Σάββατο 11 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ
Για το «φαινόμενο ΑΚΕΛ»

Για το «φαινόμενο ΑΚΕΛ» μίλησε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, σε μια «διαφορετική» συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, όπου ολοκλήρωσε προχτές διήμερη επίσημη επίσκεψη, την πρώτη ενός προέδρου της Κυπριακής Βουλής στην Αυστρία.

Αρχικά ο Δ. Χριστόφιας δηλώνει πεπεισμένος πως το ΑΚΕΛ θα παραμείνει μετά τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές πρώτο κόμμα με υψηλά ποσοστά και, αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις στην Κύπρο, επισημαίνει πως η απόσταση ανάμεσα στο ΑΚΕΛ και στο ΔΗΣΥ (Δημοκρατικός Συναγερμός) είναι τρεις με τέσσερις μονάδες.

Οπως τονίζει, όλα αυτά τα 80 χρόνια ηλικίας του ΑΚΕΛ, υπήρχε αυτή η άμεση επαφή με τους εργαζόμενους και όλο το λαό. Ηταν πάρα πολλές δεκαετίες το μοναδικό οργανωμένο κόμμα, είναι το κόμμα το οποίο δημιούργησε τα συνδικάτα στην Κύπρο με ταξικό προσανατολισμό, οι κομμουνιστές μπήκαν μπροστά σε όλες τις κοινωνικές μάχες, στις απεργίες στα μεταλλεία, στις διαδηλώσεις, στις κινητοποιήσεις, για να κατακτηθούν όσες θεμελιώδεις κατακτήσεις χαίρεται σήμερα ο Κύπριος εργαζόμενος.

Ο Δ. Χριστόφιας αναφέρει πως επειδή αυτή τη στιγμή η «νεοφιλελεύθερη λαίλαπα» θέλει να πάρει τη «ρεβάνς» από το εργατικό κίνημα, στην Κύπρο δεν μπορεί να περάσει. Γιατί υπάρχει ένα φοβερό εμπόδιο που λέγεται ΑΚΕΛ και λόγω αυτού, ο αντίπαλος Δημοκρατικός Συναγερμός δεν κατόρθωσε για δέκα χρόνια να διαλύσει τους ημικρατικούς οργανισμούς και να τους παραδώσει στο ιδιωτικό κεφάλαιο, δεν κατόρθωσε να εξαλείψει την αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή, μπορεί να τη ζημίωσε και να τη μείωσε, το ΑΚΕΛ προσπαθεί τώρα να την επαναφέρει στο σημείο που ήταν.

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΑΚΕΛ παραπέμπει στους διεθνείς αγώνες στους οποίους έλαβε μέρος το κόμμα: Στον Ισπανικό Εμφύλιο όπου ηγετικά στελέχη του πολέμησαν με τους υπόλοιπους δημοκράτες, μαζικά οι ΑΚΕΛιστές εντάχθηκαν στο Ελληνικό Σύνταγμα για να πολεμήσουν το χιτλεροφασισμό, ήταν 2.000 μέλη του κόμματος, αλλά και τα 17 μέλη της ΚΕ απάντησαν «παρών». Επιστρέφοντας αυτοί οι άνθρωποι μετέφεραν στην Κύπρο το πνεύμα της αντιφασιστικής νίκης αλλά και του σοσιαλισμού, που ήταν τότε στα ύψη και μπήκαν μπροστά στους αγώνες τους εργατικούς.

Αναφερόμενος στους Τουρκοκυπρίους, ο Δ. Χριστόφιας επισημαίνει πως το ΑΚΕΛ είναι το μοναδικό κόμμα που δεν τους έβλαψε, αντιθέτως από την πρώτη στιγμή διακήρυττε ότι είναι κόμμα όλων ανεξαίρετα των Κυπρίων - των Ελληνοκυπρίων, των Τουρκοκυπρίων, των Μαρωνιτών, των Αρμένηδων, των Λατίνων - όλων όσοι ζουν στον τόπο. Οι Τουρκοκύπριοι ήταν συναγωνιστές, έδωσαν και αυτοί τον ιδρώτα και το αίμα τους και σύσφιξαν σχέσεις με τα ταξικά συνδικάτα που δημιούργησε το ΑΚΕΛ, το οποίο ποτέ δεν τους θεώρησε πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Ολα τα χρόνια που διαρκεί η κατοχή της Κύπρου, το ΑΚΕΛ έδωσε τη μάχη της προσέγγισης με τους Τουρκοκυπρίους συμπατριώτες και ενός κινήματος επαναπροσέγγισης ενάντια στην κατοχή για την επανένωση της πατρίδας στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, έχοντας υπόψη ότι η βάση πρέπει να είναι τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, η Συμφωνία υψηλού επιπέδου και τώρα και οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, που η Ευρωπαϊκή Ενωση διακηρύττει ότι στηρίζεται επάνω τους, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δ. Χριστόφιας.

Σύμφωνα με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, το ΑΚΕΛ έδωσε τη μάχη της αναβάθμισης διαφόρων στρωμάτων του λαού, των μεσαίων στρωμάτων, είναι δίπλα και μαζί τους, στις γυναίκες, τη νεολαία, τους αγρότες, δημιουργώντας ένα πλατύτατο λαϊκό κίνημα το οποίο αγωνίζεται για τη διεκδίκηση δικαιωμάτων. Πέρα, όμως, από αυτά, είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που έθεσε και θέτει ανεξίτηλα τη σφραγίδα της, υπερκερώντας μάλιστα την Πολιτεία, στην πολιτιστική ζωή του τόπου. Δημιούργησε πολιτιστικούς συλλόγους σε όλη την Κύπρο, έβγαλε τον κόσμο από την αμάθεια, έχοντας τους συλλόγους ως σχολεία για να μάθει ο κόσμος γράμματα, να μπει στα θέατρα, να δημιουργήσει χορευτικά συγκροτήματα, να οργανώσει φεστιβάλ, δηλαδή ήταν μια μεγάλη αστραπή στα σκοτάδια τα πολιτιστικά. Αλλά και στη σύγχρονη εποχή η παρουσία του ΑΚΕΛ στο χώρο του πολιτισμού είναι παραπάνω από εμφανής, είναι πιο προχωρημένο και από το κράτος σε αυτό το ζήτημα.

Συνοψίζοντας ο Δημήτρης Χριστόφιας στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζει πως όλα αυτά μαζί έχουν καταστήσει το ΑΚΕΛ από κόμμα της εργατικής τάξης σε κόμμα του λαού, ένεκα και της εθνικής του δράσης, για τις λύσεις, για την ανεξαρτησία, για την ακεραιότητα της κυπριακής πατρίδας και για την αντικατοχική του δράση και γι' αυτό πιστεύει πως ο λαός θα συνεχίσει να το στηρίζει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενδοκυβερνητικές επαφές στην Κύπρο (2009-08-27 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο η λύση του κυπριακού προβλήματος (2008-02-16 00:00:00.0)
«Χωροφύλακας» της περιοχής η Τουρκία (2007-01-31 00:00:00.0)
Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς την κηδεμονία των μητέρων πατρίδων (2006-10-04 00:00:00.0)
«Επιδιώκουμε δίκαιες συνομιλίες» (2005-04-09 00:00:00.0)
Τεχνητή κινητικότητα δημιουργούν οι Αμερικανοί (1999-02-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ