατοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ