Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
ΗΠΑ - Τουρκία

Παρά την ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κόμματος του Ερντογάν, ο στρατός ουδέποτε έχασε την εξουσία στην Τουρκία. Υπ' αυτήν την έννοια, τους στόχους που θέτει η χώρα δεν τους καθορίζει η κυβέρνηση, αλλά τίθενται υπό την «εποπτεία» του πανίσχυρου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, το οποίο είναι όργανο του στρατιωτικού κατεστημένου.

Ο στόχος της κυβέρνησης Ερντογάν για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, αν και δεν απορρίφτηκε ποτέ από τους στρατηγούς, ουδέποτε έτυχε την εγκάρδιας υποστήριξής τους, καθώς σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένοι να συμφωνήσουν στην υπονόμευση της ισχύος του στρατιωτικού κατεστημένου ή να παζαρέψουν τις προτεραιότητές τους έναντι της «ευρωπαϊκής προοπτικής».

Αντίθετα, ο βασικός στόχος των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι η «τακτοποίηση» του κουρδικού ζητήματος με τη δύναμη των όπλων. Την αμερικανική υποστήριξη σε αυτόν το στόχο ήθελαν οι Τούρκοι στρατηγοί να φέρει ο Ερντογάν από το ταξίδι του στην Αμερική και τη συνάντησή του με τον Μπους. Θα το ήθελε και ο Ερντογάν να αποσπάσει μια τέτοια υποστήριξη, ώστε να την προσφέρει στο στρατιωτικό κατεστημένο. Ομως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Αυτήν την περίοδο και για το ορατό επόμενο διάστημα, οι Αμερικανοί «παίζουν» με το Κουρδικό για δικό τους λογαριασμό. Με την τακτική τους έναντι των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ, ελέγχουν απόλυτα την περιοχή, όπου και έχουν δημιουργήσει ένα προτεκτοράτο που αποτελεί τη μόνη σταθερά της Ουάσιγκτον στο τέλμα του Ιράκ. Μέσω αυτού του προτεκτοράτου οι Αμερικανοί μπορούν να ασκούν πιέσεις στο Ιράν και τη Συρία, όπου κατοικούν συμπαγείς κουρδικοί πληθυσμοί.

Αυτός είναι ο λόγος που οι ΗΠΑ δεν μπορούν σε αυτή τη φάση να δώσουν το «οκέι» στην Αγκυρα να «ξεπαστρέψει» με μαζικό τρόπο τους Κούρδους της Τουρκίας. Αυτός είναι και ο λόγος που οι στρατηγοί θυμούνται τον «ισλαμικό κίνδυνο» και χτυπούν το «σαμάρι», εν προκειμένω τον Ερντογάν, και μάλιστα ενόσω αυτός βρίσκεται στις ΗΠΑ. Τα υπόλοιπα, περί ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, είναι δευτερεύοντα. Αλλά η Ελλάδα και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με αυτά τα δευτερεύοντα επιμένουν να ασχολούνται...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ