Τετάρτη 22 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μηνύματα της Αγκυρας στο «τραπέζι»

Η Αγκυρα φρόντισε να υπενθυμίσει τις θέσεις της για Κυπριακό και Αιγαίο, λίγο πριν τη συνάντηση Μπακογιάννη - Ράις

Απάντηση στις ενοχλητικές θέσεις για το Κυπριακό και την απειλή πολέμου προς την Ελλάδα, τις οποίες επανέλαβε η Αγκυρα, λίγο πριν η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών επισκεφθεί την Ουάσιγκτον, επιχείρησε να διατυπώσει χτες η Αθήνα.

Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη έπειτα από συνεργασία της με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, που υπογραμμίζουν την τουρκική επιμονή περί μη αναγνώρισης της Κύπρου, δήλωσε: «Η Τουρκία έχει αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις τις οποίες οφείλει να σεβαστεί μέσα στο 2006».

Η Ντ. Μπακογιάννη αναχωρεί σήμερα για τις ΗΠΑ όπου την Πέμπτη θα έχει συνάντηση με την Αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις. Χτες συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τσαρλς Ρις.

Σχολιάζοντας την επιβεβαίωση από την Αγκυρα της απειλής πολέμου κατά της Ελλάδος σε περίπτωση άσκησης του δικαιώματός της για επέκταση των χωρικών υδάτων, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος είπε ότι το θέμα του casus belli έχει ήδη τεθεί για πρώτη φορά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για την Τουρκία το Νοέμβρη, ενώ υπενθύμισε τις πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, που είπε ότι το casus belli «δεν είναι φιλική στάση που θα άρμοζε μεταξύ γειτόνων» και ότι «τέτοιου είδους λογικές δεν έχουν θέση στην ενωμένη Ευρώπη. Θα το καταλάβει η Τουρκία αν θέλει να γίνει τμήμα της Ευρώπης».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων, ο Γ. Κουμουτσάκος απάντησε καταφατικά.

H Λευκωσία

Μεγάλη πρόκληση προς την ΕΕ χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, τη δήλωση Ερντογάν για το θέμα της εκπλήρωσης των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της Τουρκίας.

O Δ. Χριστόφιας τόνισε ότι η δήλωση Ερντογάν «δένεται» με το φρεσκαρισμένο, κατά την έκφρασή του, δόγμα της στρατιωτικής ηγεσίας της Τουρκίας. Είναι φανερό, πρόσθεσε, ότι η Αγκυρα δυσκολεύεται και ίσως να μη θέλει να απαλλαγεί από τους στρατιωτικούς. Σημείωσε όμως ότι η Τουρκία στην ευρωπαϊκή της πορεία έχει υποχρέωση να υλοποιήσει το πρωτόκολλο της Τελωνειακής Ενωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ