Τετάρτη 31 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Χωροφύλακας» της περιοχής η Τουρκία

Ο πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως χωροφύλακας στην περιοχή και διερωτήθηκε γιατί τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν προβεί σε οποιοδήποτε διάβημα σε σχέση με τις απειλές, που έχει εκτοξεύσει τις τελευταίες μέρες.

Ο κ. Χριστόφιας σχολίαζε τη νότα της Τουρκίας προς το Λίβανο για τη συμφωνία του με την Κυπριακή Δημοκρατία για τον καθορισμό αποκλειστικής οικονομικής ζώνης για εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, είπε ο κ. Χριστόφιας, ενεργεί στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και στη βάση της νομιμότητας.

Αντίθετα, τόνισε, η Τουρκία είναι απαράδεκτη και ενεργεί εκτός νομιμότητας.

Τα μαζεύει ο Ταλάτ

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ υποχωρεί από τις αρχικές του απειλές και διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται να απειλήσει κανέναν με πόλεμο σχετικά με τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στα οφέλη, που μπορεί να προκύψουν, όπως εξάλλου, πρόσθεσε, προνοούν και οι συμφωνίες Εγγυήσεως.

Ο εκπρόσωπος του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά, δήλωσε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης απλώς προειδοποίησε ότι μπορεί η κατάσταση να γίνει πιο πολύπλοκη. Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είχε απειλήσει σε προηγούμενες δηλώσεις του για «θερμό σημείο», αν η κυπριακή κυβέρνηση προχωρήσει στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου στη θαλάσσια ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ