Παρασκευή 10 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ολομέτωπη επίθεση στις συντάξεις!

Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 και ταυτόχρονο πάγωμα για μια διετία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Υιοθετήθηκε πλήρως η πολύκροτη έκθεση του σοσιαλδημοκράτη υπουργού Απασχόλησης Φραντς Μιντερφέρινγκ για το συνταξιοδοτικό, και γίνεται πλέον απόφαση της κυβέρνησης χριστιανοδημοκρατών - σοσιαλδημοκρατών: Αυξάνεται σταδιακά το συνταξιοδοτικό όριο από τα 65 στα 67 χρόνια, αλλά προβλέπεται επίσης και το πάγωμα των συντάξεων επί τουλάχιστον μία διετία, καθώς και η επανένταξη και των ήδη συνταξιούχων στη δουλιά... εξαιτίας της «σκοτεινής εικόνας για τα συνταξιοδοτικά ταμεία της χώρας»!

Συγκεκριμένα, το Υπουργικό Συμβούλιο που ενέκρινε την εισήγηση Μιντερφέρινγκ η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη θα αρχίσει να ισχύει σταδιακά έως το 2029, ενώ καθορίζεται ότι όσοι εκ των ασφαλισμένων έχουν καταβάλει εισφορές επί 45 συναπτά έτη τότε θα έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση του 65ου έτους! Πέραν των ορίων ηλικίας το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε και το διετές πάγωμα των συντάξεων έως και το 2007. Υπενθυμίζεται ότι οι συντάξεις στη Γερμανία τα τελευταία δύο χρόνια ήταν στάσιμες και με τη μέθοδο αυτή ουσιαστικά εφαρμόζονταν περικοπές. Μία ακόμη επιβάρυνση για τους εργαζόμενους θα είναι και οι εισφορές καθώς εγκρίθηκε η πρόταση διατήρησης του ποσοστού των συνταξιοδοτικών εισφορών στο 19,5% φέτος - χάρη σε ένα λογιστικό ελιγμό που θα φουσκώσει τα Ταμεία - αλλά θα αυξηθεί στο 19,9% το 2007.

Σε άλλη εξέλιξη στον εργασιακό χώρο, συνεχίστηκε για πέμπτη βδομάδα η απεργία των δημοσίων υπαλλήλων στη Γερμανία. Και οι δύο πλευρές - η κυβέρνηση και η Ενωση Δημοσίων Υπαλλήλων, Ver.di - επιμένουν στις θέσεις τους και έτσι δεν αναμένεται σύντομα άρση του αδιεξόδου, σύμφωνα με το γερμανικό Τύπο. Οι δημόσιοι υπάλληλοι αντιδρούν στις προθέσεις της κυβέρνησης να αυξηθούν οι ώρες εργασίας εβδομαδιαίως στις 41,5 χωρίς να αυξηθούν αντίστοιχα οι μισθοί. Η Ver.di επιμένει στις 38,5 εργάσιμες ώρες τη βδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ