Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς την κηδεμονία των μητέρων πατρίδων

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, εξέφρασε το φόβο ότι από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης «μεθοδεύονται κινήσεις παροχής εκπτώσεων, υποβάθμισης των αρχών και υπερτονισμού της ανάγκης η Τουρκία να γίνει ευρωπαϊκή χώρα».

Μιλώντας σε εκδήλωση του ΑΚΕΛ για τη 46η επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Δ. Χριστόφιας υποστήριξε ότι «πιθανό αποτέλεσμα όλων αυτών των μεθοδεύσεων θα είναι η Τουρκία να πάρει παρατάσεις στην υποχρέωση υλοποίησης των δεσμεύσεων, που ανέλαβε έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χωρίς να προβεί σε ουσιαστικές κινήσεις από μέρους της».

Το ΑΚΕΛ, είπε ο Δ. Χριστόφιας, επιθυμεί να συνεχίσει η Τουρκία την ευρωπαϊκή της πορεία, αλλά ταυτόχρονα τονίζει ότι η πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση έχει νόημα στο βαθμό που θα καθιστά αυτή τη χώρα αξιόπιστο εταίρο και γείτονα.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ επισήμανε ότι «πρέπει να επιτευχθεί ένας ιστορικός συμβιβασμός» και εξέφρασε ετοιμότητα για «έναν έντιμο, λειτουργικό και βιώσιμο συμβιβασμό με τους Τουρκοκυπρίους». Συγχρόνως όμως ο Δ. Χριστόφιας τόνισε: «Πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να συμβιβαστούμε με την κατοχή και τη διαίρεση». Ο Δ. Χριστόφιας αναφέρθηκε και στις σχέσεις των Ελληνοκυπρίων με την Ελλάδα και των Τουρκοκυπρίων με την Τουρκία και υποστήριξε μεταξύ άλλων:

«Μπορούμε να ζήσουμε αυτόβουλα, χωρίς την κηδεμονία των μητέρων πατρίδων. Ούτε εμείς θα κόψουμε τους ιδιαίτερους δεσμούς με την Ελλάδα, ούτε οι Τουρκοκύπριοι τους δικούς τους ιδιαίτερους δεσμούς με την Τουρκία».

Αλλο όμως είναι, πρόσθεσε, να διατηρηθούν και να εμπλουτίζονται αυτοί οι δεσμοί «και άλλο να αποφασίζουν οι μητέρες πατρίδες για μας, έχοντας μάλιστα αξιώσεις για επικυριαρχία πάνω στην Κύπρο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ