Τετάρτη 31 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΧΕΔΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ»
Πενταετής παράταση στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Για πέντε ακόμα χρόνια παρατείνεται η ισχύς του «Ελληνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων», που είχε εκπονηθεί από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και το συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα σχέδιο που με το πρόσχημα της οικονομικής ενίσχυσης των βαλκανικών χωρών αποσκοπεί στη διαιώνιση της ιμπεριαλιστικής παρουσίας στην περιοχή μέσω της «οικονομικής επέμβασης».

Η παράταση έγινε με κυβερνητική ρύθμιση στη Βουλή και καταψηφίζοντάς την ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης κατήγγειλε ότι τα 575 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπονται για τη χρηματοδότηση του «Σχεδίου» στην ουσία είναι κονδύλια που προορίζονται για την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών των γειτονικών μας χωρών, καθώς και την εκμετάλλευση των εργαζομένων τους. Ο βουλευτής τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έδωσε κανέναν απολογισμό για το πού πήγαν τα χρήματα που διατέθηκαν μέχρι σήμερα και κατήγγειλε ότι με αυτά χρηματοδοτήθηκαν Ελληνες επιχειρηματίες για να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους στις «φθηνότερες» βαλκανικές χώρες. Εμείς, υπογράμμισε, είμαστε υπέρ των διεθνών συνεργασιών που όμως γίνονται με αμοιβαίο όφελος και όχι για την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, που ακόμα και με πολέμους διαλύουν ολόκληρες χώρες.

Η διάταξη μπήκε ως τροπολογία σε διεθνή σύμβαση ανάμεσα στην ΕΕ και την αμερικανική καπνοβιομηχανία «Fhilip Morris» για την καταπολέμηση - υποτίθεται - του λαθρεμπορίου των τσιγάρων της συγκεκριμένης βιομηχανίας. Πρόκειται στην ουσία για εξυπηρέτηση των συμφερόντων της αμερικανικής καπνοβιομηχανίας, κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, αφού η εταιρεία έχει το πάνω χέρι στη συμφωνία, η διαπραγμάτευση της οποίας ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Οπως αναφέρεται σε αυτή, τόνισε, η όποια διαφορά λύνεται «με φιλικό τρόπο», επιβεβαιώνοντας έτσι για μια ακόμα φορά ότι η ΕΕ εκφράζει τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, οι οποίοι στη συγκεκριμένη περίπτωση θα καθορίζουν ακόμα και την Κοινή Αγροτική Πολιτική στον τομέα του καπνού με στόχο την εξαφάνιση των καπνοκαλλιεργητών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ