Σάββατο 11 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Η ακρίβεια γονατίζει τα λαϊκά νοικοκυριά

Με ρυθμό 3,5% «τρέχει» ο επίσημος τιμάριθμος, σε συνθήκες εισοδηματικής πολιτικής που φτάνει δε φτάνει το 2,5%

Το καθεστώς της αβάσταχτης ακρίβειας που συντηρεί η οικονομική πολιτική της στήριξης του κεφαλαίου, δημιουργώντας τεράστια αδιέξοδα για τα λαϊκά νοικοκυριά που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές ανεξέλεγκτες κερδοσκοπικές ανατιμήσεις, αποτυπώθηκε ακόμα και στα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ για τον πληθωρισμό, που δημοσιοποιήθηκαν προχτές. Οσο κι αν η κυβέρνηση επιχειρεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, οι αριθμοί «μιλούν» μόνοι τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, ο γενικός δείκτης το Φλεβάρη του 2006 κινούνταν με ρυθμό 3,5% σε μέσα επίπεδα και 3,2% σε δωδεκάμηνη βάση. Μόνο τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές επιμέρους αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν με μεγαλύτερους ρυθμούς από το γενικό δείκτη, όπως στο πετρέλαιο θέρμανσης 35,9%, στο ελαιόλαδο 19,8%, στο νωπό παστεριωμένο γάλα 5,7%, στις ιατρικές υπηρεσίες 5,1%, στο γιαούρτι 4,7%, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου 6,5%. Από εκεί και πέρα ο καθένας καταλαβαίνει -και περισσότερο βιώνει καθημερινά - ότι τα ποσοστά αυτά απέχουν πολύ από την καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά.

Βέβαια, οι ανατιμήσεις και η ακρίβεια, συνέπεια των πολιτικών που εναλλάξ επιβάλλουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καθόλου δεν εμποδίζουν τους εκπροσώπους των δύο κομμάτων να επιδίδονται σε μια εκ νέου αποπροσανατολιστική και προκλητική «κοκορομαχία» - πρόκληση. Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, «η ακρίβεια και η φτώχεια είναι έργο και των δύο. Και οι δύο υποστηρίζουν την απελευθέρωση της αγοράς και συνολικά της δράσης του κεφαλαίου, τη βαριά έμμεση φορολογία, τις ιδιωτικοποιήσεις και την εμπορευματοποίηση κοινωνικών αναγκών».

Σήμερα το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ για την ακρίβεια, λες και είναι πολύ μακριά ο καιρός που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έδιναν γην και ύδωρ στους κάθε λογής κερδοσκόπους να ξεζουμίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά και οι κατά καιρούς υπουργοί Ανάπτυξης έδιναν όρκους πίστης στην «ελεύθερη αγορά». Σε ποιον τομέα το ΠΑΣΟΚ υπόσχεται ριζικά διαφορετική πολιτική; «Ορθολογική απελευθέρωση των αγορών και αποτελεσματική λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού» καθώς και «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων» ζήτησαν χτες τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξη Τύπου, για «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας», «εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του ανταγωνισμού» και «απελευθέρωση των αγορών» έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας δήθεν... αποστομωτικά.

Είναι φανερό ότι τα δύο κόμματα και οι πολιτικές τους είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Οτι τόσο η πολιτική που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και αυτή που εφαρμόζει η ΝΔ είναι ακριβώς οι πολιτικές που δημιουργούν τα αδιέξοδα για την πλειοψηφία του λαού. Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και απελευθέρωση των αγορών σημαίνει ακόμα μεγαλύτερα κέρδη για τα μονοπώλια και όξυνση των προβλημάτων για τους εργαζόμενους. Η πολιτική που ενισχύει τα κέρδη του κεφαλαίου δεν μπορεί να είναι η πολιτική που θα αντιμετωπίσει την ακρίβεια, τη φτώχεια, την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ