Σάββατο 11 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ενθαρρύνει» τη συσκότιση και τη σύγχυση

Ασπίδα προστασίας στην αμερικανική πρεσβεία υψώνει ακόμα μια φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Στη δοκιμασμένη τακτική «όλοι εναντίον όλων», που προκαλεί παραπέρα σύγχυση και συσκότιση και οδηγεί στην «εξαφάνιση» των πολιτικών ευθυνών, καταφεύγει η κυβέρνηση για την υπόθεση των υποκλοπών, με τη βοήθεια του ΠΑΣΟΚ και των πολυεθνικών εταιριών.

Η κυβέρνηση «παρακολουθεί» την εξέλιξη των ερευνών που γίνονται σε διάφορα επίπεδα, εμμένοντας στην τακτική «δεν είδα, δεν ξέρω τίποτα» για τους δράστες και πλέον «περιμένει την έκβαση των ερευνών της Δικαιοσύνης». Πίσω από τις κούφιες διαβεβαιώσεις του τύπου «θέλουμε να βγουν όλα στη φόρα», η κυβέρνηση κινείται σταθερά στη γραμμή της συγκάλυψης, προστατεύοντας πρώτα απ' όλα την αμερικάνικη πρεσβεία και τις ξένες μυστικές υπηρεσίες και υπερασπιζόμενη το καθεστώς των νόμιμων παρακολουθήσεων.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έκανε βήμα πίσω, όσον αφορά στην ανάμειξη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στις υποκλοπές. Ερωτηθείς από τον «Ρ», αν μετά την εκτίμηση του Γ. Κορωνιά ότι ο υποκλοπέας «πρέπει να είναι κάποιος οργανισμός που συνδυάζει μεγάλη τεχνολογία και πολύ μεγάλα οικονομικά μέσα», η κυβέρνηση επανεξετάζει την «κατηγορηματική» θέση της ότι δεν εμπλέκεται η CIA και η αμερικάνικη πρεσβεία, ο Ευ. Αντώναρος είπε ότι η κυβέρνηση «δεν προσθέτει ή αφαιρεί τίποτα από όσα έχει πει». Ταυτόχρονα, επιτέθηκε κατά του Κορωνιά λέγοντας ότι «ο κ. Κορωνιάς ή οποιοσδήποτε άλλος από αυτούς που σπεύδουν να εκφράσουν εικασίες ή ισχυρίζονται ότι έχουν στοιχεία ας πάνε να τα καταθέσουν στη Δικαιοσύνη». Και αναρωτήθηκε με νόημα: «Γιατί δεν τα καταθέτουν; Τι είναι αυτό που τους κρατάει;».

«Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε», ήταν η απάντηση του εκπροσώπου σε ερώτηση για τις νόμιμες παρακολουθήσεις που αποδεικνύονται ως το νομικό κέλυφος για τις παράνομες. Με βάση την αναφορά του Γ. Κορωνιά ότι «ο υποκλοπέας πάτησε πάνω στο λογισμικό των νόμιμων συνακροάσεων της Ericsson», ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος πώς διασφαλίζει η κυβέρνηση ότι αυτό δε συνεχίζεται και σήμερα. Ο Ευ. Αντώναρος ψέλλισε ότι η κυβέρνηση «υποστηρίζει οποιαδήποτε βήματα είναι να γίνουν, ώστε να διασφαλιστεί αποτελεσματικά το απόρρητο των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων».

Διαφοροποιημένος στο ζήτημα αυτό εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Αν. Καραμάριος, παραδεχόμενος ότι «αυτές οι νόμιμες συνακροάσεις κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων μετατράπηκαν σε παράνομες». Επισήμανε μάλιστα (στον «Αλφα 9,89») ότι «αυτό είναι το όλο πρόβλημα, αν μπορούμε να έχουμε θεσμικό πλαίσιο που να υπερασπίζουμε την πολιτεία και τα δικαιώματα των πολιτών ή θα είμαστε ξέφραγο αμπέλι».

Την ίδια στιγμή, με «δύο γλώσσες» εμφανίστηκε η κυβέρνηση έναντι του ΠΑΣΟΚ. Από τη μια ο Ευ. Αντώναρος ενθάρρυνε έμμεσα πλην σαφώς την κλήτευση του Γ. Παπανδρέου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, με αφορμή τα όσα είχε πει στην τελευταία συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης στη Βουλή. «Εάν κρίνει η Επιτροπή ότι πρέπει να καλέσει και τον κ. Παπανδρέου, καλώς θα κάνει να τον καλέσει», είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να διαφανεί ότι το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται πίσω από τους σχετικούς «ψιθύρους» των βουλευτών της ΝΔ.

Από την άλλη, ο Β. Μεϊμαράκης ζήτησε «συσπείρωση του πολιτικού κόσμου», προκειμένου να θωρακιστεί η δημοκρατία. Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Αμυνας υποστήριξε ότι «οι πολίτες δε θέλουν μια έντονη κομματική αντιπαράθεση για το θέμα αυτό» και πρόσθεσε: «Γιατί παρακολουθούν μια αντιπαράθεση οικονομικών συμφερόντων και μεγάλων εταιριών και θα έλεγα ότι επιθυμούν περισσότερο μια συνεννόηση των κομμάτων, ώστε να θωρακίσουν τους πολίτες στο μέλλον για να μην ξανασυμβούν τέτοια πράγματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ