Σάββατο 16 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Στο επίκεντρο η λύση του κυπριακού προβλήματος

Αύριο ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (της απεσταλμένης μας).--

Κορυφώνεται η προεκλογική αντιπαράθεση στην Κύπρο, ένα μόλις εικοσιτετράωρο πριν την πρώτη αναμέτρηση για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Μετά και τη διακαναλική συζήτηση, το βράδυ της Πέμπτης, με θέμα το Κυπριακό, οι υποψήφιοι σχεδιάζουν τις τελευταίες κινήσεις τους πριν ανοίξουν οι κάλπες, αν και η προεκλογική αυλαία έπεσε και τα φώτα στρέφονται στην αυριανή μέρα. Μία συζήτηση στην οποία αδιαμφισβήτητος νικητής αναδείχτηκε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και υποψήφιος Πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας, με συνέπεια στις θέσεις του κόμματος για λύση με βάση τις αρχές μίας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών για να επιτευχθεί έξοδος από τη στασιμότητα, η οποία απειλεί την Κύπρο με διχοτόμηση.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο Δ. Χριστόφιας απέφυγε τις κορόνες και περιορίστηκε στην ουσία του ζητήματος και στο τι πρέπει να γίνει. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η όποια λύση πρέπει να συνάδει με το διεθνές και το κοινοτικό δίκαιο, καθώς και με τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με την ομοσπονδιακή, διζωνική, δικοινοτική Κυπριακή Δημοκρατία να έχει μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια. Κατέστησε σαφές ότι θα πρέπει να απαλλαγεί η Κύπρος από τα στρατεύματα κατοχής και τους εποίκους, ενώ ζήτησε επίθεση φιλίας στους Τουρκοκύπριους και συνεχείς συναντήσεις και συζητήσεις μαζί τους, καθώς, όπως υπογράμμισε, η λύση πρέπει να είναι προϊόν απόφασης του κυπριακού λαού και όχι των ξένων δυνάμεων.

Τάχθηκε, όπως και σε παλαιότερες δηλώσεις του, υπέρ της αναβάθμισης του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου και της αποφασιστικής του δύναμης, σημειώνοντας ότι το Κυπριακό πρέπει να βγει από την περίοδο στασιμότητας, όπου περιήλθε από το 2004, η οποία είναι ο κυριότερος εχθρός του καθώς παγιώνει την παρούσα κατάσταση και προωθεί τη διχοτόμηση.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δε δίστασε να στρέψει τα βέλη του και προς τον σημερινό Πρόεδρο και συνυποψήφιό του, Τάσσο Παπαδόπουλο, αποκαλύπτοντας ότι κατά τις συνομιλίες για την αποδοχή του «σχεδίου Ανάν» δεν επέμεινε στο θέμα των κόκκινων γραμμών, οι οποίες και δε θα επέτρεπαν περαιτέρω υπαναχωρήσεις, χαρακτηρίζοντας το δημοψήφισμα λάθος τη δεδομένη στιγμή, αφού η κυπριακή πλευρά δεν ήταν ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα. Το ΑΚΕΛ, τόνισε, ζήτησε αναβολή των δημοψηφισμάτων και περαιτέρω διαπραγμάτευση, διαψεύδοντας κατηγορηματικά ότι το κόμμα αρχικά αποδέχτηκε το σχέδιο και το απέρριψε στη συνέχεια, λόγω της λαϊκής αντίθεσης.

Ξεκαθάρισε ότι το ΑΚΕΛ από την αρχή διέγνωσε και ανέδειξε τα αρνητικά σημεία του σχεδίου, ζήτησε αναβολή του δημοψηφίσματος και όταν αυτή δε δόθηκε είπε ξεκάθαρα ΟΧΙ, ζητώντας από τους ψηφοφόρους του να το απορρίψουν στην κάλπη.

Ο Δ. Χριστόφιας αναφερόμενος στους Τουρκοκύπριους υποστήριξε ότι πρέπει να γίνει επαναπροσέγγιση και να κάνουμε κατανοητό ότι ο κυπριακός λαός είναι ένας και οι δύο του κοινότητες έχουν ίσα δικαιώματα και ελευθερίες.

Ο Ιωάννης Κασουλίδης επιχείρησε να υπερασπιστεί την εθνικιστική θέση ότι η «Κύπρος είναι ελληνική», προβάλλοντας τον εαυτό του ως τον πλέον αποδεκτό από την ΕΕ και τους ξένους συνομιλητές, προσπαθώντας να διασκεδάσει το ΝΑΙ του ΔΗΣΥ στο δημοψήφισμα και να εμφανίσει εκ των υστέρων αντιρρήσεις επί του «σχεδίου Ανάν».

Ο Τ. Παπαδόπουλος εκτέθηκε όταν επιχείρησε να εξηγήσει το πρόβλημα λιμενικής σύνδεσης ψευδοκράτους - Συρίας και τη θέση του επιτρόπου Διεύρυνσης Ολι Ρεν. Ερωτώμενος γιατί δεν έγιναν οι απαραίτητες κινήσεις προσβολής αυτής της θέσης, ισχυρίστηκε ότι αυτή είναι η θέση της νομικής υπηρεσίας της Επιτροπής, η οποία όμως δεν ταυτίζεται με τη θέση της νομικής υπηρεσίας του Συμβουλίου...

Χτες ο Δημήτρης Χριστόφιας πραγματοποίησε την τελευταία δημόσια εμφάνισή του πριν την Κυριακή της μεγάλης αναμέτρησης, συναντώμενος με νεολαίους ψηφοφόρους, που αποτελούν και τους πιο ενθουσιώδεις υποστηρικτές του. Φοιτητές, νέοι εργαζόμενοι, αλλά και μαθητές, έδωσαν χτες μήνυμα αισιοδοξίας και νίκης, ελπίδας για το μέλλον, ενότητας, εκφράζοντας με τον ενθουσιασμό που διακρίνει τη νεολαία την υποστήριξη στην υποψηφιότητα του ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο οποίος τους ευχαρίστησε με τη σειρά του για τη στήριξη και την πνοή ανανέωσης που δίνουν στον αγώνα.

Στο μεταξύ, αξίζει να σημειώσουμε ότι κατά χιλιάδες φτάνουν στην Κύπρο οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ από το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και μεγάλος αριθμός φοιτητών. Στο επιτελείο και τις τάξεις του ΑΚΕΛ επικρατεί μία «συγκρατημένη αισιοδοξία», με το ραντεβού να ανανεώνεται για τη μέρα των εκλογών, μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων, που σύμφωνα και με την πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων θα φέρουν την υποψηφιότητα του Δ. Χριστόφια στο δεύτερο γύρο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συζήτηση για τις εξελίξεις στο Εθνικό Συμβούλιο (2010-04-28 00:00:00.0)
Δίκαιη και βιώσιμη λύση (2009-07-21 00:00:00.0)
Για Οργανωτικό Συνέδριο του Κόμματος τις ευρωεκλογες και το Κυπριακό (2008-09-16 00:00:00.0)
Συνάντηση Σιούφα - Χριστόφια (2007-11-21 00:00:00.0)
Διαμάχη για τη μορφή λύσης του Κυπριακού (2007-08-07 00:00:00.0)
Για το «φαινόμενο ΑΚΕΛ» (2006-03-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ