Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Δύσκολο τρίμηνο

Η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ δημιουργεί τριβές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Σε αποτίμηση των επαφών που είχε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, κατά τη δεκαπενθήμερη παραμονή της στις ΗΠΑ προχωρά η ελληνική κυβέρνηση, η οποία αισθάνεται ήδη τις συνέπειες των τριβών που παρουσιάζονται στην πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ.

Η Αθήνα, σε πλήρη σύμπλευση με τις ΗΠΑ, εξακολουθεί να τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, παρά την επιμονή της Αγκυρας να αρνείται να αναγνωρίσει την Κύπρο, να παραμένει αδιάλλακτη στην πολιτική της στο Αιγαίο και να αναζητά ευκαιρίες για εντάσεις στη Θράκη. Παρά την ελληνική βοήθεια, ωστόσο, η πορεία της Αγκυρας προς την ΕΕ παρουσιάζει δυσκολίες, τις οποίες μάλιστα δεν μπορεί προς το παρόν να ξεπεράσει ούτε η αμερικανική συμπαράσταση προς την Τουρκία.

Η υπουργός Εξωτερικών χτες, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ρωτήθηκε σχετικά με την υποστήριξη που παρέχει η Ουάσιγκτον στην προσπάθεια της Τουρκίας να βαδίσει προς την ΕΕ. Η Αγκυρα θα αξιολογηθεί από την ΕΕ και την Ελλάδα το Δεκέμβριο, ήταν η απάντηση της υπουργού.

Η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για τα αποτελέσματα της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για τις επαφές στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις διαφαινόμενες εξελίξεις για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Η υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε πως σε ό,τι αφορά στην Τουρκία το φετινό φθινόπωρο είναι μια εποχή που χρειάζεται να επιδειχτεί μεγάλη προσοχή εκ μέρους όλων. Ανέφερε ότι αναμένεται η πρώτη έκθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και στα τέλη Δεκέμβρη θα γίνει η συνολική αξιολόγηση και από την Ελλάδα και από τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ερωτηθείσα σχετικά με την υποστήριξη που εξέφρασε ο Αμερικανός Πρόεδρος για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι αποτελεί πάγια θέση των ΗΠΑ και σημείωσε πως πρόκειται για έκφραση πολιτικής στήριξης, υπογραμμίζοντας όμως ότι η ΕΕ είναι εκείνη που αποφασίζει και αξιολογεί. Επανέλαβε δε την ελληνική θέση περί υποστήριξης του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας υπό τις γνωστές προϋποθέσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανοιχτή παρέμβαση στα ελληνοτουρκικά (2009-07-07 00:00:00.0)
«Δίχτυ» επαφών για τα Ελληνοτουρκικά (2006-11-14 00:00:00.0)
Πιέσεις στη Θράκη (2006-10-03 00:00:00.0)
Μισή ώρα με την Ράις (2006-09-29 00:00:00.0)
Μηνύματα της Αγκυρας στο «τραπέζι» (2006-03-22 00:00:00.0)
Σε κλίμα προσέγγισης η πρώτη συνάντηση Μπακογιάννη - Γκιουλ (2006-03-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ