ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Η ακρίβεια γονατίζει τα λαϊκά νοικοκυριά

Με ρυθμό 3,5% «τρέχει» ο επίσημος τιμάριθμος, σε συνθήκες εισοδηματικής πολιτικής που φτάνει δε φτάνει το 2,5%

Το καθεστώς της αβάσταχτης ακρίβειας που συντηρεί η οικονομική πολιτική της στήριξης του κεφαλαίου, δημιουργώντας τεράστια αδιέξοδα για τα λαϊκά νοικοκυριά που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές ανεξέλεγκτες κερδοσκοπικές ανατιμήσεις, αποτυπώθηκε ακόμα και στα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ για τον πληθωρισμό, που δημοσιοποιήθηκαν προχτές. Οσο κι αν η κυβέρνηση επιχειρεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, οι αριθμοί «μιλούν» μόνοι τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, ο γενικός δείκτης το Φλεβάρη του 2006 κινούνταν με ρυθμό 3,5% σε μέσα επίπεδα και 3,2% σε δωδεκάμηνη βάση. Μόνο τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές επιμέρους αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν με μεγαλύτερους ρυθμούς από το γενικό δείκτη, όπως στο πετρέλαιο θέρμανσης 35,9%, στο ελαιόλαδο 19,8%, στο νωπό παστεριωμένο γάλα 5,7%, στις ιατρικές υπηρεσίες 5,1%, στο γιαούρτι 4,7%, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου 6,5%. Από εκεί και πέρα ο καθένας καταλαβαίνει -και περισσότερο βιώνει καθημερινά - ότι τα ποσοστά αυτά απέχουν πολύ από την καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά.

Βέβαια, οι ανατιμήσεις και η ακρίβεια, συνέπεια των πολιτικών που εναλλάξ επιβάλλουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καθόλου δεν εμποδίζουν τους εκπροσώπους των δύο κομμάτων να επιδίδονται σε μια εκ νέου αποπροσανατολιστική και προκλητική «κοκορομαχία» - πρόκληση. Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, «η ακρίβεια και η φτώχεια είναι έργο και των δύο. Και οι δύο υποστηρίζουν την απελευθέρωση της αγοράς και συνολικά της δράσης του κεφαλαίου, τη βαριά έμμεση φορολογία, τις ιδιωτικοποιήσεις και την εμπορευματοποίηση κοινωνικών αναγκών».

Σήμερα το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ για την ακρίβεια, λες και είναι πολύ μακριά ο καιρός που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έδιναν γην και ύδωρ στους κάθε λογής κερδοσκόπους να ξεζουμίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά και οι κατά καιρούς υπουργοί Ανάπτυξης έδιναν όρκους πίστης στην «ελεύθερη αγορά». Σε ποιον τομέα το ΠΑΣΟΚ υπόσχεται ριζικά διαφορετική πολιτική; «Ορθολογική απελευθέρωση των αγορών και αποτελεσματική λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού» καθώς και «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων» ζήτησαν χτες τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξη Τύπου, για «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας», «εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του ανταγωνισμού» και «απελευθέρωση των αγορών» έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας δήθεν... αποστομωτικά.

Είναι φανερό ότι τα δύο κόμματα και οι πολιτικές τους είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Οτι τόσο η πολιτική που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και αυτή που εφαρμόζει η ΝΔ είναι ακριβώς οι πολιτικές που δημιουργούν τα αδιέξοδα για την πλειοψηφία του λαού. Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και απελευθέρωση των αγορών σημαίνει ακόμα μεγαλύτερα κέρδη για τα μονοπώλια και όξυνση των προβλημάτων για τους εργαζόμενους. Η πολιτική που ενισχύει τα κέρδη του κεφαλαίου δεν μπορεί να είναι η πολιτική που θα αντιμετωπίσει την ακρίβεια, τη φτώχεια, την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Κατά 4,2% αυξάνεται και το πάγιο του ΟΤΕ

Στην αύξηση του πάγιου μηνιαίου τέλους κατά 4,2% προχωρά ο ΟΤΕ από τον επόμενο μήνα.

Οπως ανακοινώθηκε χτες από τον Οργανισμό, η πρόταση για την αύξηση έχει υποβληθεί για έγκριση στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και θα ισχύσει από τις 3 Απρίλη 2006.

Σημειώνεται ότι ο ΟΤΕ, με τη χτεσινή του ανακοίνωση, υποβάθμισε την αύξηση στο πάγιο, που αφορά όλους τους συνδρομητές, προβάλλοντας κάποια «οικονομικά πακέτα». Ωστόσο, το «οικονομικό πακέτο» που ανακοίνωσε ο ΟΤΕ για τους απλούς συνδρομητές, ευνοεί την... τηλεφωνοφλυαρία, παρέχοντας κάποια έκπτωση για αστικές και υπεραστικές κλήσεις, η συνολική διάρκεια των οποίων, όμως, υπερβαίνει τα 480 λεπτά το μήνα.

Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε και μειώσεις για τους «μεγάλους εταιρικούς πελάτες».

ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Μεγαλώνει η τοκογλυφία

Πάνω 0,25 μονάδες οι πιστωτικές κάρτες, τα καταναλωτικά και τα κυμαινόμενα στεγαστικά δάνεια της Alpha Bank

Στις πλάτες των υπερδανεισμένων λαϊκών νοικοκυριών φορτώνουν οι τραπεζίτες και την πρόσφατη αύξηση (κατά 0,25%) στα επιτόκια του ευρώ. Αυτή η τακτική τους δε σταματά μόνο σε ανατιμήσεις που αφορούν σε στεγαστικά δάνεια συνδεδεμένα με τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά περνάει και στα ποικιλώνυμα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες, κάνοντας έτσι ακόμη ακριβότερη την εξυπηρέτησή τους. Ηδη η Alpha Bank (όμιλος Κωστόπουλου) ανακοίνωσε την εφαρμογή (από 14η του Μάρτη) των νέων αυξημένων επιτοκίων (μέχρι και 0,25%). Για παράδειγμα το «προσωπικό δάνειο» της εν λόγω τράπεζας φτάνει πλέον σε 11,75% (από 11,50%). Αντίστοιχες ανατιμήσεις υπάρχουν και στις διάφορες πιστωτικές κάρτες της τράπεζας, όπου επίσης μεγαλώνει η τοκογλυφία. Ετσι η κάρτα «VISA» φτάνει σε 15,50% (από 15,25%).

Η ίδια τράπεζα, εκμεταλλευόμενη στο έπακρο την ασυλία που απολαμβάνει το τραπεζικό κεφάλαιο από την κυβέρνηση και τις εποπτικές αρχές, προχώρησε σε ισόποσες ανατιμήσεις και στα κυμαινόμενα στεγαστικά δάνεια. Σε αντίθεση με τα παραπάνω προχώρησαν σε μειώσεις των στεγαστικών δανείων με σταθερό επιτόκιο, γεγονός που καταδείχνει ανάγλυφα τα πολύ υψηλά περιθώρια κέρδους και το ύψος της συντελούμενης τοκογλυφίας. Γεγονός είναι ότι τα σταθερά στεγαστικά είναι πολύ ακριβότερα από τα κυμαινόμενα, στα οποία έχει δανειστεί το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών. Το σταθερό στεγαστικό για 15 έτη διαμορφώνεται σε 5,10% από 5,75%.

ΚΚΕ
Εργο και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την ακρίβεια:

«Η "κοκορομαχία" της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την ακρίβεια συνιστά πρόκληση για τις λαϊκές οικογένειες που υποφέρουν.

Η ακρίβεια και η φτώχεια για τα λαϊκά στρώματα ήταν και είναι έργο και των δυο. Και οι δυο υποστηρίζουν την απελευθέρωση της αγοράς και συνολικά της δράσης του κεφαλαίου, τη βαριά έμμεση φορολογία, τις ιδιωτικοποιήσεις και την εμπορευματοποίηση κοινωνικών αναγκών.

Και οι δυο υποστηρίζουν μισθούς και συντάξεις που δε θίγουν την κερδοφορία, την ανταγωνιστικότητα της πλουτοκρατίας.

Το ΚΚΕ καλεί τα λαϊκά στρώματα να σκεφτούν, πόσο ψεύτικος αποδείχτηκε ο ισχυρισμός της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ότι η απελευθέρωση και ο ανταγωνισμός θα μείωνε τις τιμές και θα βελτίωνε την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών. Οχι στην ακρίβεια, στη φτώχεια, στην υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής, στη διατροφική απειλή, σημαίνει όχι στην πολιτική που είναι υπέρ των κερδών του κεφαλαίου.

Ολοι στην απεργία στις 15 Μαρτίου με τα αιτήματα του ΠΑΜΕ για 1.300 ευρώ βασικό μισθό, 1.050 ευρώ κατώτερη σύνταξη και ουσιαστικό επίδομα για όλους τους ανέργους, κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στα είδη λαϊκής κατανάλωσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ