Σάββατο 16 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οι σεισμοί και τα αυτονόητα

Γρηγοριάδης Κώστας

Πριν από 40 περίπου μέρες όταν σημειώθηκε ο ισχυρός σεισμός των 6,5 Ρίχτερ στο Λεωνίδιο, οι ειδικοί επιστήμονες επισήμαιναν ότι ήταν ευτύχημα πως αυτός προερχόταν από μεγάλο εστιακό βάθος, γιατί διαφορετικά οι ζημιές θα ήταν πολύ μεγάλες, αν δε θρηνούσαμε ακόμη και ανθρώπινα θύματα. Το ευτύχημα στον προχτεσινό ισχυρό σεισμό των 6,5 Ρίχτερ της Μεθώνης, ήταν πάλι το μέτριο εστιακό του βάθος (γύρω στα 30.000 χιλιόμετρα) και το ότι σημειώθηκε υποθαλάσσια.

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Για να τονίσουμε και πάλι το αυτονόητο: Στη χώρα μας - την πιο σεισμογενή της Ευρώπης - είναι εντελώς φυσιολογικό να έχουμε κάθε τόσο μικρότερους ή μεγαλύτερους σεισμούς και γι' αυτό θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Και μπορεί βέβαια αρκετοί επιστήμονες στον τόπο μας - ή και διεθνώς - να προσπαθούν να βρουν ένα μοντέλο ακριβούς πρόγνωσης των σεισμών, κάτι τέτοιο, όμως, προς το παρόν δεν είναι εφικτό. Ολες οι προσπάθειες σκοντάφτουν στο γεγονός ότι δεν είναι πρακτικά εφαρμόσιμες. Δε δίνουν, δηλαδή, με ακρίβεια κάποιων έστω ημερών, μια περιορισμένη τοποθεσία όπου θα γίνει ένας ισχυρός σεισμός. Μακάρι αυτές οι έρευνες και να ενισχυθούν και κάποτε να ευοδωθούν.

Τι γίνεται, όμως, ως τότε; Είναι μοιραίες οι καταστροφές και τα θύματα; Οχι βέβαια. Η λύση, είναι ασφαλώς και πάλι αυτονόητη. Είναι αυτή για την οποία εδώ και χρόνια αγωνίζεται το ΚΚΕ, και άλλα τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ την αντιμετωπίζουν με πλήρη αδιαφορία: Να υλοποιηθεί ένα ουσιαστικό πρόγραμμα αντισεισμικής θωράκισης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ