Τετάρτη 31 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οικονομική συνεργασία Ελλάδας - Κίνας

Η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας - Κίνας, με έμφαση τη ναυτιλία, τον τουρισμό και το εμπόριο, βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε χτες στην Αθήνα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κίνας Χουάν Γιανμίν.

Με αφορμή την επίσκεψη του Κινέζου αξιωματούχου, η κυβέρνηση επανέφερε τους στόχους της διμερούς συνεργασίας, όπως αυτοί είχαν διατυπωθεί πριν από ένα χρόνο στην επίσκεψη του Κ. Καραμανλή στο Πεκίνο, που συνοψίζονται στη φράση «να εξισορροπηθεί το ελλειμματικό για την Ελλάδα εμπορικό ισοζύγιο». Στις δηλώσεις που έκανε μετά τις συνομιλίες που είχε στο υπουργείο Εξωτερικών ο Χ. Γιανμίν, διαπίστωσε ότι «οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην καλύτερη περίοδο της ιστορίας τους», εκτιμώντας ότι «υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο και δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε τις προοπτικές για ενίσχυσή τους». Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι συζητήθηκαν τρόποι παραπέρα ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα της ναυτιλίας, του τουρισμού και του εμπορίου.

Αναφερόμενη στις δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της ναυτιλίας, η Ντ. Μπακογιάννη επισήμανε ότι «τα ελληνικά λιμάνια δίνουν τεράστιες δυνατότητες επωφελούς επιχειρηματικής δράσης, καθώς μπορούν να καταστούν διαμετακομιστικοί κόμβοι των κινέζικων προϊόντων προς τις χώρες της Ευρώπης και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου», ενώ χαρακτήρισε σημαντικό βήμα στρατηγικής συνεργασίας την απευθείας σύνδεση του Πειραιά με την Κίνα. Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, η ελληνική κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στη διοργάνωση του «Ελληνικού Πολιτιστικού Ετους» στην Κίνα, από το Σεπτέμβρη του 2007 έως το Σεπτέμβρη του 2008. Στο πολιτικό επίπεδο διαπίστωσε την πρόοδο που παρατηρείται στο διάλογο ΕΕ - Κίνας, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την «πολιτική αρχών» που ακολουθεί σταθερά η Κίνα όσον αφορά το Κυπριακό, ενώ επισήμανε ότι στο πλαίσιο του ΟΗΕ, η Ελλάδα επιβεβαιώνει τη θέση υπέρ της αρχής της μίας Κίνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ