Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο

Το Εθνικό Συμβούλιο συνήλθε χτες και συζήτησε την υλοποίηση της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου για τη σύσταση και λειτουργία τεχνικών επιτροπών, καθώς και τις ευρωτουρκικές σχέσεις ενόψει της δημοσιοποίησης, στις αρχές Νοέμβρη, της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής ανέφερε ότι η θέση της Τουρκίας να επιμένει σε ανταλλάγματα για να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα είναι μια παράλογη απαίτηση και μόνο μια παράλογη κυπριακή κυβέρνηση θα μπορούσε να την ικανοποιήσει. Οπως ανέφερε ο κ. Πασιαρδής, όταν ο Τούρκος πρωθυπουργός διαλαλεί ότι για να ανοίξει τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια θα πρέπει να αρθεί η λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, στην ουσία καλεί την Κυπριακή Δημοκρατία να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος προκειμένου να συμμορφωθεί η Αγκυρα με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της. Αυτό σημαίνει, με λίγα λόγια, να πληρώσει η ελληνοκυπριακή πλευρά ένα βαρύτατο πολιτικό τίμημα για να ξοφλήσει η Αγκυρα το χρέος της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Αυτή την παράλογη απαίτηση μόνο η Τουρκία, λόγω συνήθειας, θα μπορούσε να την υποβάλει και μόνο μια παράλογη κυπριακή κυβέρνηση θα μπορούσε να την ικανοποιήσει», πρόσθεσε ο κ. Πασιαρδής. Είπε επίσης ότι η άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων έχει αναχθεί τον τελευταίο καιρό σε μόνιμο και διαρκώς επαναλαμβανόμενο σύνθημα της τουρκικής πλευράς, «ένα σύνθημα που δεν έχει σχέση ούτε με την πραγματικότητα, ούτε με ειλικρινές ενδιαφέρον της Αγκυρας για τους Τουρκοκυπρίους, αλλά σχετίζεται αποκλειστικά με την επίμονη προσπάθεια της τουρκικής πλευράς για πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους».

Συνέντευξη Τύπου Ερντογάν

Οπου και αν πάω το Κυπριακό βρίσκεται στην ατζέντα των συνομιλιών που έχω, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μπους στο Λευκό Οίκο.

Ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι βρήκε πλήρη κατανόηση και στήριξη από τον Αμερικανό Πρόεδρο για το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι αποδέχτηκαν το «σχέδιο Ανάν» στο δημοψήφισμα της 24ης Απρίλη του 2004. Ανέφερε, δε, ότι ο κ. Μπους του είπε πως ο ίδιος (Ερντογάν) και η τουρκική πλευρά επέδειξαν «ηγετική στάση» στο Κυπριακό. Σύμφωνα πάντα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, ζήτησε και αυτός από τον κ. Μπους να επιδείξει ηγετική στάση, χωρίς να διευκρινίσει με ποιον ακριβώς τρόπο θα έπρεπε να το πράξει αυτό ο Πρόεδρος των ΗΠΑ. Οι επισημάνσεις του κ. Ερντογάν για τη στήριξη των ΗΠΑ αφορούσαν πάντως το Κυπριακό ως πρόβλημα και όχι την άρνηση της Αγκυρας να ανοίξει τα λιμάνια και αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

Ερωτηθείς από Ελληνα δημοσιογράφο αν του ζήτησε ο Πρόεδρος Μπους να τιμήσει η Τουρκία τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Αγκυρας, απάντησε ότι ο κ. Μπους εκτιμά ό,τι έχει πράξει η Τουρκία στο Κυπριακό, αποφεύγοντας να απαντήσει επί της ουσίας της ερώτησης. Σε άλλο σημείο και απαντώντας σε σχετική ερώτηση επισήμανε ότι το θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου δε συζητήθηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ