Σάββατο 11 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Σε κλίμα προσέγγισης η πρώτη συνάντηση Μπακογιάννη - Γκιουλ

Στο τραπέζι της πρώτης συνάντησης της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, με τον Τούρκο ομόλογό της βρέθηκαν, όπως συνήθως, τα Ελληνοτουρκικά, η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, το Κυπριακό και το ενδεχόμενο της επίσκεψης του Α. Γκιουλ στην Αθήνα, προκειμένου να επιβεβαιωθεί το κλίμα της προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών, παρά τις δεδηλωμένες διαφορές απόψεων.

Η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε στο Σάλτσμπουργκ, στο περιθώριο του άτυπου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Στη συνάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Αμπντουλάχ Γκιουλ εξετάστηκε το επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και επαναβεβαιώθηκε η ελληνική συνδρομή στην πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, παρά τη διαπίστωση αντικρουόμενων απόψεων για τη στάση που κρατά η Αγκυρα στο θέμα των σχέσεών της με την Κύπρο, η οποία αποτελεί πλήρες μέλος της ΕΕ. Και οι δύο υπουργοί, πάντως, υπογράμμισαν τη διάθεσή τους να στηρίξουν τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

«Η Ελλάδα πιστεύει στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, με τα προαπαιτούμενα και τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να εκπληρώσει στον δρόμο για την Ευρώπη», δήλωσε η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, μετά την πρώτη επίσημη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό της, Αμπντουλάχ Γκιουλ. «Πιστεύουμε ότι οι δύο λαοί μας επιθυμούν να έχουμε πολύ καλή και φιλική σχέση. Πιστεύουμε ακόμη ότι ο τουρκικός λαός έχει ευρωπαϊκό μέλλον και κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα έχουμε πολλή δουλιά», σημείωσε η υπουργός, η οποία επισήμανε ότι κατά τη συνάντηση είχε την ευκαιρία να θέσει στο συνομιλητή της διάφορα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Οι δύο υπουργοί χαρακτήρισαν τη συνάντησή τους εποικοδομητική και χρήσιμη και τόνισαν ότι θα ακολουθήσουν πολλές συναντήσεις στο μέλλον. Μάλιστα, η υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι απηύθυνε πρόσκληση στον Α. Γκιουλ να επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα. «Θα έχουμε πολλές ευκαιρίες για να συναντηθούμε. Αν όχι, θα τις δημιουργήσουμε», είπε ο Τούρκος υπουργός, και επισήμανε ότι με την Ελληνίδα ομόλογό του υπάρχει σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, η οποία θα δώσει νέο δυναμισμό και στις σχέσεις των δύο χωρών.

Της συνάντησης των δύο αντιπροσωπειών προηγήθηκε εικοσάλεπτη κατ' ιδίαν συνάντηση των υπουργών, η οποία, όπως επισημάνθηκε κατόπιν, έγινε σε εξαιρετικά φιλικό κλίμα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη διάθεσή τους για στενή συνεργασία στο μέλλον, ενώ δεν υπεισήλθαν σε λεπτομέρειες. Κρίσιμο αν και άτυπο το τρέχον Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ στο Σάλτσμπουργκ για τα Βαλκάνια και το Κόσσοβο, καθώς και για τη διακίνηση των πολιτών τους στην υπόλοιπη Ευρώπη. Με ενδιαφέρον αναμένεται η εισήγηση Γκιουλ για τον Διάλογο των Πολιτισμών, στο γεύμα εργασίας των υπουργών. Η δυνατότητα τουρκικής συμβολής στην προσέγγιση ΕΕ και μουσουλμανικού κόσμου «έχει επιστρατευθεί ως στοιχείο ενίσχυσης των ευρωτουρκικών σχέσεων», οι οποίες δοκιμάζονται εξαιτίας της ανετοιμότητας της Αγκυρας να ανταποκριθεί στις ευρω-υποχρεώσεις της.

Το συμβούλιο

Οσον αφορά στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, η χτεσινή πρώτη μέρα ήταν αφιερωμένη στις εξελίξεις γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την κρίση που έχει ξεσπάσει με τη δημοσίευση των σκίτσων του Μωάμεθ.

Σήμερα, δεύτερη μέρα των εργασιών του Συμβουλίου, θα συζητηθεί η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, με τη συμμετοχή μάλιστα των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της περιοχής, του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το Κόσσοβο, Μάρτι Αχτισαάρι, και του Αυστριακού αναπληρωτή του, Αλμπερτ Ρόχαν, του εκπροσώπου της δύναμης του ΟΗΕ στο Κόσσοβο (UNMIK) και του Προέδρου του Κοσσόβου, Φατμίρ Σεϊντίου. Η αυστριακή προεδρία φιλοδοξεί οι διαβουλεύσεις να καταλήξουν σε κείμενο, το περιεχόμενο του οποίου θα αντανακλά το πνεύμα των αποφάσεων που ελήφθησαν στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας και θα περιγράφει τόσο την αποφασιστικότητα της ΕΕ να στηρίξει την ενταξιακή προοπτική των χωρών της περιοχής όσο και την ανάγκη για γενναίες εσωτερικές μεταρρυθμίσεις στις χώρες αυτές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ