Τετάρτη 31 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Θράκη στο επίκεντρο
  • Εκσυγχρονίζει τη νομοθεσία για τα τουρκικά μειονοτικά ιδρύματα η ελληνική κυβέρνηση

Να προλάβει τις προσπάθειες που έχει ξεκινήσει η Αγκυρα, με στόχο να εκθέσει την Ελλάδα για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση, εκσυγχρονίζοντας τη νομοθεσία που αφορά στα Βακούφια. Τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τα θρησκευτικά ιδρύματα αποφάσισε χτες στη συνεδρίασή της η κυβερνητική επιτροπή.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, οι μουσουλμάνοι θα εκλέγουν τις διοικήσεις των ιδρυμάτων τους, ενώ θα ρυθμιστούν και τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί έως τώρα. Ο Π. Παυλόπουλος επισήμανε ότι το καθεστώς που ισχύει έως σήμερα είναι παρωχημένο.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι στο πλαίσιο της ισονομίας και της ισοπολιτείας αποφασίστηκε η άρση ορισμένων κωλυμάτων και ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας. Η υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι υπάρχει συνεργασία και με τη μειονότητα και με τα συναρμόδια υπουργεία στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της δυτικής Θράκης, η οποία, όπως τόνισε, χρειάζεται κάθε μορφής ευρωπαϊκή στήριξη.

Το τουρκικό «κτηματολόγιο»

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Οκτώβρη η τουρκική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια για την οικοδόμηση νομικής επιχειρηματολογίας και συλλογής στοιχείων, προκειμένου να παραπεμφθεί η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οπως έχει αποκαλύψει από τότε ο «Ρ», οι τουρκικές υπηρεσίες προχώρησαν στη σύνταξη «κτηματολογίου» με την περιουσία των μουσουλμανικών θρησκευτικών ιδρυμάτων, αλλά και ιδιωτών επί των οποίων, κατά την τουρκική άποψη, το ελληνικό κράτος έχει αυθαιρετήσει.

Η πολιτική στόχευση της τουρκικής προσπάθειας, όπως είχε εκτιμήσει το ελληνικό ΥΠΕΞ, είναι να κρατήσει «ζεστό» το θέμα της μειονότητας και να σημειώσει προς την ΕΕ, ότι αν μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που είναι δεκαετίες μέλος της Ενωσης δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί πλήρως προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο, είναι υποκριτικό να απαιτείται κάτι τέτοιο από μια προς ένταξη χώρα.

«Ποινές» για την Τουρκία

Αν η Ελλάδα τρέχει να προλάβει τις τουρκικές προσφυγές στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, η Αγκυρα ήδη αντιμετωπίζει από τις αρχές του χρόνου μια ετυμηγορία του. Το Δικαστήριο, όπως είναι γνωστό, εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία η Τουρκία υποχρεούται να επιστρέψει στη Μεγάλη του Γένους Σχολή ακίνητο που είχε δημεύσει το 1974 ή να καταβάλει τις αντίστοιχες αποζημιώσεις.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει με πολύ μεγάλη προσοχή την επιθυμία που έχει εκφράσει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Α. Γκιούλ να επισκεφτεί τη Θράκη κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει κάποια στιγμή στην Ελλάδα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί τον περασμένο Δεκέμβρη και αναβλήθηκε καθώς συνέπιπτε με τη διαπραγμάτευση στην ΕΕ για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Από τότε, αξίζει να σημειώσουμε, υπάρχει μια ...δυσκολία για την εξεύρεση ημερομηνίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ