ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάρτη 2006
Σελ. /32
Οι πραγματικές αιτίες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στις 55 ανέρχονται οι ζωές, που χάθηκαν σε σιδηροδρομικά δυστυχήματα από το 2000 μέχρι σήμερα, ενώ μόνο στους δυόμισι μήνες του 2006 πέντε άνθρωποι άφησαν την τελευταία πνοή τους πάνω στις ράγες. Και μπορεί, οι αρμόδιοι να ρίχνουν μονίμως τις ευθύνες σε ανθρώπινο λάθος, αλλά οι αιτίες είναι βαθύτερες και έχουν σχέση με την τραγική και απαράδεκτη καθυστέρηση των έργων εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, σε συνδυασμό με την αύξηση των αποκλίσεων στους κανόνες ασφαλείας, που οφείλονται στην έλλειψη του αναγκαίου προσωπικού και στην καταπόνηση του υπάρχοντος.

Χαρακτηριστική απόδειξη αποτελεί το γεγονός, πως ο εκσυγχρονισμός του βασικού σιδηροδρομικού άξονα της χώρας έχει καταντήσει γιοφύρι της Αρτας, αφού ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και δεν έχει τελειώσει ακόμη. Ανάλογα τραγική είναι η εικόνα του έργου της σηματοδότησης - τηλεδιοίκησης στη γραμμή Αθήνα - Οινόη - Χαλκίδα. Το τελευταίο ξεκίνησε το 1995 και ακόμη δεν έχει παραδοθεί. Κι όλ' αυτά, ενώ έχουν ξοδευτεί τεράστια ποσά και οι εταιρίες, που έχουν αναλάβει τα σχετικά έργα έχουν αποκομίσει πολλά κέρδη...

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση, βέβαια, δεν οφείλεται στην όποια ανικανότητα των προηγούμενων και νυν κυβερνώντων και όσων διορίζουν στη διοίκηση του ΟΣΕ. Οφείλεται, πρώτα και κύρια, στη συνειδητή και μακρόχρονη πολιτική υποβάθμισης των σιδηροδρόμων, καθώς και στην προετοιμασία του εδάφους για την ιδιωτικοποίησή τους.

Επειγόντως!

Τη σκληρή πραγματικότητα του επείγοντος περιστατικού υγείας που δε «σηκώνει αναβολή», αλλά δε μεταφέρεται αμέσως και μένει στην αναμονή, αντιμετώπισε χτες ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά την επίσκεψή του στο ΕΚΑΒ. Οταν βρέθηκε στους ασυρμάτους βρήκε κοντά στις πενήντα κλήσεις για περιστατικά που δεν είχαν αντιμετωπιστεί - καθώς δεν υπήρχαν διαθέσιμα ασθενοφόρα για να αποσταλούν στον τόπο του περιστατικού.

«Πρέπει να ενισχύσουμε επειγόντως τη δύναμη των ασθενοφόρων» είπε ο Δ. Αβραμόπουλος απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Βασίλη Κεκερή. «Επειγόντως χρειαζόμαστε προσωπικό για να λειτουργήσουν πλήρως εν πρώτοις τα ασθενοφόρα που υπάρχουν», υπογράμμισε ο παρευρισκόμενος στη συζήτηση πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Χρήστος Μπαρκονίκος.

Σημειώνουμε, ότι για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν πλήρως τα ασθενοφόρα στην Αθήνα και στον Πειραιά χρειάζεται ο διπλασιασμός του υπάρχοντος προσωπικού - που σημαίνει την άμεση πρόσληψη 700 ατόμων. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ υπέβαλε δύο φορές το αίτημα για την πρόσληψη 1.500 ατόμων για την κάλυψη των αναγκών του ΕΚΑΒ πανελλαδικά και απορρίφτηκε και τις δύο φορές.

Ορίστε, λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρόν για τον κ. υπουργό. Ας προχωρήσει στην έγκριση των απαιτουμένων προσλήψεων...

Αποκαλυπτικές αντιφάσεις

Δεν έγιναν «νόμιμες συνακροάσεις» στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, ισχυρίστηκε το «αφεντικό» της «Βόνταφον» στη Βουλή. Και προς απόδειξη του ισχυρισμού του, ανέφερε ότι η εταιρία του δε διέθετε το απαραίτητο για το σκοπό αυτό ειδικό λογισμικό. Αυτό ακριβώς, που ήταν εγκατεστημένο από την «Ερικσον» και βρισκόταν «εν υπνώσει», χωρίς να το ξέρει - όπως λέει - ο κ. Κορωνιάς.

Βέβαια, ο συγκεκριμένος ισχυρισμός του κ. Κορωνιά δεν αποκλείει τις παράνομες «συνακροάσεις». Αλλωστε, αυτές γίνονταν, όπως όλοι πλέον γνωρίζουμε. Δε γίνονταν, όμως, μόνον αυτές. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, στη διάρκεια του 2004 (χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων), η Αρχή παρέλαβε και διεκπεραίωσε 350 διατακτικά βουλεύματα της Εισαγγελίας Εφετών, προκειμένου να γίνουν νόμιμες παρακολουθήσεις. Περίπου άλλα τόσα διατακτικά παρέλαβε και στη διάρκεια του 2005. Και, μάλιστα, όπως παραδέχτηκε ο κ. Κορωνιάς, σε καθένα διατακτικό υπήρχαν περισσότερα του ενός ύποπτα τηλέφωνα, που τέθηκαν υπό παρακολούθηση. Αυτομάτως, επομένως, μπαίνουν τα ερωτήματα: Πώς έγιναν αυτές οι νόμιμες παρακολουθήσεις; Με ποιο λογισμικό;

ΥΓ: Προφανώς, από κάτι τέτοια ορμώμενος ο κ. Βουλγαράκης, ως υπουργός Δημόσιας Τάξης, είχε χαρακτηρίσει τη στάση του κ. Κορωνιά ως άκρως υπεύθυνη, στη διαβόητη συνέντευξη - σόου των τριών υπουργών για τις υποκλοπές...

Στάχτη στα μάτια

«Στη μάχη κατά της ακρίβειας χρειάζονται και απαιτούνται πραγματικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων» σημειώνουν σε προχτεσινή ανακοίνωσή τους ο υπουργός και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας και Ι. Παπαθανασίου. Κι αυτό, ενώ, την ίδια στιγμή, η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης - όπως έχει ανακοινωθεί επίσημα από τον Γ. Αλογοσκούφη - προβλέπει τις γνωστές αυξήσεις - κοροϊδία και, πάντως, κινείται σε επίπεδα κάτω κι από τον επίσημο πληθωρισμό, ενώ στην ίδια κατεύθυνση βρίσκονται και οι γνωστές προτάσεις του ΣΕΒ.

Προφανώς, βέβαια, δεν έχει δημιουργηθεί ρήγμα στην κυβέρνηση. Δε διαφωνεί με την εισοδηματική πολιτική η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Δεν μπορεί, όμως, να παραγνωρίσει και τη συνεχώς διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια και αγανάκτηση. Γι' αυτό και επιχειρεί να ελιχθεί, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια των εργαζομένων. Στο χέρι των τελευταίων είναι, όχι μόνο να πέσουν στο κενό οι ελιγμοί αυτοί, αλλά και να δυναμώσει πολύ περισσότερο η καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής και η αγωνιστική διεκδίκηση αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις. Η πανελλαδική πανεργατική απεργία της επομένης Τετάρτης αποτελεί μιας πρώτης τάξης ευκαιρία...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Χειρότερα και από το Μακαρθισμό

Η είδηση από μόνη της θα προκαλούσε σοκ αν δεν ερχόταν από την ηγετική δύναμη στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, τις ΗΠΑ. Πλέον οι καθηγητές στη μέση εκπαίδευση και τα πανεπιστήμια είναι υπό καθεστώς παρακολούθησης και κάθε διαφορετική, με την κυρίαρχη, αντίληψη πρέπει να πατάσσεται. Τελευταίο κρούσμα του ανερχόμενου Μακαρθισμού είναι η περίπτωση του καθηγητή γεωγραφίας Τζέι Μπένις σε Λύκειο του Ντένβερ, που τέθηκε σε αργία γιατί άσκησε κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης Μπους, λέγοντας ότι ο «προληπτικός πόλεμος» που ευαγγελίζεται μοιάζει με την επιχειρηματολογία του Χίτλερ και χαρακτήρισε τις ΗΠΑ «ίσως το πιο βίαιο έθνος στη Γη».

Το νέο επικίνδυνο βήμα είναι ότι η «ανάρμοστη» συμπεριφορά του εκπαιδευτικού αποκαλύφθηκε μετά από κατάδοση από μαθητή του, που τον μαγνητοφώνησε την ώρα του μαθήματος! Φυσικά πίσω από τον μαθητή είναι ο πατέρας του και μια ευρύτερη κίνηση αντιδραστικών δυνάμεων στην οποία πρωτοστατούν οι ρεπουμπλικάνοι. Μάλιστα, με βάση στοιχεία... κινήσεων πολιτών στα πανεπιστήμια, υπάρχουν 101 ακαδημαϊκοί «επικίνδυνοι για την Αμερική». Ο Σύλλογος Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες προσφέρει και αμοιβή 100 δολαρίων σε κάθε φοιτητή που θα δώσει ηχογραφημένο πειστήριο της... ανάρμοστης συμπεριφοράς καθηγητή. Κύρια επιδίωξη τέτοιων κινήσεων, με τη χρησιμοποίηση και χαφιέδικου μηχανισμού και ειδικά σε νέους ανθρώπους, είναι να εξαφανιστούν όποιες αντιδράσεις υπάρχουν στην πολιτική των ΗΠΑ, να φιμωθεί ό,τι μπορεί να θεωρηθεί «αριστερό», ειδικά στον τομέα της εκπαίδευσης γιατί αποτελεί βασικό ιδεολογικό μηχανισμό του κράτους.

Αυτά επίσης τα φαινόμενα δεν είναι άσχετα με πρόσφατα κρούσματα σε σχολεία των ΗΠΑ όπου απαιτήθηκε πάλι από... κινήσεις πολιτών να βγει από την ύλη η θεωρία εξέλιξης του Δαρβίνου ή επίσης την ανάκριση μαθητή από το FBI γιατί σε έκθεσή του έκανε επικριτικά σχόλια για τον πόλεμο στο Ιράκ και για πολυεθνικές εταιρίες.

Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και βέβαια έρχεται σε μια εποχή που εντείνεται η αντικομμουνιστική επίθεση που εξαπολύουν οι δυνάμεις του ιμπεριαλισμού σε πολλές γωνιές του πλανήτη. Στη χώρα μας η παρέμβαση γίνεται πιο... προσεκτικά, μέσα από το περιεχόμενο των μαθημάτων και τα βιβλία, που επιχειρούν πολλές φορές με δελεαστικό τρόπο, να περάσουν στις νεανικές συνειδήσεις την υποταγή στο σημερινό καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα. Αυτό γίνεται κυρίως μέσα από τη συκοφάντηση του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε, το ξαναγράψιμο της ιστορίας και κυρίως μέσα από την προσπάθεια η νέα γενιά να μην διδαχθεί από τις κατακτήσεις των λαϊκών κινημάτων και να είναι ευάλωτη και ανήμπορη να αντιδράσει στο σημερινό ισοπέδωμα των πάντων, ή ακόμη και να εναντιώνεται στους λαϊκούς αγώνες.

Η αναβίωση με νέα στοιχεία του Μακαρθισμού σε όλες του τις εκφάνσεις, επομένως, αφορά κάθε σκεπτόμενο, δημοκρατικό άνθρωπο. Η αντίσταση και το τσάκισμα τέτοιων αντιλήψεων είναι αναπόσπαστο στοιχείο της συνολικής πάλης για την ανατροπή του καπιταλισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ