Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μισή ώρα με την Ράις

Μια ακόμη συνάντηση για «φωτογραφίες» με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών είχε η Ντόρα Μπακογιάννη

Από πέντε λεπτά της ώρας, διέθεσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών στην Ντόρα Μπακογιάννη, για να εκθέσει τις ελληνικές θέσεις για τα Ελληνοτουρκικά, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, τα Βαλκάνια και το Μεσανατολικό.

Αν και η συνάντηση των δύο υπουργών την περασμένη Τετάρτη κράτησε μόλις μισή ώρα, η ελληνική πλευρά υπογραμμίζει το γεγονός ως ιδιαίτερης σημασίας. Η Ντ. Μπακογιάννη επανέλαβε στην Κ. Ράις ότι η Αγκυρα έχει αναλάβει την υποχρέωση να ανοίξει τα λιμάνια και αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, ενώ εκτίμησε ότι η Τουρκία βρίσκεται «σε ώρα αποφάσεων». Από την πλευρά της, η Κ. Ράις απλώς υπογράμμισε την απαίτηση των ΗΠΑ για την απρόσκοπτη πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ.

Η Ελληνίδα υπουργός, στις δηλώσεις της, υποστήριξε ότι υπήρξε εκτενής ανάλυση(!) των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, όπου η προσοχή είναι στραμμένη στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Χαβιέ Σολάνα εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας. Μακρά συζήτηση έγινε και για το θέμα του Κοσσόβου, είπε η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία πρόβαλε την ελληνική θέση ότι πρέπει να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή και από τα δύο μέρη (Σέρβοι και Αλβανοί του Κοσσόβου) και η αναγκαιότητα να στηριχτεί η Σερβία στην προοπτική της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τα Βαλκάνια, η Ελληνίδα υπουργός έθιξε και το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, επισημαίνοντας την ανάγκη να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση. Η Ντ. Μπακογιάννη συζήτησε με την Κ. Ράις για το θέμα της βίζας, καθώς η Ελλάδα πληροί πλέον τους όρους για να τοποθετηθεί στην κατηγορία των χωρών, οι πολίτες των οποίων δε χρειάζονται θεώρηση διαβατηρίων για να μεταβούν στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ