Σάββατο 11 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Χειρότερα και από το Μακαρθισμό

Η είδηση από μόνη της θα προκαλούσε σοκ αν δεν ερχόταν από την ηγετική δύναμη στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, τις ΗΠΑ. Πλέον οι καθηγητές στη μέση εκπαίδευση και τα πανεπιστήμια είναι υπό καθεστώς παρακολούθησης και κάθε διαφορετική, με την κυρίαρχη, αντίληψη πρέπει να πατάσσεται. Τελευταίο κρούσμα του ανερχόμενου Μακαρθισμού είναι η περίπτωση του καθηγητή γεωγραφίας Τζέι Μπένις σε Λύκειο του Ντένβερ, που τέθηκε σε αργία γιατί άσκησε κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης Μπους, λέγοντας ότι ο «προληπτικός πόλεμος» που ευαγγελίζεται μοιάζει με την επιχειρηματολογία του Χίτλερ και χαρακτήρισε τις ΗΠΑ «ίσως το πιο βίαιο έθνος στη Γη».

Το νέο επικίνδυνο βήμα είναι ότι η «ανάρμοστη» συμπεριφορά του εκπαιδευτικού αποκαλύφθηκε μετά από κατάδοση από μαθητή του, που τον μαγνητοφώνησε την ώρα του μαθήματος! Φυσικά πίσω από τον μαθητή είναι ο πατέρας του και μια ευρύτερη κίνηση αντιδραστικών δυνάμεων στην οποία πρωτοστατούν οι ρεπουμπλικάνοι. Μάλιστα, με βάση στοιχεία... κινήσεων πολιτών στα πανεπιστήμια, υπάρχουν 101 ακαδημαϊκοί «επικίνδυνοι για την Αμερική». Ο Σύλλογος Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες προσφέρει και αμοιβή 100 δολαρίων σε κάθε φοιτητή που θα δώσει ηχογραφημένο πειστήριο της... ανάρμοστης συμπεριφοράς καθηγητή. Κύρια επιδίωξη τέτοιων κινήσεων, με τη χρησιμοποίηση και χαφιέδικου μηχανισμού και ειδικά σε νέους ανθρώπους, είναι να εξαφανιστούν όποιες αντιδράσεις υπάρχουν στην πολιτική των ΗΠΑ, να φιμωθεί ό,τι μπορεί να θεωρηθεί «αριστερό», ειδικά στον τομέα της εκπαίδευσης γιατί αποτελεί βασικό ιδεολογικό μηχανισμό του κράτους.

Αυτά επίσης τα φαινόμενα δεν είναι άσχετα με πρόσφατα κρούσματα σε σχολεία των ΗΠΑ όπου απαιτήθηκε πάλι από... κινήσεις πολιτών να βγει από την ύλη η θεωρία εξέλιξης του Δαρβίνου ή επίσης την ανάκριση μαθητή από το FBI γιατί σε έκθεσή του έκανε επικριτικά σχόλια για τον πόλεμο στο Ιράκ και για πολυεθνικές εταιρίες.

Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και βέβαια έρχεται σε μια εποχή που εντείνεται η αντικομμουνιστική επίθεση που εξαπολύουν οι δυνάμεις του ιμπεριαλισμού σε πολλές γωνιές του πλανήτη. Στη χώρα μας η παρέμβαση γίνεται πιο... προσεκτικά, μέσα από το περιεχόμενο των μαθημάτων και τα βιβλία, που επιχειρούν πολλές φορές με δελεαστικό τρόπο, να περάσουν στις νεανικές συνειδήσεις την υποταγή στο σημερινό καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα. Αυτό γίνεται κυρίως μέσα από τη συκοφάντηση του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε, το ξαναγράψιμο της ιστορίας και κυρίως μέσα από την προσπάθεια η νέα γενιά να μην διδαχθεί από τις κατακτήσεις των λαϊκών κινημάτων και να είναι ευάλωτη και ανήμπορη να αντιδράσει στο σημερινό ισοπέδωμα των πάντων, ή ακόμη και να εναντιώνεται στους λαϊκούς αγώνες.

Η αναβίωση με νέα στοιχεία του Μακαρθισμού σε όλες του τις εκφάνσεις, επομένως, αφορά κάθε σκεπτόμενο, δημοκρατικό άνθρωπο. Η αντίσταση και το τσάκισμα τέτοιων αντιλήψεων είναι αναπόσπαστο στοιχείο της συνολικής πάλης για την ανατροπή του καπιταλισμού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η κυβέρνηση, που κάνει την αδικία νόμο, ονομάζει «παράνομο» τον αγώνα των φοιτητών (2024-01-31 00:00:00.0)
ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΒΛΑΧΟΥ (2006-01-17 00:00:00.0)
Το «τέρας» του αντικομμουνισμού ...ψευτοκοιμάται (2004-09-19 00:00:00.0)
Τρομοκρατική η κράτηση Β. Αγγελλόπουλου στις ΗΠΑ (2003-02-26 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2001-05-12 00:00:00.0)
Αστυνομική βία ενάντια στους φοιτητές (1999-05-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ