Σάββατο 16 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Μπρος γκρεμός...

Σε αδιέξοδο η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης

Τα αμερικανικά «αιτήματα», όπως διατυπώθηκαν από την Κοντολίζα Ράις στην Ντόρα Μπακογιάννη την περασμένη Πέμπτη, για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ακόμη κι αν δε βρεθεί συμβιβαστική λύση στο θέμα της ονομασίας και για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, δημιουργούν πιέσεις και διλήμματα στην ελληνική κυβέρνηση.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον των πιέσεων, θα πραγματοποιηθεί, πιθανότατα την επόμενη βδομάδα στην Αθήνα, η συνέχεια της διαπραγμάτευσης Αθήνας - Σκοπίων για την αναζήτηση μιας διεξόδου, υπό τη διαμεσολάβηση του Μάθιου Νίμιτς.

Η «θετικότερη» προσφορά που έχει μέχρι στιγμής υποβληθεί προς την Αθήνα είναι η «λύση» της «διπλής ονομασίας». Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η Αθήνα καλείται να δεχτεί τη διατήρηση της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ (δηλαδή Δημοκρατία της Μακεδονίας) για τις διμερείς σχέσεις αυτής της χώρας. Από την πλευρά τους, τα Σκόπια καλούνται να δεχτούν μια σύνθετη ονομασία που θα χρησιμοποιούν για τις σχέσεις τους με την Ελλάδα, αλλά και την ένταξή τους σε διεθνείς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής τοποθετήσεις, ούτε η ελληνική κυβέρνηση ούτε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ εμφανίζονται διατεθειμένες να αποδεχτούν τον προτεινόμενο (και) από τους Αμερικανούς συμβιβασμό. Τα Σκόπια υπογραμμίζουν ότι δεν μπορούν να αποδεχτούν καμία αλλαγή της συνταγματικής τους ονομασίας εκτός από την περίπτωση ενός ονόματος το οποίο θα αφορά μόνο στις σχέσεις της χώρας με την Ελλάδα. Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι αν συμφωνήσει να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ χωρίς να βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος, θα χάσει μια ευκαιρία πίεσης για την οριστική επίλυση του ζητήματος.

Οπως σημειώνουν Ελληνες διπλωμάτες, από εδώ και πέρα και μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον προσεχή Απρίλη δύο είναι τα σενάρια:

  • Είτε η Αθήνα θα αποδεχτεί τη λύση της διπλής ονομασίας.
  • Είτε θα επιμείνει στην άρνησή της να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Στη δεύτερη περίπτωση, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, υπάρχουν δύο ενδεχόμενα:

  • Είτε οι ΗΠΑ θα «πειστούν» από την «αποφασιστικότητα» της Αθήνας και δε θα προσκαλέσουν την ΠΓΔΜ στη διαδικασία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.
  • Είτε θα επιμείνουν στην πρόσκληση και θα δοκιμάσουν την αντοχή, αλλά και την αποφασιστικότητα της Αθήνας.

Ομως, όπως υπογραμμίζουν στελέχη του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, σε κάθε περίπτωση που έχει να κάνει με την ελληνική άρνηση να προχωρήσει η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, δρομολογείται μια άλλη διαδικασία η οποία οδηγεί σε δυσμενή εξέλιξη για τα ελληνικά συμφέροντα και τελεσίδικη λύση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Πρόκειται για τη δρομολόγηση της διαδικασίας κατοχύρωσης της ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας», που τα Σκόπια θα ξεκινήσουν μέσα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Μάλιστα, αυτή η «μάχη», όπως λένε Ελληνες διπλωμάτες, είναι ήδη «χαμένη», αφού η πλειοψηφία των χωρών μελών του ΟΗΕ έχει ήδη αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δρομολογείται ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ (2012-11-23 00:00:00.0)
Επικίνδυνο παζάρι (2008-04-01 00:00:00.0)
Αμερικανική «ανοχή» και ανταλλάγματα (2008-03-09 00:00:00.0)
«Οδηγίες» από τον Αμερικανό πρεσβευτή (2008-02-28 00:00:00.0)
«Εργαλείο» στα χέρια των ΗΠΑ (2007-12-06 00:00:00.0)
Μοχλός πίεσης στα χέρια των Αμερικανών (2007-11-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ